Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
COVİD-19 tedbirleri ile geçen 2020 ve 2021 yıllarında zor günler geçiren turizm sektörü, pandeminin etkisinin azalmasıyla 2022 yılına umutlu başlamıştı. Ancak Türkiye'ye çok fazla turistin geldiği iki ülke olan Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş, tüm sektörlerde olduğu gibi turizmde de endişe yaratmıştı.
Zor dönemlere alışık olan Türk turizm sektörü, kamunun da desteği ile tanıtım atağına geçerek kısa sürede toparlandı. Turist sayısında yoğun bir dönem yaşayan turizm sezonu havalarında olumlu gitmesiyle kasım ayına kadar uzadı. Fikri Cinokur'un Dünya'daki haberine göre, Antalya’da oteller kış sezonundan da umutlu. Antalya Valiliği’nden yapılan açıklamada, Akdeniz’in en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Antalya’da 2022 yılı turizm verilerindeki artışın devam ettiği bildirildi. Valiliğe göre, 1 Ocak–16 Ekim tarihleri arasında Antalya’ya hava yoluyla gelen turist sayısının 12 milyonu aştı.
“2022 sezonu oldukça iyi gidiyor"
Kilit Grubuna bağlı Nirvana Hotels’in CEO'su Korhan Alşan, 2022 yılı başlarında Antalya’ya 12-14 milyon turist geleceğini öngördüklerini söyledi. Turizm sezonunun bu tempoyla devam etmesi halinde tüm zamanları ‘en canlı’ ekim ayını yaşanacağını belirten Alşan, gelir ve ciro anlamında da çok iyi bir dönem yaşandığına dikkat çekti. Alşan, şunları kaydetti: “2022 sezonu oldukça iyi gidiyor. Sezon uzuyor. Gelir anlamında da çok iyi bir sezon geçiyor. Ciro ve gelir açısından tüm zamanların en iyi yılı olan 2019 rakamlarını hem gelir hem de turist sayısı açısından yakalayabilir belki de geçebiliriz. 650 dolar olan kişi başı turist geliri 850-870 dolarlara ulaşmış durumda. Cirosal olarak 2019’u geçmiş oluruz.”
"10 yılda 100 milyon turist"
Bir kriz olmaması durumunda Türk turizminin 2023 yılında en az yüzde 30 büyüyeceğini, Antalya’ya 17,5 milyon turistin gelerek yeni bir rekor yaşanabileceğini ifade eden Alşan, “Sağlık turizminde oldukça iyi gelişmeler var. Gastronomi ve spor turizmi ile kongre ve fuar etkinliklerinde yoğun talep var” dedi.
Turizmde her şeyin Türkiye lehine görüldüğünü anlatan Korhan Alşan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ancak rehavete kapılmamalı. Uçak kapasitesi çok önemli. Yolcuyu uçakla taşıyamazsanız başarılı olamazsınız. Uçak kapasitesi sağlanmalı. Türkiye lehine pozitif bir görünüm var. Türkiye her şey yolunda giderse 10 yıl içinde 100 milyon turist sayısını görebilir. Bu 5 yılda da olabilir, 10 yılda da olabilir. Turizm sektörü ülkenin cari açığın kapatılmasında da çok önemli yer alıyor. Dövizin yüzde 90’ının ülke içinde kalmasını sağlıyor. Cari açığın azaltılmasında direkt katkı sağlıyor ve oldukça stratejik bir sektör. Antalya dünyanın en büyük tatil destinasyonu. Yabancı otel zincirlerinin de Antalya’ya geleceğini düşünüyorum.”
“Turizmde işler yolunda”
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, turizm sektörünün ana pazarları olan Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş krizine rağmen, Türk turizm sektörünün çok iyi bir dönem yaşadığını söyledi.
Yaz sezonunun sona ermesine ve ekim ayı ortasına gelinmesine rağmen otellerde doluluk oranlarının iyi gittiğine dikkat çeken Atmaca, “Ekim ayının sonuna gelinmesine rağmen Avrupa ve Rusya pazarları çok iyi gidiyor. Otellerimizde yüksek doluluklar yaşanıyor. Kış turizm sezonu da oldukça iyi. Kış döneminden de umutluyuz. Kış sezonunda başta spor olmak üzere kongre ve fuar etkinliklerinde büyük talep var. 2023 kontratları yapıldı ve online satışlar şimdiden başladı. Kışı iyi atlatırsak 2023 yılı daha iyi olacak gibi görünüyor” diye konuştu.
“Oteller, Kasımda da açık olmak istiyor”
Kemer Turistik Otel İşletmecileri Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, ekim ayı boyunca 5 yıldızlı ve ikinci bantta yer alan 3 ve 4 yıldızlı otellerin dolu olduğunu söyledi. Kasımın 15’ine kadar rezervasyonların devam ettiğini anlatan Sarıkaya, “Hava koşullarından dolayı turizm sezonu kasım ayına kadar uzadı. 2023 yılı için de çok umutluyuz. Veriler bunu gösteriyor. Ekim ayında kapanması gereken oteller, Kasım ayına kadar açık kalmak istiyor” dedi.
Maliyet ve giderlerin karşılanması için fiyatlarda en az 15-20 artış öngörüldüğünü belirten Sarıkaya, şöyle devam etti: “Maliyetlerin ve giderlerin karşılanması için sektörde herkes elini taşın altına koyması lazım. Acenteler, tur operatörleri, uçak firmaları ortak hareket etmeli ki maliyetlerin altından kalkalım.”
Dünya, turizmde pandemi öncesi seviyeye gelebildi mi?
3. çeyrekte turizm geliri yüzde 190,2 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.