<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTorba yasa tasarısında varlık barışı----

Torba yasa tasarısında varlık barışı

Torba yasa tasarısında varlık barışı
24 Haziran 2016 - 07:17 www.finansingundemi.com

Hükümet, 2008, 2011 ve 2013 yıllarında çıkarılan kanunların ardından yeni bir varlık barışına hazırlanıyor. Bu kez varlık barışı sırasında vergi alınmayacak

TBMM’ye sunulan yeni torba kanun tasarısından, vergisiz varlık barışı düzenlemesi çıktı. Yurtdışındaki para, altın, bono, tahvil, hisse senedi gibi varlıklarını 31 Aralık’a kadar yurda getirecek şirketlerden veya gerçek kişilerden hiçbir vergi alınmayacak, bu paradan dolayı denetim yapılmayacak. Hükümet, 2008, 2011 ve 2013 yıllarında da varlık barışı kanunu çıkarmıştı. Daha önceki varlık barışında yüzde 2 oranında vergi ödeme koşulu bulunuyordu. Bu kez önceki kanunlardan farklı olarak varlık barışı sırasında vergi alınmayacak. Türkiye’de yaşayan, işletmesi, şirketi olan ama farklı nedenlerle yurtdışında da varlıkları bulunan kişiler bu varlıklarını rahatlıkla Türkiye’ye getirebilecekler.

Düzenleme uyarınca, gerçek kişi ya da şirketler, yurtdışında bulunan para, altın, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını Türkiye’ye getirmek istediklerini 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’deki bir banka ya da aracı kuruma bildirecek. Önceki varlık barışlarında bildirimler vergi dairesine yapılıyordu. Bu kez doğrudan bankaya bildirimde bulunulacak. Parasını da yıl sonuna kadar getirebilecek. Yurtdışındaki alacaklarına ya da taşınmazlarına ilişkin yıl sonuna kadar bildirimde bulunanlara da bunun karşılığını getirmek için bir yıllık süre tanınacak.

SERMAYEYE EKLEME ZORUNLULUĞU YOK

Ayrıca bu kez şirketlerin yurtdışından getirilen paralarının sermayeye eklenmesi zorunluluğu olmayacak. Şirket sahibi isterse bu parayı bankaya mevduat olarak yatırabilecek, bina alabilecek, başka şirket kurabilecek. İsterse yeniden yurtdışına çıkartabilecek.

BAŞKASI ADINA DA GETİRİLEBİLECEK

Para ülkeye başka kişi adına da getirilebilecek. Bu durumda Veraset ve İntikal Vergisi de istenmeyecek.

Tasarı hakkında bilgi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, önceki düzenlemelerde yurtdışından varlık getirildiğinde beyan edilen varlığın değerinin yüzde 2’si kadar vergi ödendiğini anımsattı. Ağbal, “Yeni düzenlemede herhangi bir vergi ödemeyecek. Burada esas olan kişinin yurtdışındaki varlığını Türkiye’ye getirmiş olması. Buradan vergi toplayalım, vergi geliri oluşturalım gibi bir düşüncemiz yok. Amacımız ekonominin kaynak ihtiyacının değerlendirilmesi. Bakan Ağbal, ayrıca şirketlerin yurtdışındaki kredi borçlarının yine yurtdışındaki varlıklarıyla kapatılabileceğini bildirdi. (Habertürk)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)