<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürk bankalarına dış borç uyarısı----

Türk bankalarına dış borç uyarısı

Türk bankalarına dış borç uyarısı
12 Eylül 2012 - 15:48 www.finansgundem.com

Capital Economics tarafından bugün yayınlanan analizde, Türk bankacılık sektörünün kısa vadeli dış borcu konusunda sert bir uyarıda bulunuldu

FINANSGUNDEM.COM
William Jackson tarafından kaleme alınan analizde, bu borç nedeniyle, cari açık daralsa dahi, küresel risk iştahında azalma görülmesi halinde Türkiye’nin en savunmasız ekonomiler arasında bulunduğu savunuldu.
Jackson, cari açık ve kısa vadeli dış borç toplandığında, Türk ekonomisinin brüt dış finansman ihtiyacının 200 milyar dolar civarında olduğunu, bu rakamın son 18 ay içinde pek değişmediğini dile getirdi.
Kısa vadeli dış borçtaki artışın bankacılık sektöründe yoğunlaştığını kaydeden analist, “Son birkaç yılın hızlı kredi büyümesinin kaynağı, bankaların genellikle kısa vadelerde yurtdışından borçlanmasıydı,” dedi. Analizde, bankaların kısa vadeli dış borcunun 2009’da 30 milyar dolarken bugün 70 milyar dolar olduğu vurgulandı.
Jackson,” Eğer bankalar, dış finansman sağlanamaması ihtimaline karşı dış varlıklara sahip olsaydı, sorun olmazdı. 2008’de bankaların dış varlıkları kısa vadeli dış borçlarından fazlaydı. Bugün ise, 40 milyar dolarlık bir açık söz konusu,” diye yazdı.
Küresel risklerin devam ettiğini hatırlatan analist, önümüzdeki birkaç yıl içinde euro bölgesinin bir şekilde dağılacağı kanısını dile getirirken, böylesi bir gelişmenin Türkiye’ye yönelik sermaye akışını sekteye uğratacağını, bankaların borç çevirmesinin zorlaşacağını, ortaya çıkabilecek kredi daralmasının lirayı baskı altına alacağını ileri sürdü.
Jackson, Merkez Bankası önümüzdeki dönemde para politikasını gevşetse de, daha sonra sermaye akışını artırmak için faizleri tekrar “faiz koridoru”nun üst bandına çıkarmak zorunda kalacacağını savundu.
Capital Economics, milli gelirin 2012’de yüzde 2.5, 2013’te ise yüzde 2 büyüyeceğini tahmin ederken, euro bölgesindeki sorunlar nedeniyle risklerin aşağı yönlü olduğunu ekledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 12 Eylül 2012 16:07

    Peki Türkiye'deki bankalar kiminmiş bakmış mı bu analist efendi. Tier 1'a zaten para vermek için yarışıyor yabancı bankalar, Tier 2 zaten yabancıların kendileri bilir para vermezlerse pazar kaybederler.