Trafikte risk almayın
Araç sahipleri, zorunlu olan Trafik Sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmanın risklerini biliyor musunuz?
Araç sahipleri için zorunlu olan Trafik Sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmak Türkiye gibi kazaların çok sık gerçekleştiği bir ülkede göze alınmaması gereken bir risk. Peki bu riski almaya değer mi?
Her gün binlerce trafik kazasının meydana geldiği ülkemizde sürücülerin imdadına Trafik Sigortası yetişiyor. Motorlu taşıt sahipleri için zorunlu olan Trafik Sigortası'nda teminat limitleri Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleniyor. Dolayısıyla bu anlamda sigorta şirketleri arasında farklılık bulunmuyor. Trafik Sigortası poliçesi ile hizmetin teminat verilen sigortalıya değil, karşı tarafa verilmesi söz konusu. Ancak, poliçe tanziminde kaza sonrasında alınacak hizmetin kalitesine güvenilmesi de önem taşıyor. Ayrıca, hasar olması halinde, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen teminat limitlerinin yetersiz kaldığı durumlarla karşılaşılabiliyor. İşte bu noktada sigorta şirketlerinin verdiği hizmet ve hasar sürecini iyi yönetebilmesi öne çıkıyor.
Zorunlu Trafik Sigortalarında, 01 Temmuz 2008 yılından itibaren serbest tarife primi uygulanmasına geçilmesi de önemli değişikliklerden birisi olarak dikkat çekiyor. Hazine Müsteşarlığı tarafından teminat limitleri ayarlanırken, bu belirlenen limitler dahilinde uygulanacak sigorta primleri, sigorta şirketleri tarafından serbestçe belirlenebiliyor. Ancak bu belirlenen primler TRAMER'e ve dolayısıyla Hazine Müsteşarlığına iletilerek onaylanıyor. Onaylanan Şirket Tarife primleri üzerinde -%10 ve +%20 bant aralığında sigorta şirketleri indirim ve artırım yapabiliyor.
Tüketici satın almak zorunda
Bu uygulama her üç ayda bir değişirken, 01 Temmuz 2009 tarihinden itibaren ise her altı ayda bir değişiklik yapılacak şekilde revize edildi.
Primler ile ilgili sigorta şirketlerinin değişim yapabilecekleri prim bant aralığı ise yine aynı tarihten itibaren -%10 ve +%100 şeklinde revize edildi. Trafik Sigortaları zorunlu olduğu için tüketici satın almak zorunda olurken, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen yetki limitleri dahilinde teminat veriliyor.
Yine Zorunlu Trafik Sigortası'nda 01 Ocak 2010 itibariyle de dolmuş, hatlı minibüs, hatlı küçük otobüs ve hatlı büyük otobüs kullanım tarzları eklenerek, bu kullanım tarzı araçlarda farklı fiyatlama yapılabilmesi sağlandı.
Sahteciliğe engel
Diğer yandan Trafik Sigortalarında poliçe sahteciliğinin önüne geçilmesi amacıyla Trafik Poliçelerinin ön yüzüne Sigorta Bilgi Merkezinin her bir poliçe için oluşturduğu ''Sigorta Bilgi Merkezi Numarası'' ve ''Bilgi İşlem Referans Numarası'' bastırılması da zorunlu hale getirildi.
Tüketiciler Zorunlu Trafik Sigortası alırken öncelikle poliçeyi düzenleyen kişinin yetkili olup olmadığını sorgulamalı daha sonra poliçenin üzerinde ''Sigorta Bilgi Merkezi Numarası'' ve ''Bilgi İşlem Referans Numarası'' olup olmadığına bakmalı.
Kazayı mutlaka fotoğraflayın
Öte yandan Kaza Tespit Tutanağında da tüketicilerin dikkatli olması gerekiyor. Olayın oluş şeklinin net ve detaylı açıklanması, iletişim bilgilerinin doğru olması, olayın sağlıklı ve çabuk sonuçlanması için gerekiyor. Araçta mutlaka kaza tespit tutanağının bulundurulması ve de kazanın mutlaka fotoğraflanması da unutulmamalı. Ayrıca Tespit Tutanağının mutlaka imzalanması (iki taraflı) kusurun doğru tespiti için hasar anındaki beyanın en doğru şekilde gerçeği yansıtması gelecek yıl sigorta poliçesinin yenilenmesi ve doğru fiyatlanması için önemli bir kriter.
