Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enflasyonu dizginlemek amacıyla uygulanan sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları, tüketicilerin kredi kullanımını bir süre yavaşlatmış olsa da son dönemde bu alanda yeniden canlanma gözleniyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verileri, bireysel ihtiyaç kredisi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki hareketliliğin devam ettiğini ortaya koyuyor.
Bu verilere göre, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8,1 seviyesine kadar düşen çeyreklik ihtiyaç kredisi büyüme oranı, 13 Aralık itibarıyla yüzde 8,90’a yükseldi. İhtiyaç kredisi stoku son bir ayda yüzde 5,15, bireysel kredi kartı bakiyesi yüzde 5,12 ve kredili mevduat hesapları ise yüzde 11,18 oranında artış kaydetti.
BDDK verilerine göre bireysel ihtiyaç kredisi bakiyesi bu yıl yüzde 47,22 artarken, bireysel kredi kartları harcamaları yüzde 52,6, bireysel kredili mevduat bakiyesi yüzde 148,3 yükseliş gösterdi.
İhtiyaç kredileri son çeyrekte yüzde 8,90 büyüdü
BDDK verilerine göre yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,9 yükselen ihtiyaç kredileri Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin ardından ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yüzde 9,43 artmış, üçüncü çeyrekte ise ikinci çeyreğe göre büyüme yüzde 8,11'e kadar gerilemişti. Yılın son çeyreğinde ise aralık ayının ikinci haftasının tamamlanmasıyla birlikte yeniden bir hareketlenme yaşandı. BDDK verilerine göre yılın son çeyreğinde yılın üçüncü çeyreğine göre ihtiyaç kredileri yüzde 8,90 büyüdü. İhtiyaç kredileri büyümesi bireysel kredi kartı ve bireysel kredili mevduat hesaplarına göre önceki çeyreklere nazaran daha hızlı gerçekleşti. İhtiyaç kredisi bakiyesi 13 Aralık itibariyle 1 trilyon 399 milyar 366 milyon lira seviyesinde.
BDDK verileri bireysel kredi kartlarında da ilk çeyrekte geçen yıl sonuna göre yüzde 19,2 artış olduğunu gösterirken ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre büyümenin yüzde 6,65'e indiğini ortaya koydu. Bireysel kredi kartları üçüncü çeyrekte okulların açılmasının da etkisiyle ikinci çeyreğe göre yüzde 10,63 artarken, son çeyrekte ise yüzde 8,5 ile ikinci çeyrekteki büyümenin üzerinde ancak üçüncü çeyreğe göre daha ılımlı yaşandı. Bireysel kredi kartlarında son bir ayda ise yüzde 5,12 büyüme yaşandı. BDDK verilerine göre bireysel kredi kartı stoku 13 Aralık ile biten hafta itibariyle 1 trilyon 762 milyar 315 milyon lira seviyesinde bulunuyor.
Bireysel KMH aylık yüzde 11,2 büyüme
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bireysel kredili mevduat hesapları da son çeyreğe büyümeyle girse de önceki çeyreklere göre daha yavaşladı. BDDK verilerine göre yılın ilk çeyreğinde kredili mevduat hesapları yüzde 26 büyüdü, ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre büyüme yüzde 35,22 oldu. Merkez Bankası'nın faizi yüzde 5'e çıkarmasının ardından üçüncü çeyrekte ikinci çeyreğe göre büyüme yüzde 22,6'ya yavaşladı. Son çeyrekte ise üçüncü çeyreğe göre büyüme yüzde 18,98'e kadar düştü. Ancak son 1 ayda kredili mevduat hesaplarındaki artış yüzde 11,2 ile dikkat çekti. BDDK verilerine göre bireysel kredili mevduat hesaplarında bakiye 13 Aralık itibariyle 417 miyar 721 milyon liraya ulaştı.
Öte yandan Merkez Bankası 13 haftalık yıllıklandırılmış verilere göre tüketici kredileri 13 Aralık ile biten hafta itibariyle yüzde 40,53 artarak bu yılın en hızlı büyümesine imza attı. Ancak bu verinin böylesi hızlı artmasında geçen yılın baz etkisi oldukça önemli bir yer tutuyor. Geçen yıl aynı dönemde kamu bankalarının tüketici kredilerinde 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 15’i aşan daralması bu yılki büyümeye etki yaptı. Baz etkisinin de katkısıyla tüketici kredilerinde büyüme hızı Haziran 2023’ten sonra ilk kez bu seviyeye yanaştı. Büyümenin kaynağı da geçen yıl daralan kamu bankalarının bu yıl tüketici kredilerinde yüzde 50'ye varan büyümesi oldu. Alınan makroihtiyati önlemler kapsamında TL ihtiyaç kredilerinde aylık yüzde 2, taşıt kredilerinde de yüzde 2 büyüme sınırı bulunuyor.
İhtiyaç kredisi faizi %68,85’e indi
Merkez Bankası verilerine göre ihtiyaç kredi faizi 13 Aralık ile biten hafta itibariyle bu yıl mart ayı başından sonra ilk kez yüzde 68,85’e geriledi. Bankaların yılsonu bilanço döneminin yanı sıra Merkez Bankası’ndan beklenen politika faiz indirimi hamlesi de ihtiyaç kredi faizinde hafif de olsa düşüşün nedenleri arasında bulunuyor.
Verilere göre bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 13 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 26 baz puan artışla yüzde 56,20’ye çıkarken, dolar mevduat faizi 20 baz puan artışla yüzde 1,37’ye geldi ve euro mevduat faizi 4 baz puan azalışla yüzde 0,78 oldu. TL bazlı ticari kredilerin Faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya göre 154 baz puan azalışla yüzde 59,69’a geriledi.
TL bazlı konut kredi faizleri 12 baz puan artışla yüzde 41,23, taşıt kredi faizleri 190 baz puan azalışla yüzde 36,43 ve ihtiyaç kredi faizleri 92 baz puan azalışla yüzde 68,85 seviyesine indi.
Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 5 baz puan azalışla yüzde 8,11, euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 49 baz puan artışla yüzde 6,29 oldu.
Bazı ticari krediler için 'risk ağırlığı' düşürüldü
Türkiye'de kredi kartı sayısı yüzde 11 arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.