BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivTrafik nasıl rahatlar?----

Trafik nasıl rahatlar?

Trafik nasıl rahatlar?
21 Temmuz 2012 - 09:29 www.finansgundem.com

Otomobillerin yüzde 10'u motosiklete dönüşse trafik yüzde 40 rahatlayacak

İstanbul başta olmak üzere Türkiye'deki birçok yol ve köprüde yaz boyunca bakım yapılıyor. Bu aşamada trafiğe çözüm olması için yapılan ciddi yatırımlar bile bir süre sonrası yetersiz kalıyor. Her yıl trafiğe dahil olan 500 binin üzerindeki otomobilin yarıya yakını İstanbul ve komşusu birkaç şehirde yola çıkıyor. Haliyle artan nüfusa paralel olarak araç yoğunluğu kaçınılmaz hale geliyor. Nazilli'de bulunan 100 bin kapasiteli fabrikada yılda 35 bin adet civarında motosiklet üretimi gerçekleştiren Asya Motor'un Yönetim Kurulu Başkanı Uysal Soysal, otomobil kullananların sadece yüzde 10'luk bir kısmının motosiklet-scooter kullanmaya başlaması halinde trafiğin yüzde 40'a varan oranda rahatlayabileceğini söyledi. Bir otomobilin yolda kapladığı şeride 4 motosiklet sığabiliyor. İstanbul Anadolu yakasından Avrupa ya da tam tersi istikamete otomobille 2 saatte geçilebildiğini kaydeden Soysal, aynı mesafenin motosikletle yarım saat süreceğine dikkat çekti.
Türkiye'de son yıllarda yaygınlaşmasına rağmen motosiklet sayısının çok düşük olduğunu söyleyen Soysal, İtalya'da 100 kişiye 19, İspanya'da 11, Yunanistan'da 10, Almanya ve Hollanda'da 8 motosiklet düşerken bu rakamın Türkiye'de 2,5-3 civarında kaldığını kaydetti. Sadece bireysel değil kamu kuruluşlarının kullanımı konusunda da motosiklete yönelik pozitif bir yaklaşım olmadığını anlatan Soysal, "Avrupa ve Uzakdoğu'da motosiklet sahiplerine park kolaylığı, geçiş üstünlüğü, vergi cazibesi gibi teşvikler var. Böylece şehir içinde bireysel veya 2 kişiye kadar olan yola çıkışlarda motosiklet öne çıkarılıyor. Roma, Paris, Atina gibi başkentlerde motosiklet her yaş ve meslek grubu tarafından günlük kullanılan bir çözüm." diye konuştu. Motosiklet ve scooter kullanımının yaygınlaşmasının önündeki engellerden biri de ayrı bir ehliyet mecburiyetinin olması. Önümüzdeki günlerde en azından küçük motor hacmine sahip iki ya da üç tekerlekli araçlar için mevcut (B sınıfı) ehliyetlerin geçerli olmasını sağlayacak bir düzenleme yapılması bekleniyor.
Türkiye'de motosiklet ve scooter'ı otomobillere göre avantajlı kılabilecek en önemli konulardan biri de kullanım maliyeti. Uysal Soysal, bu konuda bir çalışma yaptıklarını ve ortaya oldukça farklı iki maliyet tablosu çıktığını dile getirdi. Bu çalışmaya göre B, C sınıfı bir otomobilin vergi, kasko, 20 bin km yakıt, otopark, bakım, yıkama, İstanbul'da köprü geçişi gibi yıllık giderleri 11 bin lirayı geçerken aynı masraflar motosiklet ya da scooter'larda en fazla 4 bin lira.
Güney KORELİ DAELİM'İ ÜRETECEK
Asya Motor Yönetim Kurulu Başkanı Uysal Soysal, 2003 yılından bu yana sektörün en önemli oyuncularından biri olduklarını belirterek, motosikletin yanında şimdi ATV üretimine yönelik hazırlıklara devam ettiklerini söyledi. Diğer taraftan Güney Kore'nin en büyük motosiklet üreticisi Daelim ile işbirliğine girdiklerini anlatan Soysal, "Mayıs ayından itibaren bu markayı satmaya başladık. Özellikle Avrupa'da üretim hatası en az olarak bilinen markalar arasında yer alan firma, Güney Kore pazarının yüzde 65'ine hakim. Dünyanın 90 ülkesine ihracat yapıyor. Başlangıçta distribütörlük olarak anlaştık, ancak 2013 yılından itibaren ortak üretime geçeceğiz. Motosiklet üretiminin yanı sıra 2011 sonunda bünyemize Pumarex markasını dahil ettik. Türkiye'nin ilk yerli ATV'sini gelecek yıldan itibaren üreteceğiz. 2013 yılı için üretim planımız 3 bin 500 adet." dedi.
Otomobilin dörtte biri yakıyor
Bir otomobilin trafik nedeniyle ayda ortalama bin lira yakıt tükettiğini söyleyen Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Başarı Erbaş, "Bir motosikletse aynı trafikte hiç durmadan gidebildiği için 250 lira yakıt harcar. Motosiklet trafikte otomobilin dörtte biri kadar yer kaplar. Motosiklet kullanımı arttıkça hem vatandaş hem de devlet kazanır." dedi. Boğaz köprülerindeki sıkışıklığın tek kaynağının ücret gişeleri olmadığını söyleyen Erbaş, "Yine de uygulama trafiği bir parça da olsa rahatlatacaktır. Bu rahatlamanın karşılığında devlet günlük ortalama 633 bin TL olan köprü geçiş gelirinden vazgeçti. Oysa bu geçici önlemler yerine yapılacak trafikte kalıcı rahatlama için motosiklet kullanımı özendirilmeli. 250 cc ile 800 cc arasındaki motosikletlerde yüzde 37 olan ÖTV yüzde 16'ya çekilmeli." dedi.
Köprü çilesi motosiklet satışını artırdı
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Haliç Köprüsü'ndeki bakım yüzünden trafikte saatler geçiren İstanbullular motosiklete yöneldi. Sahibinden.com sitesinin verilerine göre, bakım çalışmalarının başladığı günden bu yana, motosiklet satışlarında yüzde 5 artış kaydedildi. Ocak ayından bu yana satılık motosiklet ilanlarının incelemesinde yüzde 120 artış görüldüğü sitede, köprülerin bakıma gireceği haberlerinin ardından motosiklet inceleme oranı yüzde 40 arttı. MEMDUH TAŞLICALI İSTANBUL/Zaman

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)