Kaza Tespit Tutanağında nelere dikkat edilmeli?
* Tutanağın ilk sayfasında yer alan bilgileri dikkatlice okuyun,
* Kaza tespit tutanak formunu ve trafik poliçelerini her zaman aracınızda bulundurun,
* İşlemlerin hızlı sonuçlanması için ruhsat, ehliyet ve trafik poliçe fotokopilerini de araçlarda bulundurun,
* Tutanağın, ancak maddi hasarla sonuçlanan kazalarda, kazaya karışan sürücülerin kazanın oluş şeklinin tutanakla tespiti konusunda anlaşması halinde doldurulabileceğini unutmayın,
* Mümkün olması halinde kazaya karışan araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı yönlerden fotoğraflarını çekin,
* Her iki sürücü tarafından imzalanmayan tutanağın geçersiz olacağını da asla unutmayın.
Zorunlu Trafik Sigortası hakkında bilmeniz gerekenler
Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince mecburi olan bir sigorta poliçesi. Söz konusu trafik sigortası olmayan araçlar trafiğe çıkamaz.
Daha basit bir anlatımla otomobil, kamyon, motosiklet gibi motorlu bir aracın karayolunda işletilmesi, herhangi bir sebeple bir kimsenin ölümüne, yaralanmasına veya bir malın zarara uğramasına neden olması halinde; olaya sebep olan aracı kullanan kişinin, zarara uğrayan üçüncü kişilere karşı olan sorumluluğunu belli limitler dahilinde karşılayabilmesini amaçlayan ve yasaca yapılması zorunlu kılınan sorumluluk sigortasına Karayolları Motorlu araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası deniliyor.
Trafik Sigortasında sigortalı kişi, Karayolları Trafik Kanunu'ndaki tanım uyarınca işletendir. Dolayısıyla Trafik Sigortası, motorlu aracın işleteni adına düzenlenir. Trafik kontrollerinde ehliyet ve ruhsat gibi araçlarda bulunması beklenen belgelerden biridir.
Normalde trafik sigortası poliçelerinin sigorta süresi bir yıldır ve primi peşin ödenir. Eskiden Trafik Sigortası primleri zorunlu tarifeye bağlıyken, yeni uygulama sonrası sigorta şirketleri prim ve teminatlarda tamamen serbestler. Prim, aracın türü (otomobil, motosiklet, otobüs vs...), ticari olup olmaması, kayıtlı olduğu il gibi bazı etkenlere bağlı olarak değişir.
Trafik Sigortası, sadece üçüncü şahıslara verilen zararları karşılamakta olup poliçe sahibinin kendi aracının hasarını ödemez, bunun için kasko yaptırmak gerekir.
Yaptırılmazsa ne olur?
Trafik Sigortası, karayollarında işletilen tüm motorlu araçlar için kanunen zorunlu bir sigortadır. Yaptırılmaması durumunda araç sahibinin göze alması gereken bazı yaptırımlar bulunur
Karayolları Trafik Kanunu 91/5 maddesi gereğince, gerekli teminat tutarları üzerinden zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan araçlar trafikten men edilir. Trafik Sigortası bulunmayan araçlar tespit edildikleri zaman yasal olarak bağlanır.
Güvence hesabı denilen bir uygulama ile Zorunlu Mali Mesuliyet (Trafik) Poliçesi bulunmayan araçların sebep oldukları trafik kazalarında, mağdurların bedensel zararları teminat limitleri dahilinde karşılanır. Söz konusu hesap, ödediği bu tazminat için tafik poliçesi yaptırmayan sürücülere yaptığı ödemeleri yasal faizi ile birlikte rücu eder. Yani Trafik Sigortası yaptırmayan ancak kazaya karışan sürücüler, gerçekleşen kaza nedeniyle sebep olunan zararları yasal faizi ile ödemek zorunda kalırlar.
