Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
GfK araştırma şirketinin yaptığı ''Tüketici Trendleri Araştırması''ndan derlenen yazıya göre, TR Kent genelinde NUTS 1 12 bölgede, 1333 kişi ile yüz yüze ve çevrimiçi yapılan görüşmelerin kaynak olduğu araştırmaya göre, tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin algılamalarına, benimsedikleri tasarruf eğilimlerine, ürün ve hizmetlere ilişkin markalardan beklentilerine ilişkin son gelişmeler yer aldı.
Dünya'nın haberine göre, tüketicilerin güncel davranışlarına ilişkin yapılan araştırmalarda, insanların çoğunluğunun tasarrufa yöneldiği tespit edilirken, son 1 yıllık dönemde artmış olan fiyatlar sebebiyle günlük ihtiyaçlar için normalden daha az para harcadığını ifade edenlerin oranı yüzde 89 oldu. Pahalı ürünler almaktansa daha uygun ürünlere yönelenlerin oranı yüzde 88 olarak görülürken, katılımcıların yüzde 83'ünün satın almayı planladıkları ürünü, kampanya döneminde almaya çalıştıkları belirlendi. Katılımcıların yüzde 81'i barınma ihtiyacı için maliyetin arttığını belirtirken, benzin fiyatlarının artışı ile özel araç kullanımını azalttığını ifade edenlerin oranı da yüzde 71 olarak hesaplandı. Yeni bir şeyler almak yerine ikinci el ürün satın aldığını belirtenlerin oranı yüzde 59 olurken, bu oranın alt sosyoekonomik gruplarda yüzde 70'in üzerine çıktığı belirlendi.
Araştırmacıların görüştüğü her iki kişiden biri kredi kullanmayı planlıyor. Yapılan araştırmada ayrıca üst sosyo-ekonomik tabakanın kredi iştahının çok daha kabarık olduğu görüldü. Toplam içinde ihtiyaç kredisi kullanmayı planlayanların oranı yüzde 28 iken bu oran üst sosyo- ekonomik kesimde yüzde 35’e yükseldi. Taşıt kredisi almayı düşünenlerde toplam içinde yüzde 10'luk paya sahip iken üst sosyo ekonomik grup içinde pay yüzde 21’e çıktı. Ev kredisi almayı düşünenlerin oranı ise yüzde 11 iken, üst gelir grubunda bu oran yüzde 19'a ulaştı.
Araştırmaya göre, 6 yıl önceye kıyasla indirim marketlerine daha sık gittiğini belirtenlerin oranı yüzde 75'e yükseldi. Alışveriş tercihlerini ekonomik paketlerden yana kullandığını ifade edenlerin oranı da yüzde 47 iken yüzde 70 oldu. 2016 yılında alışverişten önce liste yaptığını, satın alacaklarını planladıklarını belirten tüketicilerin oranı yüzde 47 iken 2022 yılında yüzde 68'e yükseldi. Bu dönemde market markalı ürünleri daha fazla satın aldığını belirtenlerin oranı yüzde 47'den yüzde 60'a, indirim ve kampanyalı ürünleri tercih edenlerin oranı yüzde 45'ten yüzde 73'e, indirim kuponlarını takip edenlerin oranı yüzde 46'dan yüzde 65'e, daha az ürün tüketiyorum diyenlerin oranı da yüzde 41'den yüzde 57'ye çıktı.
Tüketiciler, Black Friday kampanyalarına güven duymuyor
Tüketici güveninde artış sürüyor
Kredi kartından tüketiciye ucuz finansman
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.