<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTrump, Kraliçe'nin görgü kurallarına uyacak mı?----

Trump, Kraliçe'nin görgü kurallarına uyacak mı?

Trump, Kraliçe'nin görgü kurallarına uyacak mı?
11 Temmuz 2018 - 09:50 www.finansingundemi.com

ABD Başkanı Donald Trump, devlet lideri olarak İngiltere'ye yapacağı ilk resmi ziyarette İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in konuğu olacak.

Diplomasinin inceliklerine ayak uydurmakta güçlük çeken Trump'ın kraliyet protokolüne ne kadar uyum sağlayacağı merak ediliyor.

Kraliyet ailesinin Trump'ı nerede ve nasıl ağırlayacağı, II. Elizabeth'in Amerikalı lider ile mesafeyi koruduğu izlenimini yarattı. Zira selefi Barack Obama için Buckingham Sarayı'nın kapılarını açıp onuruna resmi akşam yemeği verilirken, Kraliçe'nin Windsor Saray'ında görüşeceği Trump için özel bir davet planlanmadı.

ABD Başkanı ve First Lady Melania Trump'ın İngiliz hükümdarın karşısında nasıl davranması gerektiğini işin uzmanlarına sorduk.

"Kuralları dert etme ama dışına da çıkma"
"Kral veya Kraliçe ile görüşmelerde uyulması gereken çok sayıda görgü kuralı olduğu sanılır" diyen Rupert Wesson bunun şehir efsanesi olduğunu söylüyor.

Adab-ı muaşeret konusunda danışmanlık hizmeti de veren yayınevi Debrett's'in yöneticisi Wesson'ın da dediği gibi, kraliyet ailesinin internet sitesine göre, Kral veya Kraliçe huzurunda zorunlu davranış kuralları diye bir kıstas yok.

"Baş eğerek selamla ya da tokalaş"
Aynı listede "kurallar yok" dense dahi bir çok ziyaretçinin gelenekleri devam ettirmek istediği yazılarak üstü kapalı mesaj veriliyor.

"Zorlama yok ama yapılması önerilir" diyen bir dille yazılan rehberin satır araları konuğun sergilemesi gereken davranışları anlatıyor.

Wessen, Trump'ın geleneğe uyması halinde diz çökmeyeceğini, nazikçe başıyla selam vereceğinden Majesteleri'nin bu konunun üzerinde çok durmayacağını söylüyor.

Kadınlara ise reverans düşüyor.

"Kraliçe'ye takdim edilmeden konuşmak yok"
Wesson'a göre 'Kraliçe ile görüştüm" cümlesi yanlış, doğrusu 'Kraliçe'ye takdim edildim" olmalı.

Kraliçe ile konuğunun buluşmasındaki seremoni mecburi olmayıp yüzyıllardır oturmuş bir gelenek.

Kraliyet çalışanlarından biri, misafirin gelişini "Majesteleri, izninizle size sayın ABD Başkanı Donald Trump'ı takdim etmek isterim." ifadeleriyle kraliçenin huzuruna çağırır. Bu noktada Majesteleri'ni başla selamlamak gerekir.

Konuktan Kraliçe'ye "Majesteleri" ifadesiyle hitap etmesi beklenir. Prens ve Prenses Hazretleri gibi ifadelerse kraliyet ailesinin diğer üyeleri için kullanılır.

Majestleri denildikten sonraki hitaplarda 'hanımefendi' denmesinde sakınca görülmez.

"Sofra kurallarını unutma"
Trump'ın hamburger türü yiyeceklere düşkünlüğü göze alındığında ince ayrıntılara dikkat eden Kraliyet Ailesi ile aynı masada nasıl davranacağı da merak konusu.

"Sakin olmak, nezaketi elden bırakmamak ve sabır, Kraliçe ile yemek yemenin püf noktaları" diyor Wessen.

Amerikan sofra düzeni İngilizlere göre farklılık gösterdiği için Trump'ın ortama ayak uydurmak için biraz daha fazla çaba sarfetmesi gerekecek.

"Kraliçe'ye dokunmak yasak"

Kraliçe'ye yakınlık göstermekten kaçınmak Amerikalı başkanın lehine olacak. Zira bu tür davranışlarda bulunan devlet liderleri ile eşleri ev sahibi ülkede iyi bir intiba bırakmıyor. Örneğin, önceki First Lady Michelle Obama 2009'daki ziyaretinde Kraliçe'nin sırtını sıvazlaması manşetlere taşınmıştı.

Kraliyet ailesini yakından takip edenler, basının bu olayı büyüttüğünü düşünüyor.

The Sunday Express gazetesinin Politika Editörü Camilla Tominey, "Obama'nın kırmızı çizgiyi aştığı söylendi ancak sadece hürmetkar ve saygılı bir davranıştı" diyor konuyla ilgili.

"Temastan kaçınmakte fayda var" diyen Wessen ise Trump'ın beş eğerek selamlamayı tercih etmemesi halinde tokalaşmanın da kabul edilebilir olduğunu belirtiyor.

Japon Başbakan Abe ve Fransız Cumhurbaşkanı Macron ile tokalaşması gündeme oturan Trump tarzını korursa, Kraliçe'yi uzun bir tokalaşma bekliyor.

"Rahat ve açık konuşmak önemli"
Kraliçe'yi yakından tanıyanlar, kraliyet törenlerinde en önemli hususun rahat ve açık konuşmak olduğunu belirtiyor.

Tominey, sohbet esnasındaTrump'ın İskoç geçmişinin ve İskoçya ile olan bağlantısının iki tarafı ortak bir noktada buluşturacağını tahmin ediyor.

İnsanlarla şakalaşmayı ve takılmayı seven Prens Philip de Kraliçe'ye eşlik ederse, Amerikalı lider için ziyaretin çok daha keyifli olacağı kesin.

"Windsor'da güvendesin"
Britanya tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, dünya liderlerini ağırlamadaki deneyimiyle rakip tanımıyor.

92 yaşındaki Kraliçe, tahta geçtiği 1952'den bu yana Trump'ın, Lyndon B. Johnson haricindeki tüm selefleri ile bir araya geldi.

Tominey, "Kraliyet ailesi yüzlerce kez konuk ağırladı, Kraliçe Elizabeth diplomasi sanatında bir usta. Yani Trump emin ellerde." diyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)