Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TSKB'nin "Sektörel Görünüm: Enerji" başlıklı raporuna göre, geçen yıl yaklaşık 5,4 gigavat kurulu güce sahip lisanssız santrallerin kurulu gücü eylülde 5,9 gigavata ulaştı.
2019'da ilk 9 ay içinde 2,2 gigavat civarında gerçekleşen kurulu güç artışının büyük kısmı yerli kaynaklardan elektrik üreten santrallerden geldi. Lisanslı yerli kömür santrallerinden 1,1 gigavatlık kurulu güç artışı sağlanırken, toplam artışın 0,53 gigavatlık kısmını güneş enerjisi santralleri oluşturdu.
Devreye alınan santrallerin geriye kalanının 165,7 megavatlık kısmını hidroelektrik santralleri, 388,1 megavatını rüzgar enerjisi santralleri, 437,1 megavatını ise biyokütle, atık ısı ve jeotermal enerji santrallerinden meydana geldi. Ayrıca bu dönemde doğal gaz santrallerinin kurulu gücünde 549,7 megavatlık bir azalma gerçekleşti.
Rapora göre, eylül sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam kurulu gücü, yüzde 48,4'ü yenilenebilir enerjiden yüzde 61'i de yerli kaynaklarla elektrik üreten santrallerden oluştu.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) verilerine göre, 2017'de toplam 1,8 trilyon dolarlık enerji yatırımının yüzde 13'ü (yaklaşık 235 milyar dolar) enerji verimliliği için yapılırken, bu alandaki yatırımlar 2016'ya göre yüzde 3 artış gösterdi.
Öte yandan enerji verimliliğine 240 milyar dolar yatırım yapıldığı ve bu yatırımlarda ağırlıklı payı bulunan inşaat sektöründe 2018'de meydana gelen gerilemenin etkisiyle yatırımlarda durgunluk izlendiği bildirildi.
Kurulu güç 90,7 gigavata ulaştı
Raporda görüşlerine yer verilen TSKB Ekonomik Araştırmalar Yöneticisi Can Hakyemez, son 8 yılda kurulu gücün elektrik talebinden daha fazla büyüdüğüne dikkati çekerek, mevcut fazlalığın bir kısmının, rezerv yedeği gerektiren yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimindeki büyümeye atfedilebileceğini belirtti.
Hakyemez, son yıllarda yenilenebilir ve yerli kaynaklardan elektrik üreten santrallere verilen teşviklere vurgu yaparak "1980'li yılların başında 5 gigavat civarında olan Türkiye toplam kurulu gücü, 2018 sonunda 88,5 gigavata ve 2019 Eylül sonu itibarıyla ise 90,7 gigavata ulaştı. Bu artışta, son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarından ve yerli kaynaklardan elektrik üreten santrallere verilen teşviklerin etkisi yüksek."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.