Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son dönemlerde turizm sektörü zor dönemlerden geçerken, yurtdışında gelen turist sayısında kayıplar her geçen gün artıyor. Burak Coşan'ın Hürriyet'te yer alan haberine göre yılın ilk 4 ayına bakıldığında yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüş yüzde 16’yı aşarken, turizm sektörü temsilcileri daha yoğun olarak yaz aylarında turist ağırlayan Türkiye’de turist sayılarındaki düşüşün daha da artacağına dikkat çekiyor. Sektörün 10 milyar dolar olarak beklenen cirosal kaybının 15 milyar dolara, turist sayısındaki kaybın ise yüzde 30’a ulaşabileceğini ifade eden Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, asıl sıkıntının ise Türkiye’ye turist getiren yurtdışı merkezli büyük tur operatörlerinde yaşandığını söyledi.
DİREK UÇUŞ GEREK
TYD’nin düzenlediği ‘Uluslararası Otel İşletmeciliği ve Markalaşma’ konulu panelde konuşan Ersoy, yurtdışı merkezli büyük tur operatörlerinin toplam cirolarının yüzde 40’ını Türkiye’nin, yüzde 20’sini Mısır’ın oluşturduğunu belirtti. Bu iki ülkede yaşanan sıkıntılar sebebiyle tur operatörlerinin de zora girdiğine dikkat çeken Ersoy, “Bu şirketlerin cirolarının yüzde 60’ı tehlikeye girdi. Artık Avrupalı tur operatörleri yeni destinasyonları pazarlamaya başlayacak. Yani yumurtaların hepsini aynı sepete koymayacak. Bu durumda Türkiye’nin de yeni kalıcı rakipleri olmaya başlayacak. Biz de ancak bu durumdan mevcut pazarlara alternatifler oluşturarak çıkabiliriz. Yeni pazarlar bulmamız gerekiyor. Turistler öncelikle tatile gitmek istediklere yere kolay, hızlı ve ucuz ulaşmak istiyor. Bunu sağlamak gerekiyor. Kendi söküğümüzü kendimiz dikeceğiz. Tur operatörleri riski sevmediği için hemen charter uçuşlarını durduruyor. Ayrıca yabancı tur operatörleri siyasi yönlendirmelere açık oluyor. Bunun da örneklerini gördük. Kendi ulaşılabilirliğimizi charter uçuşlardan çıkarmalıyız. Tatil destinasyonlarına direk uçuşlar sağlamalıyız” dedi.
PAZAR YARATILACAK
Devletin tarifeli uçuş yapan firmalara büyük destek verdiğini ifade eden Ersoy, “Devlet ‘siz uçuşları devam ettirin. Biz sizin yükünüzü hafifleteceğiz’ dedi. Bu çok olumlu bir yaklaşımdı. Bu uçuşlar Türkiye’ye gelen turistin devamlılığını sağlayacak. Ayrıca milyonlarca nüfusa sahip olan yeni pazarlara ulaşmak için uluslararası otel markaların da devreye girmesi gerekiyor. Uluslararası otel markalarının tarifeli havayolu şirketleri ile işbirliğine gitmesi önemli. Kısacası kendi pazarlarımızı kendimiz yaratmalıyız. Küçük olsun benim olsun gerçeği bitti. Artık büyük olsun beraber olsun gerçeği var. Bunun içinde finansal kaldıraçlara ihtiyaç var. Rekabet edebilmek ve büyümek için paranız varsa bile finansal imkanlardan yararlanılmalı. Pazarlamayı büyük önem verilmeli” diye konuştu. Ramazan bayramına kadar gelen turist sayısında düşüşlerin devam edeceği bilgisini veren Ersoy, “Bayram sonrasında gelen turist sayısında yükseliş yaşanacak. Müslüman ülkelerde tatile son anda karar veriliyor. Aileler için en rahat tatil Türkiye’de oluyor. Temmuz ve Eylül ayında rakamlarda toparlanma olacak” dedi.
MARRİOT’LA ÇALIŞMAK GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK
DÜZENLENEN panele katılan konuşmacılar arasında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, NG Hotels&Resorts İcra Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür, BDO Denet Turizm Danışmanlığın Yönetici ortağı Mehmet Önkal, Marriott International Otel Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Poğda Demiran, Paloma Hotel Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul Kilit yer aldı. Yerli ve güçlü bir marka olduklarını ifade eden Hediye Güral, yakın zamanda İstanbul’da devreye alınacak otelleri için Marriot markası ile anlaştıklarını söyledi. ‘NG otellerinin’ önüne Marriot gibi bir markanın gelme olasılığı nedir sorusuna da, “Bunla ilgili Marriot ile görüşmeler yaparken bazı konuşmalarımız oldu. Ne kadar güçlü bir marka olursanız olun uluslararası bir marka ile çalışmak ulaşılabilirliğinizi arttırıyor” dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.