Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Vatandaş MTV'ye (Motorlu Taşıtlar Vergisi) yapılan yüzde 40'lık zamlara isyan ederken, Meclis'e sunulan yeni torba yasa tasarısının içinde hemen her kesimi ilgilendiren zamlar yer alıyor.
Yeni tasarıya göre ev sahipleri artık kira gelirlerinden yüzde 25 yerine yüzde 15 oranında götürü gider düşebilecek. Bu değişiklik, ev sahiplerinin Maliye'ye daha fazla vergi ödeyeceği, yani net kira kazançlarının düşeceği anlamına geliyor. Kira geliri düşen gayrimenkul sahipleri zararı telafi etmek için ev ya da dükkan kiralarına zam yapacak. Dolayısıyla bu vergi artışının faturası dar gelirli kiracılara çıkacak.
KASKO VE SİGORTAYA ZAM
Hükümet vatandaşa dokunmayacağı gerekçesiyle finans kesiminin ödeyeceği Kurumlar Vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkardı. Bu kesimin içerisinde sigorta şirketleri yer alıyor. Bu artışla, uzun zamandır kâr edemediklerinden yakınıp zam fırsatı kollayan sigorta şirketlerinin vergi yükü en az yüzde 10 arttı. Şirketler bu yükü müşterilerine yansıtacak. Bu durumda da ev ve arabaların zorunlu sigortalarından isteğe bağlı kasko ve sağlık sigortalarına kadar geniş bir kesim zam sağanağıyla karşılaşacak.
KREDİ FAİZLERİ ARTACAK
Sigortacılar gibi bankalar da finans kesimi içinde yer aldığı için aynı vergi yükü bankalara da geldi. Bankalar da yüzde 10'luk vergi artışını kendi müşterilerine yansıtacak.
Dolayısıyla kredi kullananların kredi faizi artacak, bankacılık işlemi yapanlar ilave maliyet ödemek zorunda kalacak. Hatta yükün bir kısmı mevduat müşterilerine yansıtılacak. Aynı şekilde döviz büroları da kendilerine gelen yükü döviz alıp satan müşterilerine yıkacak.
Halen cep telefonlarında yüzde 25, sabit telefonda yüzde 15 ve internette yüzde 5 uygulanan özel iletişim vergisi oranı yeni düzenlemeyle yüzde 7.5'te birleştirilecek. Tek orana geçilmesiyle cep ve ev telefonları üzerindeki vergi yükü azalacak, ancak internetin vergi yükü yüzde 50 civarında artacak. GSM sektöründe konuşmanın payı düşüyor, internetin ağırlığı artıyor. Dolayısıyla bu operasyondan Maliye kârlı çıkacak. Ayrıca diğer maddelerle GSM operatörlerine ilave vergi yükleri getirilecek. Sonuçta şirketler internet kullanımı ve telefon konuşma ücretlerine zam yapmak zorunda kalacak.
AYDINLATMA GİDERİ VATANDAŞA
Yeni düzenlemeyle ülke genelindeki park ve bahçe aydınlatmalarıyla trafik lambalarının aydınlatma giderleri artık bütçeden ödenmeyecek, yükü belediyeler karşılayacak. Belediyeler ya ışıl ışıl yanan parkları karartmak zorunda kalacak ya da vatandaştan aldığı hizmet bedellerine zam yapıp, zabıtaları aracılığıyla daha fazla ceza kesecek. Sözcü
takvin akşan stan gibi kazeteler ver mehteri yapıyorlardı.işçi emeklisi için .intibak için koş geliyorrr falan .tıssss*..ses yok...yandaş candaş basın tıss yok.mücde veremiyolar....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.