Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçtiğimiz günlerde The Trump Hotel Collection CEO’su Eric Danziger, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, yeni oluşturdukları 4 yıldızlı otel markası Scion’un yatırımcılarıyla 17 niyet mektubu imzaladıklarını açıklamıştı.
Trump ile marka sözleşmesi imzalayan yatırımcılar arasında 2009 yılında Dallas’ta kurulan Alterra International da vardı.
Alterra’nın kurucusu ve başkanı Mükemmel Sarımsakçı, aralarında Türkiye’nin de olduğu 30’a yakın ülkede bugüne kadar toplam 1.5 milyar dolarlık gayrimenkul projesi geliştirdi.
Amerika’daki 2001 emlak balonu krizini fırsata çeviren Sarımsakçı, petrol parasının aktığı Dallas’ı üs seçmişti.
Son yıllarda petrol fiyatının gerilemesiyle yeni rotalar çizen işadamı, Trump Hotels Grubu’yla bundan 1.5 yıl önce masaya oturdu.
Grupla birlikte geliştirdiği Scion projesinden 10 otelin yatırımını üstlendi.
Sarımsakçı, 220 odalı Dallas Scion’a 50 milyon dolar yatırım yapacağını belirtiyor.
Alterra projeyi yerel gayrimenkul geliştiricisi Hamilton Properties’den satın aldığı, Dallas şehir merkezinde 40 bin metrekarelik bir otoparkta gerçekleştirecek.
TRUMP ‘EVLATLARI’ İLE BÜYÜYOR
Sarımsakçı önümüzdeki 5 yılda da zincire; San Luis, Detroit, Cleveland ve Louisiana’daki otelleri dahil edeceğini belirtiyor. Trump Grubu; Amerika’nın çeşitli illerinde önümüzdeki 10 yılda Scion markasıyla 200- 300 otelin açılmasını planlıyormuş.
4 yıldızlı otel zincirinin patronajında Başkan Trump’ın çocukları; Donald Trump Jr. ile birlikte Eric Trump, Ivanka Trump ve Tiffany Trump bulunuyor.
Türkçe karşılığı “evlat” olan Scion kelimesi, başkanlık süresince Trump yatırımlarının “ikinci jenerasyona” geçtiğini de ifade ediyor.
Daha güçlü bir başka mesaj da; Japon otomobil devi Toyota’nın yalnızca Amerikan pazarı için üretilen Scion markasını nüfusuna alması... Toyota, Scion’ları piyasadan çekeceğini açıklamıştı. Hatırlanacağı gibi Trump başkanlık koltuğuna oturur oturmaz, Toyota’nın Meksika’da fabrika kurma planını eleştirerek “ABD’de fabrikanı kur veya daha büyük sınır vergisi öde” açıklamasında bulunmuştu. Sarımsakçı “Scion’ların Türkiye’de ve Kuzey Irak’ta açılmasını da konuşuyorduk. Ancak Trump başkan olduktan sonra yurtdışı yatırımlarını durdurdu” diyor.
TÜRKİYE’DEN DE YATIRIMCI GÖTÜRÜYOR
Sarımsakçı, Türkiye’nin önde gelen bir grubunun otel markasıyla da ABD’de otel ve gayrimenkul yatırımı ortaklığına soyundu.
Türklere konut satışını da hedefleyen projenin toplam yatırım tutarının 150 milyon dolar olması bekleniyor. İşadamı Türkiye’de ise NEF 163 ve NEF 11 projelerinin ortağıydı.
İptal edilen New York NEF projesinde yer almayan Sarımsakçı “Amerika’da iş yapmak kolay değil. Süreçleri tamamlamak gerekir” diyor. Trump’ın Türk ortakları denince herkesin aklına ilk önce Mecidiyeköy’de adını verdiği plaza geliyor. Benim de nedense Kazak asıllı Türk vatandaşı ve işadamı Tevfik Arif gelir. İşadamı Arif, bundan 7 yıl önce Atatürk’ün yatı Savarona’da başına gelen adli kazadan beraat kararıyla kurtulmuştu.
Arif’in Trump ortaklığıyla ilgili 19 Ağustos 2015 tarihinde gazetemizde Seçkin Ürey imzasıyla çıkan haberden şu bilgileri edinmiştik: “Yozgat’taki uranyum madeninin haklarını elinde bulunduran Avustralya merkezli Anatolia Energy’nin ortakları arasında Kazak asıllı işadamı Tevfik Arif’in Doyen Group’u da yer alıyor. Arif, Donald Trump’la New York Soho’da (2010’da tamamlanan 46 katlı TrumpSoHo) ortak proje yaptı.” Arif, Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’nin Antalya’da açtığı Rixos Otelleri’nde ortağıydı.
ABD başkanlık seçim yarışı sürerken Financial Times da, Trump’ın Rusya ile 30 yıl öncesine giden ekonomik ilişkilerini incelemiş ve Arif’le ortaklığını vurgulamıştı.
Trump’a 6 Müslüman ülkeye koyduğu vize yasağına bakarak “İslam karşıtı” yorumu yapanlara; 1978-1992 tarihleri arasında ekonomiyi dışa açan eski Çin Devlet Başkanı Deng Şiaoping’in şu sözünü anımsatmak isterim: “Kedinin siyah veya beyaz olması önemli değildir. Önemli olan fareyi yakalamasıdır.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.