BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisToprak'ın TMSF'ye ne kadar borcu var?----

Toprak'ın TMSF'ye ne kadar borcu var?

Toprak'ın TMSF'ye ne kadar borcu var?
10 Ağustos 2009 - 07:28 www.finansgundem.com

Son yıllarda finansal çıkmazları, TMSF ile kavgası ve özel hayatı ile gündeme gelen Halis Toprak, TMSF'ye karşı yürüttüğü savaşı kaybetti. TMSF'ye borcu 3 yılda ikiye katlanan Toprak'ın son olarak 20 şirketine daha el konuldu.

Batık Toprakbank'tan dolayı oluşan kamu zararını ödemek için 5 yıl önce Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ile masaya oturan ancak zaman içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyerek borcunu ikiye katlayan işadamı Halis Toprak'ın son olarak 20 şirketine daha el konuldu. TMSF ile yaptığı anlaşmalarla yaklaşık 800 milyon dolarlık borcun altına giren ancak toplam borcunun 450 milyon dolar olması gerektiğinde ısrar eden Halis Toprak, 40 şirketten oluşan ve binlerce kişinin istihdam edildiği Toprak Holding'in "eriyip gitmesine" engel olamadı.
Bundan 71 yıl önce Diyarbakır'ın Lice ilçesinde binbir yokluğun içinde dünyaya gelen Halis Toprak, önceki gün on yıllar süren çabalar sonucunda yarattığı sanayi imparatorluğunun yıkılışı ile sarsıldı. Son yıllarda finansal çıkmazları, TMSF ile kavgası ve özel hayatı ile gündeme gelen nam-ı diğer Halis Ağa, 5 yıldır TMSF'ye karşı yürüttüğü savaşı kaybetti. 1977 yılında kurduğu Toprak İnşaat ile iş dünyasında hızla yükselen, 1998 yılında "Devlet Üstün Hizmet Madalyası" ile ödüllendirilen Halis Ağa, önceki gün Adapazarı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) tesislerini özel cipine de el konulduğu için TMSF tarafından tahsis edilen bir servis aracına binerek terk etti.
Peki Halis Toprak'ın sonunu hazırlayan bu süreç nasıl başladı? 1992 yılında Toprakbank'ı kurarak "banka kuran işadamları" kervanına katılan Halis Ağa, 2001 krizi ile tepetaklak oldu. TMSF, Kasım 2001'de Toprakbank'a el koydu. Toprakbank'ın kendi şirketlerine verdiği karşılıksız krediler nedeniyle 879 milyon dolarlık zarardan sorumlu tutulan Halis Toprak, borcunu ödemek üzere 18 Aralık 2004'te TMSF ile masaya oturdu.
Borç 3 yılda 2'ye katlandı
Hızlı davranan Fon yöneticileri, imzaların atılmasından sonraki 6 gün içinde Toprak'tan 49,6 milyon dolar tahsil etmeyi başardı. Ancak, sonraki 2 yılda Toprak'taki alacaklarını tahsil etmekte büyük sıkıntı yaşayan TMSF, Toprak Grubu'na ait bazı gayrimenkullerin TMSF üzerine ipotek tahsisinin gerçekleşmemesi nedeniyle, söz konusu protokol tam olarak hayata geçemedi. Bu dönemde satılan tek gayrimenkul Carlton arazisi oldu. Arazi, Yeniköy Turizm İşletmeleri tarafından 70 milyon dolara satın alındı. İlk protokolden yaklaşık 3 yıl sonra, 4 Ocak 2008'de Toprak ve TMSF yeniden masaya oturma kararı aldı. 2004'te imzalanan ama hayata geçmeyen protokolün ardından kalan borçları temizlemek için ilk anlaşmaya atfen yeni bir "ek protokol" hazırlandı. Ancak 6 Şubat 2008 tarihinde imzalanan ek protokolde, Toprak'ın 2004'te 453 milyon dolar olan borcu faizleri ile birlikte yaklaşık 800 milyon dolar olarak belirlendi. Böylelikle Toprak'ın borcu 36 ay içinde ikiye katlanmış oluyordu.