Hangi teminatlar var?
Teminat limitleri, araç türlerine ve araçlarla ilgili mesleki faaliyetlerde bulunanlara göre değişebilir. Ülke sınırları içinde araçların işletilmesi sırasında araç sahibinin veya araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanların sorumlu olduğu kazalarda üçüncü şahıslara verilen ölümlü veya yaralanmalı zararları ve maddi zararları Karayolları Trafik Kanunu hükümleri dahilinde karşılar.
Trafik Sigortası aracın başkalarına zarar vermesi durumunda, yaralanan kimselerin ilk yardım, muayene, kontrol, hastane, klinik veya diğer yerlerdeki tedavi giderleri ile tedavinin gerektirdiği diğer masrafları karşılar.
Sigortalı aracın başkalarının ölümüne sebep olması durumunda, ölümden dolayı maddi destekten yoksun kalan mirasçıların zararları ve ölenin cenaze masrafları sigorta limitleri içinde karşılanması, aracın işletilmesi sırasında başkalarının malına veya aracına verilen maddi zararlar da sigorta limitleri içinde tazmin edilir.
Prim hesaplaması
Aracın kayıtlı olduğu il trafik sigortası primini etkiler. Araç işletenlerine kayıtlı oldukları illere göre Trafik Sigortası Tarife ve Talimatları'nda belirtilen oranlarda il trafik hasar yoğunluğu indirimi yapılır.
Motorlu aracın kazaya karışıp karışmaması da trafik sigortasının primini etkiler. Sigorta şirketleri Trafik Sigortası Tarife ve Talimatları'nda belirtilen basamak ve oranlara göre hasarsızlık indirimi veya prim artırımı uygulaması yaparlar. İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için dördüncü basamaktan prim uygulanır.
Tazminat ödemesi nedeniyle yapılan prim indirimi (hasarsızlık indirimi) veya prim artırımı uygulaması, işleteni araç satılana kadar takip eder. Yani aracınızı satıp yeni bir araç almanız durumunda eski aracınızda bulunan trafik sigortasını iptal ettirerek kalan süre için prim iadesi almanız ve yeni araç için hasarsızlık indiriminden vazgeçerek sıfırdan poliçe yaptırmanız gerekiyor.
Trafik sigortası teminatları bazı durumlarda verilen hasarın tamamını karşılamayabiliyor. Bu durumda aracınıza kasko poliçesi yaptırıyorsanız, poliçenize İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı alarak trafik sigortası teminatını aşacak tutarlar için bir güvence sağlayabilirsiniz. Ancak burada tüketicilerin özellikle ne kadar ilave prim ödeyerek, ne kadar ilave teminat kazandıklarının değerlendirmesini yaparken dikkatli davranmaları gerekir.
Aklınızda bulunsun!
Tüketicilerin özellikle dikkat etmesi gereken en önemli konu, trafik poliçesinin zarar verilen kişilerin manevi tazminat taleplerini karşılamamasıdır. Bu tür tazminat talepleri için trafik poliçeleri ekinde İhtiyari Mali Sorumluluk Teminatı da satın alınırlarsa, hem trafiğin yetmediği maddi ve bedeni tazminat taleplerinde yüksek limite sahip olunur, hem trafiğin teminatında olmayan ancak genel hükümlere göre sorumlu olunan hasarlar için güvenceye kavuşulur, hem de karşı tarafın manevi zarar talepleri cepten karşılanmak zorunda kalınmaz. Sigortacılar trafik poliçeleri yanında, sigortalılara birçok hizmeti de ilave olarak sunar. Özellikle kasko poliçesi yaptıramayan kişilerin bu hizmetleri incelemeleri ve belki küçük prim farkları ödeyerek onlara sahip olabilmeleri kendilerine önemli fayda sağlayacaktır.
