Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son iki yıldır turizm sektöründeki sıkıntılara rağmen Türkiye otelcilikteki cazibesini korumaya devam ediyor. Hemen hemen dünyanın tüm büyük otel markaları Türkiye’de faaliyet gösterirken, yerli zincirler de piyasadaki iddiasını sürdürüyor. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye’de faaliyet gösteren zincir otellerin haritasını çıkardı. TÜROB zincir oteller araştırmasına göre, Türkiye’de 44’ü yerli, 16’sı yabancı olmak üzere 60 otel zinciri faaliyet gösteriyor. Zincir otellere bağlı olan 517 otelde oda sayısı ise 116 bin 310 adet düzeyinde bulunuyor. 517 otelin 205’si yabancı zincirlere ait. Yabancı zincirlerin oda sayısı ise 36 bin 968. Yani otelcilik piyasasında ağırlık 312 tesis ve 79 bin 342 odayla yerli zincirlerin elinde bulunuyor.
En az 3 otele sahip zincirlerin değerlendirmesiyle yapılan TÜROB’un araştırmasına göre, hem oda hem otel sayısı açısından Hilton Worldwide zinciri, Türkiye’de faaliyet gösteren en büyük zincir olarak öne çıkıyor. Bünyesinde Curio, Conrad, Waldorf, Hilton, Double Tree by Hilton, Hilton Garden Inn ve Hampton by Hilton markalarını bulunduran Hilton Worldwide’ın Türkiye’de toplam 10 bin 848 odalı 54 oteli bulunuyor. Raffles, Fairmont, Sofitel, Pullman, Swissotel, Mercure, Novotel ve Ibis otellerinin sahibi Accor Grubu, tesis sayısı bazında ikinci sırada yer alıyor. Accor Grubu’nun 36 otelde toplam 1.589 odası bulunuyor.
Toplam sıralamada üçüncü olan Rixos, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük yerli zinciri unvanını taşıyor. Rixos Grubu’nun 15’i yurtdışında olmak üzere 26 otelinde 8 bin 721 oda bulunuyor. Tesis sayısında toplam sıralamada üçüncü olan Rixos, oda sayısında ise Hilton’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. En büyük zincir oteller sıralamasında daha sonra sırayla 23 otel ile Wyndham, Wyndham Grand, TRYP by Wyndham, Ramada, Hawthorn markalarının sahibi Wyndham; 20 otel ile Sheraton, Westin, St.Regis, W Hotels, Le Meridien, Four Points, Aloft markalarının sahibi Starwood Hotel; 19 otel ile Anemon Hotels; 18 otel ile Divan Hotels; 17 otel ile Dedeman geliyor. Listenin 10’unca sırasında 4 zincir birden var. 13’er otel ile Crystal Hotels; Intercontinental, Crowne Plaza ve Holiday Inn markalarının sahibi Intercontinental Group; Radisson Blu ve Park Inn markalarının sahibi Rezidor ve Kaya Hotels 10’uncu sırayı paylaşıyor.
TÜROB araştırmasında yurtdışı otellere de yer verildi. Yerli zincirlere ait 312 otelin 30’u, 79 bin 342 odanın da 6 bin 394’ü yurtdışında yer alıyor. Yerli zincirlerden Rixos’un yurtdışında 8 ülkede 15 oteli, D Hotels&Resort’un 3 ülkede 4 oteli, Divan Hotels’in 3 ülkede 3 oteli, Dedeman International’in 2 ülkede 2 oteli faaliyet gösteriyor. Ayrıca Kaya Hotels, Titanic Hotels, The Marmara Hotels ve Prens Grup’un (Euphoria Hotels) yurtdışında 1’er oteli bulunuyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.