Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM
William Jackson tarafından kaleme alınan analizde, bu borç nedeniyle, cari açık daralsa dahi, küresel risk iştahında azalma görülmesi halinde Türkiye’nin en savunmasız ekonomiler arasında bulunduğu savunuldu.
Jackson, cari açık ve kısa vadeli dış borç toplandığında, Türk ekonomisinin brüt dış finansman ihtiyacının 200 milyar dolar civarında olduğunu, bu rakamın son 18 ay içinde pek değişmediğini dile getirdi.
Kısa vadeli dış borçtaki artışın bankacılık sektöründe yoğunlaştığını kaydeden analist, “Son birkaç yılın hızlı kredi büyümesinin kaynağı, bankaların genellikle kısa vadelerde yurtdışından borçlanmasıydı,” dedi. Analizde, bankaların kısa vadeli dış borcunun 2009’da 30 milyar dolarken bugün 70 milyar dolar olduğu vurgulandı.
Jackson,” Eğer bankalar, dış finansman sağlanamaması ihtimaline karşı dış varlıklara sahip olsaydı, sorun olmazdı. 2008’de bankaların dış varlıkları kısa vadeli dış borçlarından fazlaydı. Bugün ise, 40 milyar dolarlık bir açık söz konusu,” diye yazdı.
Küresel risklerin devam ettiğini hatırlatan analist, önümüzdeki birkaç yıl içinde euro bölgesinin bir şekilde dağılacağı kanısını dile getirirken, böylesi bir gelişmenin Türkiye’ye yönelik sermaye akışını sekteye uğratacağını, bankaların borç çevirmesinin zorlaşacağını, ortaya çıkabilecek kredi daralmasının lirayı baskı altına alacağını ileri sürdü.
Jackson, Merkez Bankası önümüzdeki dönemde para politikasını gevşetse de, daha sonra sermaye akışını artırmak için faizleri tekrar “faiz koridoru”nun üst bandına çıkarmak zorunda kalacacağını savundu.
Capital Economics, milli gelirin 2012’de yüzde 2.5, 2013’te ise yüzde 2 büyüyeceğini tahmin ederken, euro bölgesindeki sorunlar nedeniyle risklerin aşağı yönlü olduğunu ekledi.
Peki Türkiye'deki bankalar kiminmiş bakmış mı bu analist efendi. Tier 1'a zaten para vermek için yarışıyor yabancı bankalar, Tier 2 zaten yabancıların kendileri bilir para vermezlerse pazar kaybederler.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.