BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTopu kim kime attı?----

Topu kim kime attı?

Topu kim kime attı?
12 Mayıs 2013 - 11:00 www.finansgundem.com

Piyasa faizlerinin son 1 ayda jet hızıyla düşerek yüzde 5'in altına inmesiyle başlayan “Faiz düşüşü ticari kredilere yansımıyor” tartışması sürüyor

Piyasa faizlerinin son 1 ayda jet hızıyla düşerek yüzde 5'in altına inmesiyle başlayan “Faiz düşüşü ticari kredilere yansımıyor” tartışması tamgaz sürüyor. Bu tartışmalarzı Habertürk'ten Sefer Yüksel haberleştirdi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 17 Nisan’da BDDK veMerkez Bankası'nın bu bir konuda çalışma yaptığını ve çalışmanın haziran ayına kadar tamamlanacağını söylemişti.
Babacan, hafta içinde de “Ticari kredilerde faiz indirimi için yer var. Bu konuda Merkez Bankası ve BDDK'ya talimat verdim” açıklamasında bulundu. Ancak görünen o ki, bu konuda her iki kurumda topu birbirine atmakta ısrarlı. Şöyle ki,Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 30 Nisan'da bu konunun BDDK'nın görev alanına girdiğini söyleyerek adeta topu BDDK'ya atmıştı. BDDK Başkanı Öztekin ise dünMerkez Bankası'nın elinde bu konuda silahlar olduğuna işaret edip, 'munzam karşılıkları' çare olarak göstererek topu yenidenMerkez Bankası'na attı.
EN ÖNEMLİ ENSTRÜMAN
Öztekin, her ne kadar, ticari kredilerde faiz düşüşüyle ilgili "Bizim elimizde de enstrümanlar var” dese de Merkez’i adres göstererek, “Merkez Bankası’nın da elinde silahlar var.Munzam karşılıklarda kredileri de dikkate alarak çeşitlendirme yapılabilir" dedi. Bu konuda en önemli enstrümanın aslında derecelendirme işi olduğunu ifade eden Öztekin, "Derecelendirme işi başarılmış olsaydı, çok yol almış olurduk. Firmalarımız reyting edilmiş olsaydı zaten çok büyük bir aşama kaydetmiş olurduk" diye konuştu.
KOMİSYONLARIN STANDARDI OLMALI
Bankaların aldığı ücret ve komisyonların bir standardı olması gerektiğini kaydeden Mukim Öztekin, “Tüketiciye yapılacak en büyük iyilik onu bilgilendirmektir, haberi olmadan hiçbir ücretin, masrafın alınmamasıdır. Biz her türlü gayreti gösteriyoruz” dedi. Öztekin, tüketicilerin de neye imza attığını bilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. ‘Format 1-2 ay içinde belli olur’ Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ziraat Bankası ve Halkbank’ın kuracağı katılım bankalarının formatının 1-2 ay içinde netleşeceğini belirterek, bu bankaların mevcut katılım bankaları ile rekabet psikolojisi içinde olmamaları aksine onların ulaşamadığı faize duyarlı kitlelere ulaşarak sektörü büyütme çabasında olmaları gerektiğini söyledi. Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin olağan genel kurulunda konuşan Babacan "Bunun hazırlıkları yapılıyor. Ama bu yapı mevcut bankalarla istişare halinde olmalı; asla rekabet psikolojisi olmamalı" diye konuştu.
MERKEZ'İN SİLAHLARI VAR
Öztekin, Merkez Bankası’nın da elinde bu konuda silahlar olduğunu belirterek, "Munzam karşılıklar
yoluyla tüketici kredileri tarafında artırır. Şu an sadece mevduat bazlı bir munzam karşılık var. Kredileri de dikkate alarak çeşitlendirme yapılabilir” dedi.
BDDK’NIN GÖREV SAHASI
Erdem Başçı, basın toplantısında “BDDK Başkanımızın yakın zamanda ‘Yatırım ve ihracat ile ilgili kredilere ilave avantaj sağlanması söz konusu olabilir’ gibi bir açıklaması olmuştu. Bunu takip edelim. BDDK’nın görev sahasına giren bir konu bu” açıklamasında bulunmuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)