TMSF öncelikle 2004'te imzalanan anlaşma uyarınca tahsil etmek istediği 453 milyon doları ve yıllar içinde birikmiş 75,6 milyon dolarlık faizi istiyordu. Alacak kalemlerini en önemlilerinden birini ise Toprak Grubu'nun Toprakbank'tan dolayı Türkiye İş Bankası'na olan borcu oluşturuyordu. İş Bankası'nın Toprak'ın gayrimenkulleri üzerinde 2 milyar dolarlık ipoteği vardı. TMSF yönetiminin İş Bankası'na 162 milyon dolar ödeyerek ipotekleri üstüne alması ile Halis Toprak ve TMSF arasındaki kavganın fitili de ateşlenmiş oldu. İpotek borcu, vergi borcu, işçi ücretleri derken TMSF'ye olan borcunun 800 milyon dolarlara çıkmasına isyan eden Halis Ağa, yıllarca TMSF yönetimini ve özellikle de Ahmet Ertürk'ü kendine komplo kurmakla suçladı.
2008'in Şubat ayı içinde Toprak, şaşırtan bir hamleyle Libadiye Caddesi'ndeki 6 parsel arazisini Dubaili EMAAR'a 391 milyon dolara sattı. Toprak ailesi, satış sonrası yaptıkları açıklamalarda, bu satışla TMSF'ye olan tüm borçlarını kapama yoluna gideceklerini belirtiyorlardı. TMSF'nin ek protokolde çıkardığı yaklaşık 800 milyon dolarlık faturayı kabul etmeyen Toprak ailesi, 2004 yılında imzalanan protokoldeki 453 milyon dolarlık borcun esas alınması gerektiğini vurguluyordu. Bu arada Halis Toprak, ne 2004'teki borcunun faizini ödedi, ne de ek protokolde taahhüt ettiği taksit ve faiz ödemelerini yaptı.
TMSF yasal takip başlattı
Toprak Grubu'nun borçlarını ödememekte ısrar etmesi üzerine yasal takip başlatan TMSF, protokol kapsamındaki gayrimenkullerin satışına ve Halis Toprak hakkında daha önce açılmış ama durdurulan şahsi iflas ve mali sorumluluk davalarına devam edilmesine karar verdi. Böylelikle Toprak Grubu'na ait 23 sanayi tesisi ve yüzlerce gayrimenkulün kontrolü TMSF'ye geçmiş oluyordu. TMSF ilk etapta Halis Toprak'ın oğulları Ahmet Toprak ve Mehmet Toprak üzerine kayıtlı Paşabahçe'deki yaklaşık 8 bin metrekarelik araziyi "alacağına mahsuben" satın aldı. Hemen ardından Toprak İnşaat'a ait Sarıyer'deki Aslanlı Köşk'ü ihaleye çıkaran TMSF, köşkü 23,8 milyon TL bedelle işadamı Remzi Gür'e sattı. Halis Toprak, Aslanlı Köşk'ün satışına yolsuzluk karıştığını iddia ederek, Remzi Gür'ün Ahmet Ertürk'ün yakın arkadaşı olduğunu ve bu sayede köşkü çok düşük bedelle satın aldığını iddia etti.
Öte yandan Toprak'ın borçlarını tahsil etmeyi kafasına koyan TMSF yönetimi, 27 Mayıs tarihinde Halis Toprak'ın Kuşadası'ndaki çiftliğine el koydu. Son olarak 15 Temmuz 2009 tarihinde Toprak Holding'in Beşiktaş'taki merkezi olan Toprak Center'a da el koyan ve 21 Temmuz'da düzenlenen ihalede Toprak Center'ı 88,2 milyon liraya GAP İnşaat'a satan TMSF, satış sonrası yaptığı açıklamada, "Yapılan icrai satışlara rağmen Toprak Grubu'nun kurumumuza olan borçları halen kapanmadığından yasal işlemlere devam edilmektedir" dedi.
Toprak: Ben borcumu ödedim
Tüm bu gelişmeler sırasında Halis Toprak, Aslanlı Köşk ve Toprak Center'a el konulmasının "haksız ve şahsi çıkar amaçlı" olduğunu iddia etmeyi sürdürdü. Israrla her açıklamasında "Bizim TMSF'ye borcumuz kalmadı. 450 milyon dolarlık protokol borcunu 480 milyon dolar olarak ödedik" diyen Halis Toprak, hem TMSF hem de TMSF Başkanı Ahmet Ertürk aleyhine yıllarca hapis ve milyarlarca liralık tazminat istemi ile dava açtı. Şubat 2009'da ani bir kararla 32 yıldır yürüttüğü Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini oğlu Mehmet Toprak'a devrettiğini açıklayan Halis Toprak, bu hareketi ile TMSF'yi yumuşatmayı umuyordu.
Ancak bu süreçte TMSF'nin alacakları ile ilgili hiç geri adım atmaması ile taktik değiştiren Halis Ağa, 5 Temmuz 2009 tarihli gazetelere verdiği ilanda başta Ahmet Ertürk olmak üzere TMSF yönetiminden özür diledi. İlanda "Tüm borçlarımı ödeyeceğim. Bugüne kadar ödediğim 480 milyon dolar bunun göstergesidir" diyen Toprak'ın tavrını temkinli karşılayan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, o dönemde Referans'a yaptığı açıklamada, "Toprak ile ilgili olarak "Bir fenomenle karşı karşıyayız. Kararlı tavrımız sürecek" demişti.