Su: Sınırsız Artan Mali Sorumluluk teminatımız var
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su: Sektörde genellikle Kasko Sigortası poliçeleri ile birlikte sunulan Artan Mali Sorumluluk Sigortası teminatına ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada Anadolu Sigorta olarak biz sigortalılarımızın olası mağduriyetlerinin önüne geçebilmek amacıyla "sınırsız" Artan Mali Sorumluluk Sigortası teminatı uygulamasını başlatmış bulunuyoruz. Anadolu Sigorta olarak geniş servis ağımızın da desteğiyle hasar sonrası hizmet kalitemiz ile ön plana çıktığımızı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra, Maksimum Trafik Sigortası ürünümüz ile Trafik Sigortası teminatının yanı sıra yanma ve çalınma teminatlarını içeren Kasko Sigortası, Koltuk Ferdi Kaza, Artan Mali Sorumluluk, Hukuksal Koruma, asistans hizmet paketi ve mini onarım teminatları ile müşterilerimizin hizmetindeyiz. Maddi hasarlı kazaya karışan araç sürücülerinin eğer mutabakata varıyorlar ise öncelikle trafiği aksatmayacak şekilde araçlarını uygun bir yere çekmeleri ve daha sonra tutanak tanzimine başlamaları gerekiyor. Bununla birlikte uygulamada sıklıkla yapılan hata, olayın oluşuna ilişkin beyan ya da krokinin gerçeğe uygun aktarılmamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle beyanların ve çizilen krokinin gerçeğe uygun olmasına dikkat etmeleri, kaza yerindeki trafik levhalarını ve ışıklarını (örnek; dönüş yasağı / tek yönlü yollar vb.) krokide belirtmeleri kusur değerlendirmelerinde önem arz ediyor.
Tümer: Hızlı ve kaliteliyiz
Yapı Kredi Sigorta Kaza Sigortaları Müdürü Mehmet Tümer: Tüketiciler her sigorta için olduğu gibi, Zorunlu Trafik Sigortası için de poliçesini yaptıracağı şirketin hizmet kalitesine ve mali gücüne çok dikkat etmeli. Trafik Sigortası primleri plaka iline, kullanım tarzına, sigortalının özel veya tüzel şahıs olmasına bağlı olarak değişebiliyor. Bunların yanında sigorta şirketleri kendi belirlediği kurallar çerçevesinde, Hazine Müsteşarlığı'nın kendilerine tanımış olduğu yüzde 10 indirim ve yüzde 100 artırım aralığında kalmak kaydıyla, serbestçe indirim veya artırım sebebi belirleyebiliyor. Kaza Tespit Tutanağı uygulaması için sigortalılara önerilerimiz şöyle: Tutanağın ilk sayfasında yer alan bilgileri dikkatlice okuyun. Kaza Tespit Tutanak formunu ve trafik poliçelerini her zaman araçlarınızda bulundurun. İşlemlerin hızlı sonuçlanması için ruhsat, ehliyet ve trafik poliçe fotokopilerinizi araçlarınızda bulundurun. Tutanağın ancak maddi hasarla sonuçlanan kazalarda, kazaya karışan sürücülerin kazanın oluş şeklinin tutanakla tespiti konusunda anlaşması halinde doldurulabileceğini unutmayın. Mümkün olması halinde kazaya karışan araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce farklı yönlerden fotoğraflarını çekin. Her iki sürücü tarafından imzalanmayan tutanağın geçersiz olacağını unutmayın. Sigortalılar, hızlı ve kaliteli bir hizmet alabilmek için şirketimizi tercih etmeli.
