<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTrump ile senatörler Türkiye'ye yaptırım gündemiyle toplandı----

Trump ile senatörler Türkiye'ye yaptırım gündemiyle toplandı

Trump ile senatörler Türkiye'ye yaptırım gündemiyle toplandı
23 Temmuz 2019 - 23:11 www.finansingundemi.com

Türkiye'nin Rus S-400 hava savunma sistemi satın almasının ardından ABD Kongresi tarafından onaylanan CAATSA yaptırımlarını görüşmek üzere Beyaz Saray'da düzenlenen toplantı 1 saat 10 dakika sürdü

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın almasının ardından Türkiye'ye uygulanacak olası yaptırımları görüşmek için senatörlerle Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Toplantı 1 saat 10 dakika sürdü

Trump'ın Beyaz Saray'da Türkiye'ye yaptırımlar konusunda senatörlerle görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü.

Trump, toplantıda Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen isimleri Lindsey Graham ve Rick Scott gibi yaptırım konusunda baskı yapan senatörlerle de görüştü.

KARAR ÇIKMADI

New York Times gazetesinin Kongre muhabiri Catie Edmondson’ın konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre toplantıdan yaptırım konusunda bir karar çıkmadı.

Beyaz Saray’daki toplantıya katılan ve sonrasında New York Times muhabirine konuşan Senatör John Cornyn toplantının duyurulan resmi adı “Türkiye yaptırımları” olsa da görüşmede bütçe gibi ABD iç siyasetine ilişkin başka konu başlıklarının da gündeme geldiğini söyledi.

Demokrat senatörlerden Trump'a Türkiye mektubu

Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nun Demokrat üyeleri ise Başkan Donald Trump'a mektup göndererek, Türkiye'ye yaptırımlar konusunda Demokrat senatörlerle görüşmemesinden "hayal kırıklığı" duyduklarını belirtti.

Demokrat senatörler mektupta, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımına güçlü bir karşılığın verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü ABD'dan kararlı adım gelmezse, NATO'daki duruşumuz ve Rusya'ya karşı yaptırım uygulamamızın gücü zarar görür. Ayrıca ümit ederiz ki Türkiye bir gün Doğu ile Batı arasında bir köprü olma, insan hakları ve demokratik ilkelere saygı gösteren yapıcı bir NATO üyesi olma konumuna geri döner" ifadesini kullandı.

Mektupta senatörler, "Yasayı takip etmenizi ve Türkiye'ye gecikmeksizin yaptırım getirmenizi bekliyoruz" dedi.

Açıklama beklenmiyor

Toplantıda alınan kararlara ilişkin basına bilgilendirme yapılması beklenmiyor.

Toplantıdan çıkabilecek yaptırımlar CAATSA yasasıyla destekleniyor. Trump, CAATSA'da listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda.

Türkiye'ye Rus yapımı hava savunma sistemleri S-400'lerin teslimatının başlamasından bu yana yapılan açıklamalar ve ABD basınında yer alan kulis haberleri Senato'nun Türkiye'ye yaptırım uygulanması için sert bir tavır aldığını gösterirken, Trump'ın daha uzlaşmacı bir tavır izlediği gözlemlendi. 

Senatörler Rick Scott ve Todd Young geçen hafta Kongre'ye sunduğu tasarıda Türkiye'yi kınamış ve Beyaz Saray'ın yaptırım uygulaması çağrısında bulunmuştu.

CAATSA nedir?

Amerika’nın Sesi’nde yer alan bilgilere göre, 2 Ağustos 2017'de Başkan Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA İran, Kuzey Kore ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların da dayanağı.

CAATSA, “Rusya Federasyonu'nun savunma ya da istihbarat sektörleriyle ya da bunlar adına çalışan kurum ve kişilerle önemli düzeyde alışverişte bulunan kişi ve kurumlara yaptırım uygulanmasını” öngörüyor. Türkiye'ye Rus yapımı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören madde de bu.

ABD Başkanı Trump yasa gereği 70 sayfalık CAATSA metninde listelenen 12 yaptırım kaleminden en az beşini seçmek zorunda.

Bu kalemler şöyle sıralanıyor:

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi,

*Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi,

*ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi,

*Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi,

*Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması,

*Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması,

*Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması,

*ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması,

*Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı,

*Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)