<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTüketicilerin korunmasına yönelik teklif Meclis'ten geçti----

Tüketicilerin korunmasına yönelik teklif Meclis'ten geçti

Tüketicilerin korunmasına yönelik teklif Meclis'ten geçti
24 Ekim 2024 - 01:55 www.finansingundemi.com

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yapılan kapsamlı düzenlemeler, kredi verenlerle tüketiciler arasındaki sözleşmelerin elektronik ortamda kurulmasına olanak tanımaktadır. Bu düzenlemeyle, tüketici kredisi sözleşmeleri yalnızca yazılı veya mesafeli olarak geçerli olabilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler kullanılacaktır. Böylece, tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla kurulabilmesi sağlanacak; ayrıca sözleşmeye bağlı diğer işlemler de kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda uzaktan yapılabilecektir.

Düzenlemeye göre, kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekil şartı, bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler yoluyla kurulabilmesine de imkan sağlayarak yeniden düzenleniyor. Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin hesap, eğer tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı ile talebi yoksa, kredinin ödenmesiyle kapanacak. Bu durum, tüketici kredisi süreçlerinin daha esnek ve erişilebilir hale gelmesini sağlayacak. Aynı hükümler, konut finansmanı kuruluşlarıyla yapılan sözleşmeler için de geçerli olacak.

Doğrudan satış sistemleri de düzenlemenin kapsamına alınmış ve bu sistem, doğrudan satış şirketleri tarafından yürütülen bağımsız temsilci ve distribütörlerin faaliyetlerini tanımlamak için net bir şekilde açıklandı. Doğrudan satış şirketlerinin sermaye şirketi olması ve yönetmelikle belirlenen diğer koşulları sağlaması zorunlu kılındı. Bu sistemlerin, tüketicilere mal veya hizmet satışını esas alması ve yeni doğrudan satıcılar kazandırılmasına yönelik menfaat dağılımına dayanmaması gerekecek.

Doğrudan satıcılardan, tüketicilere satışı öngörülen mal veya hizmetleri içermeyen yenileme, paket veya benzeri adlar altında herhangi bir bedel veya borç altına sokan belge alınması yasaklandı. Ayrıca, doğrudan satış sistemine dahil olan tüketicilere, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin 30 gün içinde sözleşmeden cayma hakkı tanınmıştır. Bu hak, doğrudan satıcıya veya satış şirketine bildirildiği takdirde geçerli olacak.

Haksız ticari uygulamalara 600 bin TL ceza

Haksız ticari uygulamalara karşı cezaların artırılması amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı. Haksız ticari uygulamalar için belirlenen idari para cezalarının artırılması, caydırıcılığın sağlanması ve tüketicilerin etkin bir şekilde korunması amacı taşımaktadır. Aykırılıklar durumunda, haksız ticari uygulamanın üç aya kadar tedbiren durdurulması veya 60 bin Türk lirasından 600 bin Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanması öngörülmektedir. Ülke genelinde gerçekleşen aykırılıklarda ise ceza 600 bin Türk lirasından 6 milyon Türk lirasına kadar çıkabilecek.

Denetimlerde bilgi ve belgelerin doğru olarak gösterilmemesi halinde, 7 gün içinde doğru bilgi verilmesi veya yerinde inceleme izni sağlanması talep edilecek. İhtara rağmen aykırılığın devam etmesi durumunda, ciddi miktarda idari para cezası uygulanması öngörülmüştür. Gayrisafi gelirin yanlış bildirilmesi veya bildirilmediği durumlarda da yüksek miktarlarda ceza uygulanması planlanmaktadır.

Piramit satış sistemleriyle ilgili düzenlemeler de yapılmış, bu sistemleri başlatan ve yayanlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanacağı belirtilmiştir. Ayrıca, doğrudan satış şirketinin gerekli koşulları sağlamaması halinde verilecek idari para cezaları da belirlenmiştir.

Elektronik ticaretle ilgili değişiklikler, işletmelerin ürünlerini yurt dışı pazarlara ulaştırmalarını kolaylaştırmayı ve yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik etmeyi hedeflemektedir. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, yurt dışına yapılan satışlar ve teşvik belgeleri ile gerçekleştirilen yatırımların toplamının belirli katları üzerinden lisans ücretleri hesaplanırken indirimlerden faydalanmaları sağlanacaktır. Bu indirimlerin uygulanabilmesi için, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının net işlem hacminin belirli sınırlar içinde kalması gerekecektir.

Son olarak, yapılan düzenlemelerle Samsun’da yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurulabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler de yapılmış ve bu değişikliklerin, ilgili alanlarda faaliyet gösteren işletmelere önemli kolaylıklar sağlaması bekleniyor. Düzenlemeler 9 ay içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Tüketiciyi yanıltana büyük ceza geliyor!Tüketiciyi yanıltana büyük ceza geliyor!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)