Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaşım Araştırma Merkezi’nden Dr. Hediye Tüydeş Yaman ve Erkut Kırmızıoğlu tarafından, trafik güvenliğine etkisi yüksek olması beklenen ve Avrupa Birliği’ne (AB) uyum süreci kapsamında değiştirilen levhaların da yer aldığı 39 trafik işaret levhasının bilinirlik düzeyi araştırıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Araştırma Daire Başkanlığının desteğiyle yapılan araştırmada, Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu Alt Çalışma Grubu’nun seçtiği levhalarla ilgili araştırmaya, toplam 1478 kişi katıldı.
Büyük çoğunluğu üniversite mezunu ve sürücü belgesi sahibi olan katılımcılar, trafik levhalarıyla ilgili soruları yanıtladı.
Katılımcıların verdiği yanıtlara göre, bazı trafik işaret levhalarının tam doğru olarak bilinmesine rağmen, bazılarının hiç bilinmediği yada yanlış bilindiği, hatta bazıların ters anlam çağrıştırdığı görüldü.
Tersi anlaşılan levhalar
Anket sonuçlarına göre, Avrupa Anlaşması standartları kapsamında değiştirilen bazı levhaların tam tersi yönde anlaşıldığı ortaya çıktı.
En çok ters anlam çağrıştıran levhalar, AB’ye uyum için çapraz kırmızı çizgisi kaldırılan “kamyon giremez”, “öndeki taşıtı geçmek yasaktır” ve “taşıt geçme yasağı” levhaları olduğu belirlendi.
Katılımcıların önemli bir kısmının ters anlamda bildiği levha, yüzde 44.38 oranında ters algılanan “karşıdan gelene yol ver” levhası oldu. “Kamyon giremez” levhası da sürücülerin yüzde 27.72’si tarafından “kamyon girebilir” şeklinde algılandığı, yüzde 36’sı tarafından yorumsuz bırakıldığı görüldü. “Sollama yapılmaz” levhasının yüzde 12 oranında “sollama yapılabilir” şeklinde anlaşıldığı, yüzde 40.58’i tarafından da yorumsuz bırakıldığı tespit edildi.
Önceki durum iyi
“Kamyon giremez” levhasının eski hali, yüzde 90.8 oranında tam doğru bilinen levhalar arasında yer alırken, yeni levhanın anlamını tam doğru bilen sürücülerin oranı yüzde 22 çıktı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.