Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupalı benzerleri dün benzinin litre fiyatını 1.30 TL'den satarken Tüpraş ise 1.39 TL fiyat belirledi. Arada 10 kuruşun üzerinde fark var.
Dünya piyasalarında ham petrol fiyatları düşse de pompaya geç yansıyor. Önceki gün petrol 17 ayın en düşüğüne inerken Avrupa'da rafineriler benzinin litre fiyatını 1.30 TL'ye sattı. Tüpraş ise Avrupa fiyatının 9-10 kuruş üzerinde 1.39 lira olarak belirledi. Türkiye'deki 5 rafinerinin sahibi olan Tüpraş'ın satış fiyatları Avrupa piyasaları baz alınarak 'Plats' rakamları üzerinden belirleniyor. Tüpraş'ın fiyatlara yüzde 3'e varan oranlarda kâr koyma hakkı var. Rafinerinin makul kâr payı hesaplayıp Avrupa fiyatlarının üzerine çıkması durumunda indirime gitmesi gerekiyor. Şirketin, Akdeniz fiyatlarının 2-3 kuruş üzerinde satış yapması gerekirken dün bu fiyat aralığı 10 kuruşa kadar çıktı. Rafineri çıkış fiyatında düşüş olmayınca pompada da indirim gelmedi. Sektör oyuncuları Tüpraş ve Plats fiyatlarının karşılaştırılması durumunda Eylül 2011'den bu yana fiyat ihlali yapıldığını öne sürüp, marjın üzerine çıkıldığını belirtiyor. Tüpraş'ın eylülden bu yana Avrupa fiyatlarının üzerinde satış yaptığını ve geç indirim uyguladığını savunuyorlar.
ZAM HEMEN İNDİRİM GEÇ
Akaryakıt fiyatlarında istikrarın sağlanması için rafinerilere 5 günlük fiyat marjı veriliyor. Dünya borsalarındaki fiyatlar takip ediliyor. 5 günlük ortalamalara göre indirim veya zam kararı alınıyor. Genellikle petrol fiyatı yükseldiğinde zamlar anında yapılıyor ancak indirimler için 5 günlük sürenin sona ermesi bekleniyor.
BENZERİNDEN 6 KAT FAZLA KÂR
TÜPRAŞ kendi yayımladığı istatistiklere göre rafinerilerin kâr marjı, Akdeniz borsasındaki diğer rafineri ortalamalarının 4 ila 6 katı arasında değişiyor. 2011 yılının 3'üncü çeyreğinde 'Med Complex' olarak adlandırılan benzer rafinerileri marjı ton başına 1.2 dolar iken Tüpraş'ın aynı dönem kârı 8.20 dolara kadar yükseldi.
YILDIZ: BENZİN FİYATI DA DÜŞER
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol fiyatlarına bağlı olarak önceki gün motorinde 8-10 kuruş civarında bir fiyat düşüşü yaşandığına işaret ederek, "Benzinde de motorini izleyen bir fiyat düşüşü tabi ki bunun arkasından gelecektir. Çünkü otomatik fiyatlama mekanizması bunu öngörüyor" dedi.
NAVLUNLU FİYAT KAR MARJINI ŞİŞİRİYOR
Türkiye'de fiyatı etkileyen başka unsurlar da var. O da CIF ve FOB fiyat farkı. CIF (fiyat, sigorta, navlun dahil) ürün teslim fiyatı, FOB ise liman teslim fiyatı. İkisi arasında ton başına 20-50 dolar fark var. Akdeniz havzasındaki rafineriler FOB'u esas alıyor. Tüpraş fiyatlandırmada CIF'i esas alıp, üzerine de yüzde 3 koyuyor. Bu da fiyatın ve kâr marjının şişmesine neden oluyor. Türkiye'de akaryakıt fiyatını döviz kuru da etkiliyor. Döviz kuru 1.85 TL'den 1.70 TL'ye inerse akaryakıtta 12-13 kuruşluk ek indirimler gelebilecek. Sabah
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.