ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Türk halkının tasarruf konusundaki farkındalığını artırmak adına 2012'de olduğu gibi 2013'te de tasarruf konusunun tüm bankaların gündeminde olacağını söyledi.
ING Bank, 2011 yılı ekim ayında hayata geçirdiği ''Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması''nın bir yıllık veri analizini tamamladı. Sabancı Üniversitesi'nin gözetiminde IPSOS KMG'nin 26 ilde her ay tesadüfi olarak seçilen 800 kişi ile gerçekleştirdiği çalışma çerçevesinde, Ekim 2011 - Eylül 2012 arasında toplamda 9 bin 600 kişi ile görüşüldü.
ING Bank tarafından hazırlanan Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın bir yıllık veri analizine göre, çalışan kadınlar erkeklerden daha fazla tasarruf etme eğiliminde. Kadınlar çalışmadıkları durumda ise resim çok farklı, erkeklerden daha az tasarruf yapıyorlar. ING Bank'ın araştırması, kadınların işgücüne katılımının bireysel tasarrufları artırarak Türkiye ekonomisine, daha önce çok fazla değinilmeyen bir katkısının daha olacağı gerçeğini gözler önüne serdi.
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında, ING Bank olarak, Türkiye'nin lider tasarruf bankası olma hedefinde olduklarını ve bu paralelde yurt içi tasarrufların artırılması konusunda, gerek veri açığının kapatılması gerekse ürün çeşitliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalara önem verdiklerini belirterek, bir yıllık veri analizinin Türkiye'nin tasarruf açığının kapatılmasına ilişkin bireye dair önemli ipuçları verdiğini söyledi.
Her çeyrek sonunda analizlerin www.tasarrufegilimleri.com adresli web sitesi ve rapor kitapçığı aracılığıyla ilgili çevrelerle paylaştıklarını söyleyen Abay, kamu kuruluşları ve akademik çevrelerin verileri inceleyip, analizleri çeşitlendirmesi ile elde edilecek sonuç ve etkinin daha fazla olacağının altını çizdi.
Abay, bir yıllık verilerin kendilerine kentsel nüfusta bireysel tasarruf sahipliği oranının Türkiye'de yüzde 11,5 düzeyinde seyrettiğini gösterdiğini belirterek, ülke olarak düşük tasarruf oranını artırmak ve sürdürülebilir ekonomik büyüme için her kesimin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini vurguladı.
Cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, medeni hal gibi değişkenlerin, bireyin tasarruf sahibi olma olasılığına etkisini incelediklerini anlatan Abay, genel olarak kadınların tasarruf sahibi olma olasılığının erkeklerden düşük olmasına karşın, çalışan kadının tasarruf sahibi olma olasılığının erkeklerin önüne geçtiğini belirtti.
Abay, şunları ifade etti:
''Genel olarak baktığımızda, dünya üzerinde kadınların işgücüne katılımı erkeklerden daha düşük ama Türkiye'de bu özellikle çok daha belirgin. Dünya Bankası verilerine göre 2010 itibariyle dünyada işgücüne katılımda kadınların oranının erkeklerin yüzde 69'u düzeyinde olduğunu görüyoruz. Türkiye'de bu oran yüzde 39.
Birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de kadının girişimciliğe, işgücüne daha fazla katılması bir politika olarak gelişmeye başladı. Kadınların çalışma hayatına girerek ekonomide katma değer yaratma gücünü artırmaları bizim de en büyük temennilerimizden. Türkiye Tasarruf Eğilimi Araştırması'nın bir yıllık sonuçlarına göre çalışan kadınların, iş hayatlarında sadece yarattıkları katma değerle sınırlı kalmayarak, ülkemizdeki bireysel tasarrufların artmasında da önemli bir rol oynadıklarını söyleyebiliriz. ING Bank olarak kadın ve işgücü ilişkisinde biz neredeyiz diye sorarsanız, çalışanlarımızın yüzde 55'i kadınlardan oluşuyor.''
-''Gençlerin düzenli tasarruf eğilimi umut verici''-
Tasarruf etme olasılığının en yüksek olduğu yaş grubunun 18-24 yaş arası genç nüfus olduğunun altını çizen Abay, gençlerde tasarruf etme olasılığının yüksekliği kadar, düzenli tasarruf eğilimine sahip olmalarının da araştırma sonucunda ortaya çıkan dikkati çekici ve geleceğe dair umut verici bir başka nokta olduğunu söyledi.
