Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, zeytin ve zeytinyağı ihracatı yılın ilk iki ayında 2017'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 125,3 artarak 121 milyon 713 bin dolara ulaştı.
Geçen yılın aynı döneminde 54 milyon 13 bin dolar düzeyinde bulunan iki aylık ihracat rakamının, 2002'den bu yana ilk kez 2018'de 100 milyon doların üzerine çıktığı görüldü. Yılın ilk iki ayında gerçekleştirilen zeytin ve zeytinyağı ihracat rakamı ayrıca, sektörün "tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatı" olarak da kayıtlara geçti.
SEKTÖRÜN EN BÜYÜK PAZARI ABD
Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ocak-şubat 2018 döneminde gerçekleştirdiği 121 milyon 713 bin dolarlık ihracatın 43 milyon 633 bin doları ABD'ye gerçekleştirildi. Sektörün ABD'ye ihracatının, yılın ilk iki ayında 2017'nin aynı dönemine göre 4 katını aşması da dikkati çekti.
ABD'nin ardından, Ocak-Şubat 2018'de sektörün en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler 26,9 milyon dolarla İspanya, 7,5 milyon dolarla Almanya, 6,6 milyon dolarla İtalya, 6,1 milyon dolarla Suudi Arabistan ve 4,9 milyon dolarla Irak şeklinde sıralandı.
Japonya'ya 3 milyon dolarlık, Romanya'ya 2,8 milyon dolarlık, Fas'a 2,4 milyon dolarlık, Fildişi Sahili'ne 1,3 milyon dolarlık ve Birleşik Krallık'a 1 milyon dolarlık dış satım gerçekleştiren sektörün, böylece 11 ülkeye ihracatı 1 milyon doların üzerinde gerçekleşti.
Bu dönemde sektörün en fazla ihracat artışı yakaladığı ülke ise Sudan oldu. Geçen yılın ilk iki ayında zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapılmayan Sudan'a, 2018'in ocak-şubat döneminde 66 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.
Sudan'ın ardından Somali, Macaristan, İsrail, Japonya ve Katar zeytin ve zeytinyağı ihracatı artışında öne çıkan diğer ülkeler oldu. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün yılın ilk iki ayında ihracat gerçekleştirdiği ülke sayısı ise 90'a ulaştı.
İHRACAT ARTIŞINDA LİDER BALIKESİR
İzmir, yılın ilk iki ayında gerçekleştirdiği 62 milyon 11 bin dolarlık dış satımla zeytin ve zeytinyağı ihracatının yüzde 50,9'unu tek başına sırtladı.
İzmir'in ardından en fazla zeytin ve zeytinyağı ihracatı gerçekleştiren il 21 milyon 408 bin dolarla İstanbul oldu. İstanbul'un zeytin ve zeytinyağı ihracatı 2018'in ilk iki ayında 2017'nin aynı dönemine göre 2 katına çıktı.
Balıkesir 7,6 milyon dolar, Hatay 7,5 milyon dolar, Aydın 7,4 milyon dolar, Bursa 4,4 milyon dolar, Manisa 3,4 milyon dolar, Gaziantep 2,2 milyon dolar, Mersin 1,9 milyon dolar ve Konya 1,5 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihracatı ile sektörde 1 milyon doların üzerinde dış satım gerçekleştiren iller arasında yer aldı.
Sektörün yılın ilk iki ayında toplam 35 ilden dış satım gerçekleştirdiği görülürken bu dönemde ihracatını en fazla artıran il ise Balıkesir oldu. Balıkesir'in geçen yılın iki ayında 136 bin dolar düzeyinde bulunan zeytin ve zeytinyağı ihracatının, 2018'in aynı döneminde 7 milyon 597 bin dolara ulaşması dikkati çekti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.