Aytekin: Hasar sürecini iyi yöneten tercih edilmeli
Allianz Sigorta Genel Müdürü Arif Aytekin: Zorunlu Trafik Sigortası üçüncü şahıslara verilen zararı karşıladığı için tüketicilerin poliçeyi yaptırması zorunlu. Bu poliçede kullanılması gereken teminat limitlerini Hazine Müsteşarlığı belirliyor ve bütün sigorta şirketleri bu teminatları kullanıyor. Poliçede yer alan teminatlar standart olduğu ve şirketler arasında bir fark göstermediği için tüketiciler bu poliçeyi alırken sigorta şirketini doğru tercih etmeli. Sigorta şirketinin finansal açıdan gücü, hasar ödeme süreçlerini iyi yönetmesi, vermiş olduğu hizmetler tercih sebebi olmalı. Ölüm veya bedeni yaralanma olmayan kazalarda taraflar kaza tespit tutanaklarını kendileri anlaşmaya vararak hazırlayabilirler. Olay anında her iki tarafın da belgede anlaşmaya vardıklarına dair imzalarının olması gerekiyor. Tutanak ile birlikte mümkünse olay yerinde araçlar kaldırılmadan fotoğraf çekilmeli ve tutanak formu ile birlikte sigorta şirketine teslim edilmeli. Dünyanın en büyük sigorta şirketi olarak güçlü yönetim stratejilerimiz ve sağlam mali yapımız ile sigortalılarımızın ilk tercih ettiği şirket olmak konusunda başarılı çalışmalara imza atıyoruz. Finansal gücümüz ve hasar ödeme süreçlerimiz, sigortalılarımızın bizleri tercih etmelerinde önemli bir etken. Allianz müşterilerine, geliştirdiğimiz hizmet standartları doğrultusunda, Türkiye'nin her yerinden haftanın 7 günü 40 kişilik sigortacılık ve müşteri iletişimi konusunda eğitilmiş bir ekiple hizmet veriyoruz. 444 45 46 numaralı Allianz Çözüm Hattı ile sigortalılarımız için en uygun çözümleri üretiyoruz.
-------------------------------------------------------------------------
Mermer: Her iki aracın da çekme işlemini yapıyoruz
Ankara Sigorta Kaza Müdürü Ayşe Mermer: Trafik sigortalarında primler öncelikle araçların kullanım tarzlarına göre belirlenir. Kullanım tarzının yanında aracın işletenin özel veya tüzel kişi olması da ayrıca bir ayırım faktörü. Türkiye'de mevcut 81 il için de ayrı ayrı primler uygulanır. Tüm bu parametreler ile birlikte illerimizin hasar prim yoğunlukları ve genel olarak trafik sigorta uygulamalarında kaydedilen hasar prim uygulamalarının da tabii ki etkisi olur. Ayrıca, Hazine Müsteşarlığı tarafından iller bazına kullanım tarzlarına göre "eşik değerler" belirlenir. Şirketler bu eşit değerlerden az olmamak üzere kendi primlerini belirleyebilir. Biz zorunlu olan bu poliçelerde verilen teminatların yanı sıra sigortalılarımızın herhangi bir kaza halinde de hayatlarını kolaylaştırmak ve yanında olmak için poliçelerimize hem kendi araçlarının hem de olaya karışan diğer mağdur aracının da yanında olmak için her iki aracın da çekme ve çekilme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, tüm Türkiyede mevcut 750 acentemiz, konusunda uzman tecrübeli ekibimiz ile sigortalılarımıza hizmet sunmaya devam ediyoruz.
Turhan:Kazanın oluş şeklini açık anlatın
Dubai Group Sigorta Kaza Sigortaları Yönetmeni K. Tarık Turhan: Trafik Sigortalarında fiyat farklılıkları şirketlerin hasar/prim durumlarına, sigortalının yaşına ve hasar durumuna, aracın yaşına, tarife basamak kodlarına göre değişiyor. Trafik kazalarının yarattığı trafik sıkışıklığı önüne geçmek için yürürlüğe konan uygulama sigortalılara bazı sorumluluklar getirdi. Poliçe ile verilen "Maddi Hasarlı Trafik Kaza Tespit Tutanağı" ancak tarafların anlaşma sağlaması durumunda dolduruluyor ve taraflar tarafından sigorta şirketlerine gönderiliyor. Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı'nda; kaza tarihi ve yerine ilişkin bilgiler, kazaya karışan araçlarla ilgili bilgiler, sürücüye ait bilgiler ile trafik poliçesi bilgileri yer alıyor. Bu bilgiler yanında formda, 2918 sayılı Kanunda yer alan trafik kurallarından 15 adedi yer alıyor ve kazaya karışanlardan uygun hali işaretlemeleri bekleniyor. Sigorta şirketlerinin kazanın oluş şekli ile ilgili olarak mümkün olan en açık şekilde bilgilendirilmesi kusur oranlarının tespiti açısından çok önemli. Özellikle çarpışma yerinin ve anının krokisinin açık ve basit bir şekilde çizilmesi ile araç üzerinde meydana gelen hasarlı noktaların işaretleneceği bölümün doldurulması şirketlere yardımcı olacak.