Abay, konuşmasına şöyle devam etti:
''Türkiye'nin ileriye yönelik çok sık dile getirilen avantajının göreli genç ve büyüyen nüfusu olduğunu düşünecek olursak tasarrufların artırılması açısından bu bulgunun da umut verici olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda 18-24 yaşında olanlar 2001 krizi sonrası ekonomideki istikrar sürecinde yetişkinliğe geçen dolayısıyla yüksek enflasyon algısı olmayan bir grup. Gençlerde kısa vadeli amaçlar için (özel bir harcama, borçsuz günlük harcamaları karşılama vb.) tasarruf eğilimi daha belirgin olsa da erken yaşta tasarrufa bakışın bu kadar güçlü çıkması büyük bir avantaj olarak görülebilir. Tüm bunlara ek olarak tasarruf etme olasılığında eğitim değişkeninde de, beklentiler ile paralel bir ilişki gözlemliyoruz. Tasarrufum var diyenlerin oranı eğitim düzeyi ile birlikte belirgin olarak artıyor.''
Araştırmanın bir yıllık verisi sonucunda, bireylerin tasarrufu olmama nedenleri arasında, gelir yetersizliğinin ön plana çıktığına dikkati çeken Abay, tasarruf sahibi olma olasılığını en olumlu etkileyen unsurların gelir, eğitim, kira ödememek ve İstanbul'da yaşamak olduğunu söyledi.
Abay, şunları kaydetti:
''Gelir düzeyinin tasarruf etme olasılığına etkisine baktığımızda eğilimin orta gelir düzeyinde en yüksek olduğunu, ancak uçlarda, aylık bin lira altı veya 5 bin lira üstü gelir sahipleri içinde azaldığını gözlemliyoruz. Araştırmanın işaret ettiği orta gelir grubunun öneminin ING Bank olarak biz de uzun zamandır farkındayız. 2011 yılının başında pazara sunduğumuz ING Turuncu Hesap'ın yıl sonu itibarıyla ulaştığı 600 bin müşterisinin ortalama bakiyesi yaklaşık 12 bin. Bu somut rakam da araştırma verilerini teyit ediyor. Diğer yandan, yıl sonu itibariyle düzenli birikim özelliği de eklediğimiz ING Turuncu Hesap ile bireylerin miktarı ne olursa olsun tasarrufu alışkanlık haline getirmelerini, Türkiye'de tasarruf yapmayan kişinin kalmamasını hedefliyoruz.''
-''Tasarruf eğilimi tek başına yaşayan çocuksuz yetişkinler ve 18-24 yaş arası gençlerde yüksek''-
Araştırmanın tasarruf amaçları açısından ışık tuttuğu noktaları paylaşan ING Bank Baş Ekonomisti Sengül Dağdeviren ise kısa vadeli amaçlar için tasarruf etme olasılığının kadınlarda, erkeklere göre daha düşük olduğunu ve yaşın tasarruf nedenleri üzerinde etkili olduğunu söyledi.
Türkiye'de ev sahibi olmanın tasarruf için önemli bir motivasyon olduğunu vurgulayan Dağdeviren, düzenli tasarruf eğiliminin tek başına yaşayan çocuksuz yetişkinlerde ve 18-24 yaş arası gençlerde yüksek olduğunu belirtti.
Dağdeviren, şunları kaydetti:
''Tasarruf sahipleri içinde tipik bir kişinin aylık gelirinin yaklaşık ne kadarını tasarruf ettiğine bakıldığında, eğitim düzeyinin önemli bir fark yaratmadığı, tasarruf oranının yüzde 24 seviyesinde seyrettiği gözleniyor. Tasarruf miktarı/aylık gelir oranında en belirgin fark aile tipinde görülüyor. Tek başına yaşayanların tasarruf oranı evli bireylere veya ebeveynleri ile birlikte yaşayanlara göre daha düşük. Ekim 2011-Eylül 2012 arasında bir yıllık dönemde bankada tasarrufu olanlar arasında, medyan (ortanca)
banka mevduat hesabı toplamı 4 bin 855 lira. Buna göre,
banka mevduat hesabındaki tasarrufun aylık gelir eşdeğeri 3,7 ay.''