Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi, ortaya çıkan ihtiyaçlar ile TÜİK tarafından belirlenen öncelikli konuların gözden geçirilmesi ve her yıl düzenli olarak değerlendirmelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporların hazırlanması amacıyla 2021 yılı Ocak ayında Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu oluşturuldu.
TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Danışma Kurulu TÜİK Başkan Yardımcısı Ahmet Kürşad Dosdoğru, TÜİK Yöntem Araştırmaları Daire Başkanı Dr.Özlem Yiğit, TÜİK Fiyat İstatistikleri Daire Başkanı Dr.Cem Baş, Türkiye Ekonomi Kurumu(TEK) Başkanı Prof.Dr.Hasan Kazdağlı, TÜSİAD Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi(BETAM) Direktörü Gülbin Şahinbeyoğlu, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Erhan Aslanoğlu, TED Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı Prof.Dr.Jülide Yıldırım Öcal, Bilkent Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Refet Gürkaynak, TCMB Genel Müdürü Çağrı Sarıkaya ve TCMB Kıdemli Ekonomisti Fethi Öğünç'ten oluşuyor.
Danışma Kurulu, 2021 yılı Ocak ayında üç kez toplandı.
Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu kapsamında ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısındaki değişimleri tespit etmek amacıyla düzenli aralıklarla, çeşitli konularda araştırmalar düzenlemekte ve sonuçlarını kamuoyuna duyurmaktadır.
Dünyada ve ülkemizde meydana gelen değişimler her alanda olduğu gibi istatistik alanını ve Kurumumuzu da etkilemekte ve değişen koşullar yeni ihtiyaçları ortaya çıkarmaktadır.
Bu kapsamda, fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi, ortaya çıkan ihtiyaçlar ile TÜİK tarafından belirlenen öncelikli konuların gözden geçirilmesi ve her yıl düzenli olarak değerlendirmelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporların hazırlanması amacıyla 2021 yılı Ocak ayında Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu oluşturulmuştur.
Kurul, Türkiye İstatistik Kanunu’nun, “sayım, araştırma ve proje çalışmalarında ihtiyaç duyulan konularda gerçek ve tüzel kişilerin uzmanlık, deneyim ve görüşlerinden yararlanmak, en son bilimsel teknik ve yöntemlerin uygulamaya aktarılmasını sağlamak amacıyla danışma kurulları oluşturulabilir” hükmünü içeren 43. maddesi kapsamında oluşturulmuştur. Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu ekonomi alanında çalışan akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kurumu temsilcilerinden oluşmaktadır.
Çalışma usul ve esaslarını belirlemek üzere hazırlanmış olan yönergeye göre oluşturulan Danışma Kurulu, 2021 yılı Ocak ayında üç kez toplanmıştır.
2020 yılında yaşanan ve hâlâ devam etmekte olan Covid-19 pandemi süreci, hane halklarının tüketim alışkanlıklarının önemli ölçüde değişmesine sebep olmuştur. Bu durum tüm ülkelerde Fiyat İstatistiklerinde (Tüketici Fiyat Endeksi vb.) madde ve ana harcama grubu ağırlıklarının, güncel tüketim yapısını yansıtacak şekilde gözden geçirilmesi ve en güncel veriler dikkate alınarak hesaplanması zorunluluğunu doğurmuştur. Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu’nun Ocak ayında gerçekleştirdiği toplantılarda temel olarak, 2021 yılı için TÜFE’de planlanan değişiklikler ve TÜİK’in madde ağırlıkları konusunda, Eurostat’ın güncel tavsiye kararlarını dikkate alarak yapmış olduğu çalışmalar gündeme alınmış ve kurul üyeleri bilgilendirilmiştir.
Uluslararası norm ve standartlar çerçevesinde hesaplanmakta olan Fiyat İstatistiklerinde ülke koşulları ve kamuoyu beklentisini en iyi yansıtacak şekilde ele alınması ve yöntem, veri derleme, işleme, yayımlama ve iletişim süreçlerinin geliştirilmesi konusunda Danışma Kurulu’nun önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu Kalite Güvence Çerçevesinde yer alan “erişilebilirlik ve açıklık” ilkeleri kapsamında Danışma Kurulu toplantı tutanaklarına ve raporlara TÜİK internet sayfasından erişim imkânı sağlanacaktır. "
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.