Doğru: Ekstra Trafik Sigortası her şeyi karşılıyor
Generali Sigorta Kaza & Sağlık Sigortaları Müdürü Pınar Doğru: Trafik Sigortaları sadece trafikte seyir halinde olan araçlar için değil, motorlu araç ile ilgili mesleki faaliyette bulunan tamirhanelerin, galerilerin, otoparkların yaptırmaları gereken zorunlu bir sigorta.
Trafik Sigorta poliçelerinde fiyat farklılıkları, araç sahibinin şahıs veya firma olmasına, aracın plakasına, aracın geçmiş döneminde hasar yapıp yapmadığına ve sigorta şirketlerinin uygulamalarında yer alan diğer hususlara göre değişiyor. Sigortalılar, öncelikle araçlarında Kaza Tespit Tutanağı bulundurmalı. Bir kaza neticesinde 3.şahıslarda sadece maddi hasar meydana gelmiş ise doğru bilgileri kazaya karışan diğer taraf ile birlikte doldurmalı. Generali Sigorta olarak, 'Ekstra Trafik Sigortası' ürünü ile aracın Trafik Sigortası ile birlikte araçta bulunan sürücü ve yolcuya Ferdi Kaza teminatı, Trafik Sigortasının limitlerinin yeterli olmadığı durumlarda devreye girecek olan İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı, araç veya sürücüden kaynaklanan kazalar nedeniyle oluşabilecek hukuki masrafları karşılamak üzere Hukuksal Koruma teminatı da karşılanıyor. Bu teminatlara ilaveten araç sahiplerine kaza veya arıza sonucu araçlarının hareketsiz kalması durumunda acil olarak verilen asistans hizmetlerini de kapsıyor.
Şişmanoğlu: Kazayı hemen fotoğraflayın
Ray Sigorta Bireysel Riskler Direktörü Levent Şişmanoğlu: Sigortalılarımız, Zorunlu Trafik Sigortası yaptırırken en çok sigortasız olmamaya özen göstermeliler, yenileme tarihlerini muhakkak kontrol etmeli ve yenileme poliçelerinin orijinal kopyaları olmadan araçlarını kullanmamalılar. Teminat limitleri değişmediği için, sadece kendilerine uygun gelecek primler ve bu sorumluluklarını devretmek için seçtikleri sigorta şirketleri ile çalışmalarını öneririz. Primlerde farklılıklar sigorta şirketlerinin serbestçe belirleyebileceği temel primlerde ve yine serbestçe belirleyeceği indirim ve artırım kriterlerinde oluşabiliyor. Bu kriterler şirketten şirkete değişebiliyor; genellikle sigortalı yaşı ve araç yaşı gibi kriterler uygulanıyor. Hasar olduğunda sigortalılarımızın araçlarının yerlerini değiştirmeden önce muhakkak Kaza Tespit Tutanağı üzerindeki uyarıları ve tutanağın geçerli olacağı durumları okuması gerekiyor. Başkasının doldurduğu Kaza Tespit Tutanağı'nı imzalamadan önce okumaları, kazanın oluş şeklinin, karışan araçların ve bunların kusur oranlarının tam ve net olarak anlatıldığından emin olmaları lazım. Ama en önemlisi kazanın oluş şeklinin doğru ve net bir şekilde, gerekirse kroki yardımı ile anlatılması, hasarlı araçların muhakkak hasarların olduğu haliyle fotoğraflarının alınması gerekiyor.
