<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTüketiciler yapay zekayı sevmiyor----

Tüketiciler yapay zekayı sevmiyor

Tüketiciler yapay zekayı sevmiyor
13 Ağustos 2024 - 16:51 www.finansingundemi.com

Günümüz teknoloji dünyası yapay zeka furyasıyla sarsılıyor. Ancak yapılan son araştırmalar tüketicilerin bu yeni teknolojiye şüpheyle yaklaştığını gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'li yetişkinlerin neredeyse dörtte birinin ChatGPT kullanmasına ve binlerce şirketin yapay zekayı operasyonlarına entegre etmesine rağmen, birçok tüketici Terminatör tarzı teknolojinin dünyayı ele geçireceği korkusundan kurtulmadı. Söz konusu tablo müşterilerine yapay zekalı ürünlerini satın almaya ikna etmeye çalışan markalar için kötü bir haber olabilir.

Haziran ayında Journal of Hospitality Market and Management'ta yayınlanan bir araştırma, tüketicilerin "AI"(yapay zeka) damgasıyla etiketlenmiş bir ürünü satın almakla daha az ilgilendiklerini ortaya koydu. Anket araştırmasında katılımcılara “yapay zeka destekli” veya “yüksek teknoloji” olmak üzere iki tanımlayıcıdan hangisini satın almaya daha eğilimli oldukları soruldu. Bu ürünler arasında televizyonlardan elektrik süpürgelerine, tüketici ve sağlık hizmetlerine kadar birçok yelpazede ürün vardı.

Fortune’un haberinde yer alan Washington Eyalet Üniversitesi Carson İşletme Okulu Profesörü Doğan Gürsoy’un araştırmasına göre, yaş ve cinsiyet demografisinden yaklaşık 200 katılımcıyla yapılan araştırmada “AI” etiketinin tüketiciler üzerindeki etkisi araştırıldı.

Gürsoy konuyla ilgili demecinde, “Her bir örnekte tüketicilere ‘yapay zeka’ ve ‘yüksek teknoloji’den bahsettiğimizde tüketicilerin satın alma niyeti azaldı” diyor.

Gerçekten de tüketiciler büyük ölçüde yapay zeka tarafından tehdit edildiğini hissediyor. 1000 ABD’li tüketiciyle yapılan Cognizant anketine göre katılımcıların yalnızca %30’u üretken yapay zekaya güvendiklerini söyledi. Ankete katılanların neredeyse dörtte üçü üretken yapay zekanın şirket kârlarını artıracağına, küçük işletmelere, çalışanlara ve devletlere kıyasla tüketicilere en az faydayı sağlayacağına inanıyor.

Gürsoy, markaların yapay zekaya olan tüketici güvenini büyük ölçüde abarttığını ve iddiasını destekleyecek araştırmalara sahip olduğunu söyledi. Bir müşterinin bir ürünü satın alıp almayacağını belirlemede kritik bir faktör olan daha düşük duygusal güven “AI” destekli olarak etiketlenen ürünleri tüketicilerin satın alma niyetlerini düşürüyor. Katılımcıların satın alma niyetleri ve duygusal güveni, arabalar gibi daha yüksek riskli olduğu düşünülen ürünlerde ise daha da düşüktü.

Kimlik tehdidi ve varoluşsal korkular

Gürsoy, birçok tüketici için yapay zeka ile ilgili endişenin teknolojinin oluşturduğu bir kimlik tehdidinden kaynaklandığını söyledi. Yapay zekanın insanlığı ele geçirme korkusu ve Z kuşağının işlerini teknolojiye kaptırma korkusu gibi endişeler hâlâ göze çarpıyor.

Bilim insanı yapay zeka ile ilgili, “Kimliğimi tehdit ediyor, insan kimliğini tehdit ediyor. Hiçbir şeyin bizden daha zeki olmaması gerekiyor” dedi.

Cisco'nun 2023 Tüketici Gizliliği Anketi'ne göre çoğu tüketici, yapay zekaya olan güvenlerinin teknolojiyi kullanan kuruluşlar tarafından zaten aşındırıldığını söyledi. Bu korkular tüketicilerin gizlilikle ilgili endişeleriyle daha da kötüleşti.

Fight for the Future hareketi direktörü Evan Greer CNBC’de konuyla ilgili verdiği demeçte, “Verilerinizi özel bir şirkete emanet ettiğinizde bu verileri güvende tutması için o şirkete güvenirsiniz. Muhtemelen çoğu zaman da bunu yapmamalısınız” dedi.

Yapay zekaya karşı zaten bir güvensizlik olduğundan, yapay zeka destekli ürünler üreten ve reklamını yapan markaların önünde zorlu bir mücadele olacak. Tüketicilerin yapay zekanın belirli bir üründeki faydalarına ikna edilmesi gerektiğini söyleyen Gürsoy, "Birçok kişi şu soruyu soruyor: ‘Kahve makinemde ya da buzdolabımda veya elektrikli süpürgemde neden yapay zekaya ihtiyacım olsun?’"

Bilim insanı tek sorunun hiçbir şirketin bu stratejiden başarılı bir şekilde yararlanamaması olduğunu savundu. Gürsoy, "Şirketler mesaj üretme konusunda iyi bir iş çıkarmıyor. Herkes yapay zekanın gelişimini veya yapay zeka ile neler olup bittiğini bir sır olarak saklıyor ve bu anlaşılabilir bir durum. Ancak tüketicilerin de verilerinin güvende olduğunu bilmeleri gerekiyor” dedi.

Tüketicilerin yapay zekanın faydasını benimseyen ürünleri satın alabilmeleri için markaların öncelikle teknolojiyle ilgili endişelerini gidermeleri gerekiyor. Bu, şirketlerin yapay zeka sayesinde bir ürünün faydalarını dile getirmesi ve veri kullanımıyla ilgili şeffaflık uygulamalarını artırması anlamına geliyor.

Gürsoy, "Bu teknolojiyi asla istemeyen insanlar her zaman olacaktır. Ancak tüketicilerin büyük bir kısmı için zihinlerini harekete geçirmeniz gerekiyor" dedi.

Huawei, yapay zeka çipinde Nvidia'ya meydan okuyacakHuawei, yapay zeka çipinde Nvidia'ya meydan okuyacak

 

Yapay zeka çalışanların iş yükünü artırıyorYapay zeka çalışanların iş yükünü artırıyor

 

Yapay zekalı kolye rüzgarı! Alan adına 1.8 milyon dolarYapay zekalı kolye rüzgarı! Alan adına 1.8 milyon dolar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)