Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, "Lozan Anlaşması sırasında sağlıklı ve doğru bir istatistiğe sahip olmamanın bedelini bugün bile ödüyoruz. Eğer o gün çok sağlıklı ve doğru bir istatistiğimiz olsaydı bugün belki coğrafya ve tarih değişebilirdi" dedi.
TÜİK'in 87. kuruluş yıl dönümü ve 25 Nisan Türkiye İstatistik Günü TÜİK Konferans Salonu'nunda düzenlenen etkinlikle kutlandı.
TÜİK Başkanı Aydemir, etkinlikte yaptığı TÜİK'in kök itibarıyla Osmanlı'nın kuruluşuna kadar gittiğini, 1389 tarihinden itibaren faaliyette bulunduğunu ancak her dönem isim ve yapı değişikliğine uğradığını söyledi.
İstatistiğin tarih boyunca önemli yer tuttuğunu belirten Aydemir, 23 Ocak 1923'te Lozan Anlaşması öncesinde yapılan müzakerede, İsmet İnönü'nün Musul'un bir başka devlete bırakılamayacağını savunarak, Musul'a ilişkin nüfus istatistiklerini İngiliz cephesine anlattığını ifade etti.
İngilizlerin de söz konusu nüfus istatistiklerinin sadece askeri hizmet için tutulduğu gerekçesiyle gerçeği yansıtmadığını Türk cephesine söylediklerini anlatan Aydemir, "Lozan Anlaşması sırasında sağlıklı ve doğru bir istatistiğe sahip olmamanın bedelini bugün bile ödüyoruz. Eğer o gün çok sağlıklı ve doğru bir istatistiğimiz olsaydı bugün belki coğrafya ve tarih değişebilirdi" diye konuştu.
2012 yılında 28 bin 481 haber
Aydemir, TÜİK'le ilgili geçen yıl basında 28 bin 481 haber çıktığını belirterek, köşe yazarlarının bin 34 kere TÜİK'e yer verdiklerini ifade etti. Köşe yazarlarının en çok dış ticaret verisi ve işsizlik tanımına atıfta bulunduklarına dikkati çeken Aydemir, bunları enflasyon, milli gelir ve sanayi üretim konularının izlediğini kaydetti.
TÜİK'in istatistik üretmede değil istatistikleri kamuoyuna aktarmada eksiklikler yaşadığına değinen Aydemir, "Türkiye istatistik Kurumunun Türkiye sınırları içerisinde birinci sınıf iş yaptığını düşünüyorum ama ben diğer ülkelerle kıyasladığımda birinci sınıf iş yaptığımızı düşünmüyorum. Biz aslında Türkiye sınırları içerisinde yaptığımız birinci sınıf işi ne kadar iyi bir şekilde aktarıyoruz- :unu kamuoyuna politikacılara basın mensuplarına halka burada ciddi bir eksikliğimiz var" değerlendirmesinde bulundu.
Aydemir, istatistik okur yazarlığı konusunda gazetecilere yönelik bir eğitim vermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
Etkinlikte ayrıca Dünya gazetesinden Alaattin Aktaş ve NTV'den Ahmet Ergen birer konuşma yaptı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.