Turgay Ciner onu istiyor
Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner EPDK'nın 12. yıldönümü kapsamında konuştu...
Türkiye'de kömürle elektrik üretiminin pek sevilmediğini söyleyen Ciner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, "Yalnızca Elbistan havzasında 8 milyar ton kömür var. Niye bu sahaların değerlendirilmesi engelleniyor, niye zorluklar çıkarılıyor? diye sordu.
Ciner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner, Türkiye'de kömürle elektrik üretiminin pek sevilmediğini, bu alanın gereken desteği görmediğini söyledi. Kömürle elektrik üretiminin önünün açılmasının önemine işaret eden Ciner, madenlerdeki devlet tahakkümünün de kaldırılmasını istedi.
Ciner, "Tabii burada en son iş EPDK'ya geliyor. EPDK'ya gelmeden önce bu sahaların üzerindeki devlet tahakkümünü kaldırmak lazım. Bugün Türkiye'deki maden ruhsatlarının yüzde 90'ı devlete ait durumda. Ne maden var, ne maden yok bilinmiyor. Kömür mü var, demir mi var, bilinmiyor. Onlar öyle atıl bir şekilde kalıyor" dedi.
Ciner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ciner, Ankara'da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 12'nci kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 'Türkiye Enerji Piyasalarına Yönelik Stratejik Açılım ve Yeni Düzenleyici Perspektifler' konulu programa katıldı.
Ciner, enerji sektörünün ‘siyah tarafında' kömürle elektrik üretimi üzerine çalışmalar yaptığını, Türkiye'de kömürle elektrik üretiminin pek sevilmediğini söyledi.
"ÇARPIK BİR DURUM VAR"
EPDK'nın, son 10 yılda 100 bin megavatı aşkın elektrik üretim lisansı verdiğine dikkat çeken Ciner, "Yerli kömürle elektrik üretim lisansı herhalde 2 bin megavat civarındadır. Bunun da işleme giren kısmı bildiğim kadarıyla 3-4 yatırımcı tarafından yapılmaktadır. Küçük olarak biri de biziz. Bu çok sakat bir durum olarak gözüküyor" dedi.
Bunun yarattığı ‘hastalığın' da görüldüğünü vurgulayan Ciner, "Biz doğalgaz ithal ederek elektrik üreteceğimize, kuzey ülkesinden elektrik ithal etseydik yaklaşık 3 sent verirdik. Şimdi, bir kilovatsaat elektriğe 9-10 sent veriyoruz. Bir çarpık durum var. Ondan sonra da ekonomide bazı zorluklar yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
"MADENLERDE DEVLET TAHAKKÜMÜ KALKMALI"
Ciner, Türkiye'deki kömür kapasitesinin bugünkü ihtiyaçlara yeterli derecede kaynak sağlanacak miktarda olduğunu belirtti.
Bu sektörün önünün açılmasını isteyen Ciner, şunları söyledi:
"Bunların biraz önünün açılması gerekiyor. Tabii burada en son iş EPDK'ya geliyor. EPDK'ya gelmeden önce bu sahaların üzerindeki devlet tahakkümünü kaldırmak lazım. Bugün Türkiye'deki maden ruhsatlarının yüzde 90'ı devlete ait durumda. Ne maden var, ne maden yok bilinmiyor. Kömür mü var, demir mi var, bilinmiyor. Onlar öyle atıl bir şekilde kalıyor. Bunun önü açılırsa bugünkü Türkiye'de yapılan bazı yanlış değerlendirmeler ortadan kaldırılırsa 60-100 milyar dediğimiz cari açık da ortadan kalkar."
"BİZDE KÖMÜRE SICAK BAKILMIYOR"
Ciner, "Almanya yüzde 50, Polonya yüzde 90 civarında kömürle elektrik üretiyor. Ama bizim ülkemizde kömürle elektrik üretimine sıcak bakılmıyor" dedi.
ELBİSTAN'DA BÜYÜK KÖMÜR REZERVİ VAR
Ciner, yalnızca Elbistan havzasında 8 milyar ton kömür bulunduğunu belirterek, bunun bugünkü değerlerle 250 milyar dolarlık doğalgaza karşılık geldiğini anlattı.
Ciner, şöyle devam etti:
"Niye bu sahaların değerlendirilmesi engelleniyor, niye zorluklar çıkarılıyor. Bunun önünün açılması için hem özel sektörün, hem devletin hem de EPDK'nın teşvik ve destek vermesi lazım."
Ciner, madencilik sektörüyle ilgili çıkarılan yönetmeliğe dikkat çekerek, "Kömür madeninde sondaj için müracaat ediyoruz, yeni bir yönetmelikle Başbakanlığa gidiyor. Biraz komik durumlar oluşmaya başladı. Bunların bir an önce ortadan kaldırılması lazım. Şu anda sondaj yapamaz durumdayız. İthal kömürle santral yapacağım diyorsanız hiç kimse size kaynağınızı, sondajı sormuyor" ifadesini kullandı.