Azim: En kapsamlı poliçeyi biz veriyoruz
HDI Sigorta Oto Kaza Sigortaları Müdürü Zeynep Azim: Tüketiciler trafik poliçesi alırken, haklı olarak öncelikle fiyat araştırması yapıyorlar. Bazı şirketler, aracın yaşına, özelliklerine, sigortalının yaşına, cinsiyetine , aracın kullanıldığı il, ilçeye göre özel indirimler veya artırımlar yapabiliyorlar. Bu konulara dikkat edilmesi, sigortacıya detaylı bilgi verilmesi önemli. Örneğin HDI sigorta olarak bizim trafik poliçelerimizle beraber aracın bozulması ve kaza geçirmesi durumlarında verdiğimiz geniş kapsamlı asistans hizmetlerimiz çok fazla tercih ediliyor. Tüketicilerin, zorunlu bir sigortanın dışında sorunsuz bir desteğe sahip olması için Türkiye'nin en kapsamlı trafik poliçesi olan 'Süper Destek Trafik Poliçesi' ni tercih etmek için pek çok sebebi var. HDI Sigorta, sigortalılarının sadece kazaya karıştıkları taraflara olan sorumluluklarını teminat altına almakla kalmıyor, en ihtiyaç duydukları anda, asistans desteği, acil tıbbi yardım, hukuksal koruma gibi pek çok teminatı en uygun fiyata karşılıyor. Türkiye'deki en kapsamlı trafik poliçesi olma özelliğini taşıyan "Süper Destek Trafik Poliçesi", trafik poliçesinin yanında mini tamir hizmeti, dar kapsamlı kasko poliçesi, asistans desteği, acil tıbbi yardım, hukuksal koruma gibi pek çok teminatı en uygun fiyata karşılıyor. Bu ürün bize, sigortalımıza hak ettiği hizmeti en ucuz şekilde ulaştırmanın keyfini yaşatıyor.
Yavuz: Hasarda hızlı ve çözüm odaklıyız
Işık Sigorta Teknik Operasyon Müdürü Murat Yavuz: Sigorta şirketlerinin tarifeleri il ve araç türlerine göre değişiyor. Bu kapsamda araç grupları bakımından fiyat farklılığı aynı ilin ilçelerine, ilin ve ilçenin hasar prim oranına göre, aracın kullanım tarzına ve müşteri türüne göre değişirken, indirim veya artırım yapılabiliyor. Bu arada kaza yapan tarafların boş tutanağa imza atmadan olayı tutanağa geçirip karşılıklı imzalamaları gerekli. İkiden fazla aracın karıştığı kazalarda, her araç için tutanak düzenlenmeli. Ayrıca, kaza yapan taraflar birbirlerine trafik poliçesinin, ruhsat ve ehliyetin kopyasını vermeli. Hasarın tamiri için aracı servise çektirmeli ve kazadan sonra beş iş günü içinde kusurlu olan tarafın trafik poliçesi hangi sigorta şirketinden ise o şirkete hasar ihbarında bulunmalı ve sigorta şirketine talep edilen evrakları iletmek gerekli. Yaralanmalı kazalarda ve kazaya karışan taraflar arasında anlaşmazlık olduğu durumlarda trafik ekiplerini çağırmak zorunluluğu var. Şirketimiz hasar anındaki hızlı ve çözüm odaklı yaklaşımı ile sigorta sektöründe "Hizmet Kalitesinde En Çok Güvenilen Marka" ödülünü aldı. Bu gösterge sigortalılarımızın bizi neden tercih ettiğinin ve tercih etmesi gerektiğinin en önemli gerekçesi ve kanıtı. Tüm Türkiye'de yaygın anlaşmalı servis ağımız sorunsuz ve hızlı işleyen bir hasar ödeme sistemiyle müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarıyor. Sektörde tercin edilmemize sebep olan ve öncü olduğumuz bir diğer konu da, zorunlu trafik sigorta poliçesinde verdiğimiz asistans hizmeti ve çarpışma teminatı.
ŞEMSİYE DERGİSİ