Dicle EDAŞ tarafından başlatılan farklı kamu ve sivil toplum kurumlarının destek verdiği ‘İsraf Kampanyası’na destek veren Avrupa Birliği’nde Tüm Tüketiciler Koruma Derneği’nin (TTKD) Kurucu Başkanı Mehmet Barak, Güneydoğu illerinde israfın diğer bölgelere göre daha ileri boyutta olduğuna dikkat çekerek, ‘Tüketelim, ancak israf etmeyelim’ dedi.
TÜKETİCİNİN İSRAF ETMEME SORUMLULUĞU VAR
Avrupa Birliği’nde Tüm Tüketiciler Koruma Derneği’nin (TTKD) tüketicilerin hakları için 28 yıldır mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu olduğunun altını çizen Mehmet Barak, ‘’Tüketici olmak, bizlere uluslararası kurallarla belirlenmiş bazı haklar sağlamaktadır. Yıllarca bu hakların ülkemizde de geçerli olması için mücadele ettik. Ancak tüketici olmak, bizlere bir takım sorumluluklar da yüklemektedir. Bu da içinde yaşadığımız halka, doğaya ve ekolojiye karşı olan sorumluluklardır. İşte bu sorumluğumuz gereği, tüketmeli, ancak tüketirken israf etmemeliyiz.’’ dedi.
İSRAF, GÜNEYDOĞU’DA DAHA İLERİ BOYUTTA
Kendisinin de Güneydoğu insanı olduğunu ifade eden TTKD Başkanı Barak, bu bölgede israfın boyutunun daha yüksek olduğunu belirtirken ise şöyle dedi:
‘’Maalesef israf, benim de doğduğum Güneydoğu coğrafyasında daha da iler boyuttadır. Özellikle su ve elektrik kaynaklarındaki israf, inanılmaz boyutlardadır. Güneydoğu bölgesinde bir hanede tüketilen elektrik, İstanbul’daki bir hanede tüketilenin 3 mislidir. Benzer israf tablosu, su tüketiminde de geçerlidir. Bölgede hane başına ortalama su tüketimi İstanbul’un üzerindedir. Özellikle tarımsa sulamada israf, daha belirgin olarak görülmektedir. Örneğin bölgede, 700 metreye varan derinlikten çekilen kaynak suları ile sulama yapılmaktadır. Bu nedenlerle birçok Güneydoğu ilini kapsayan ve bazı kamu kurumlarının da destek verdiği ‘İsraf Etme’ kampanyasını destekliyor, ‘Sürdürülebilir ölçüde tüketelim, ama israf etmeyelim’ diyoruz.’’
TÜRKİYE’DE YILDA 214 MİLYAR TL KAYNAK İSRAF EDİLİYOR
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de israfın boyutu hayli yüksek. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 214 milyar TL kaynak bilinçsiz ve hor kullanım sonucunda israf ediliyor.
İsraf edilen kaynakların başında enerji, su ve gıda geliyor. Sadece Türkiye’de üretilen toplam ekmeğin yüzde 5’i israf edilirken ülke, israf edilen ekmekle her yıl yaklaşık 600 milyon TL fakirleşiyor.
İsrafı Önleme Vakfı’nın verilerine göre, önemli ölçüde dışa bağımlı olunan enerji alanında, özellikle de elektrik enerjisinde israf, hayli ciddi boyutlarda.
6 İLDE YILDA 8 MİLYAR kWh ELEKTRİK İSRAF EDİLİYOR
Elektrik enerjisinin en çok israf edildiği yerlerin başında ise 6 il geliyor. Dicle Elektrik tarafından elektrik dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak’ta kullanılan yıllık 20 milyar kWH elektriğin yaklaşık yüzde 75’i kayıt dışı, yani kaçak olarak kullanılıyor. Bedeli ödenmediği için de her yıl bu elektriğin yaklaşık 2,7 milyon lira tutarındaki 8 milyar kWh’lik kısmı israf ediliyor.