<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTÜİK verilerle ilgili açılan davayı kaybetti----

TÜİK verilerle ilgili açılan davayı kaybetti

TÜİK verilerle ilgili açılan davayı kaybetti
03 Nisan 2024 - 12:50 www.finansingundemi.com

TÜİK'in birçok ürünün ortalama fiyatını içeren 'madde sepeti' verilerini açıklamayı bırakması üzerine DİSK tarafından açılan dava sonuçlandı. Mahkeme DİSK'i haklı buldu ve TÜİK'in istinaf başvurusunu onaylamadı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 2022 Haziran'dan itibaren madde sepeti yayımlamayı bırakmasının ardından DİSK'in TÜİK'e karşı açtığı davada karar netleşti.

Bugün DİSK tarafından yapılan açıklamada TÜİK'e karşı açılan davanın kazanıldığı kaydedildi.

Sözcü'nün haberinde yer alan bilgilere göre, açıklamada “TÜİK’in Haziran 2022’de enflasyona esas madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçmesi üzerine TÜİK’e karşı açtığımız davayı kazandık ve bakanlık ile TÜİK tarafından temyiz edilen karar kesinleşti. İstinaf tarafından da onanan yargı kararı gereği TÜİK madde fiyat listesini yeniden yayımlamak zorunda. TÜİK Başkanlığı yargı kararlarını çiğneme yeri değildir. Anayasa’nın 138. maddesi gereği, mahkeme kararları TÜİK Başkanlığı dahil herkesi bağlar” ifadelerine yer verildi.

Yargı kararı kesinleşti

Kesinleşen yargı kararının ardından, TÜİK’e 2 Nisan 2024’te idare mahkemesi kararını uygulaması için talepte bulunduklarını kaydeden DİSK, "TÜİK Başkanlığının denediği bütün yollar tükendi. Yargı kararı kesinleşti. Anayasa’nın 138. maddesi son derece açıktır: Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez" dedi.

Süreç nasıl gelişti?

TÜİK, Ocak 2003 ile 3 Mayıs 2022 arasında kesintisiz biçimde açıkladığı 400’ü aşkın maddenin ortalama fiyatını içeren madde fiyat listesini yayımlamayı bıraktı.

TÜİK'in bu kararının ardından DİSK-AR, 3 Haziran 2022’de TÜİK’ten bilgi talebinde bulundu. Ancak TÜİK, madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesinin yayımlanmayacağını belirterek bilgi talebini reddetti.

DİSK, TÜİK’in bilgi talebini reddetmesi üzerine 6 Haziran 2022’de bu kez bilgi edinme hakkı çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden TÜİK’ten ortalama madde fiyat listesi verisini tekrar talep etti. TÜİK 23 Haziran 2022 tarihli cevabıyla talep edilen bilginin kamuoyunda “yanlış anlama ve yanıltıcı değerlendirmelere sebebiyet verdiği” gerekçesiyle bilgi talebini tekrar reddetti.

TÜİK'in yargı kararına uymayı reddetmesi üzerine karar istinaf mahkemesine taşındı. Ancak istinaf başvurusu da reddedildi. Böylece idare mahkemesinin vermiş olduğu karar kesinleşti. TÜİK kesinleşen bu yargı kararını karşın Danıştay Başsavcılığı’ndan “kanun yararına bozma” talebinde bulundu. Ancak Danıştay Başsavcılığı TÜİK’in bu talebinin hukuka aykırı olduğunu belirterek temyiz talebini 15 Mart 2024 tarih ve 2024/201 esas sayılı kararı ile reddetti.

TÜİK, iş gücü maliyeti istatistiklerini açıklandı

 

TÜİK, işsizlik verilerini açıkladı

 

Yıllık enflasyon yüzde 68.50 oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)