Şirketlerin çoğu faal değil
24 Temmuz'da Toprak İnşaat ve Toprak Seniteri şirketlerinin yönetimini devralan TMSF, geçen cumartesi günü de şok bir baskınla Toprak'a ait 20 şirkete el koydu. Toprak Grubu'na bağlı şirketlerin tek merkezden yönetilmesi nedeniyle iç içe geçtiğini belirten TMSF yetkilileri, şirketlerin tek tek kontrolünün mümkün olmadığı gerekçesi ile el koyma işlemini gerçekleştirdiklerini belirttiler. TMSF Başkanı Ahmet Ertürk de el konulan şirketlerin çoğunun faaliyette olmadığına dikkat çekerek, "Bütün şirketleri yeniden inceleyeceğiz. Faaliyetine son vermiş olanları tekrar çalıştırmayı düşünmüyoruz" açıklaması yaptı. Toprak Holding Hukuk İşleri Grup Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, Toprak Grubu'na ait 22 şirkete "hukuksuz" biçimde el konulduğu öne sürüldü ve işlemlerin yürütmesinin durdurulması için yargıya başvurulacağı belirtildi. Toprak ile TMSF arasında 5 yıldır devam eden düellonun son sahnesinden tarihe kalan ise, kendisinden 54 yaş küçük eşi ve kayınvalidesi ile birlikte şirket kapısı önünde çaresizce oturan Halis Ağa'nın görüntüsü oldu.
Borçlar için kim ne diyor
Halis Toprak: Bugüne kadar TMSF'ye 480 milyon dolar borç ödedim. Bu da 2004 tarihli ilk protokolde öngörülen 453 milyon dolarlık borcumu karşılıyor.
TMSF: Halis Toprak, 2004 sonrasında vaat ettiği ödemeleri yapmadı. Borcu faizi ile birlikte giderek arttı. İş Bankası'ndan kaynaklanan borcunu kabul etmedi. Vergi borcu ve çalışan maaşları da hesaba katılınca toplam borcu 752 milyon dolara çıktı.
Toprak'ın satılan belli başlı varlıkları
Satılan mal
Satış bedeli
Carlton arazisi
70 milyon TL
Libadiye arazisi
362 milyon dolar
Paşabahçe
20 milyon TL
Aslanlı Köşk
23,8 milyon TL
Kuşadası Çiftliği
15,2 milyon TL
Toprak Center
88,2 milyon TL
TC-HTS Helikopter
1,9 milyon dolar
Lüks tekne
3,1 milyon dolar
Yönetim ve denetimi devralınan şirketler
  • Toprak İnşaat Tic. San.
  • Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri San.
Sadece haciz işlemi uygulanan şirketler
  • Ayfer İnş. Malzemeleri San.
  • Toprak Oto Yedekleri Tic.
  • Toprak Demirdöküm San. Tic.
  • Toprak Dış Tic.
  • Toprak Hava Taşımacılığı Tic.
  • Toprak Kağıt Pazarlama ve Tic.
  • Toprak Kağıt San.
  • Toprak Seramik ve Gıda San.
  • Toprak Seramik ve İnşaat Malz.
  • Toprak Sigorta Aracılık Hizm.
  • Toprak Temizlik Kağıdı San.
  • Toprak Tüketim Malları Paz. Ve San.
  • Toprak Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu
  • Toprak İlaç ve Kimyevi Mad. San.
  • Toprak İlaç Pazarlama San. Tic.
  • Toprak Kağıt Ürünleri Pazarlama ve İhracat
  • Toprak Enerji San. Tic.
  • Toprak Holding
  • Toprak Otomotiv San. Tic.
  • Toprak Madencilik Tic. ve San.

ARAM EKİM DURAN-REFERANS

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • rüzgar yılanı02 Ocak 2011 06:41

    bencede burda hukuksuz bir işlem var sen adamın banka borcunu bilmem neyini niye ödüyorsunki arazi satılınca sana olan borcu kapanıyor burdaki tabloya göre adamın zaten banka borcuna karşılık malları hipotekli sen arazi satılınca al paranı çık aradan ama yok siz bu adamı bitirmeyi kafaya koymuşsunuz bu türkiye nereye gidiyor belli değil ama iyiye gitmediği belli başa geçen istediğine çöküyor ahmet ertürk bu adamı bitirdi daha kimleri bitirdi türkiyede sanayiciliğin gelişmesine karşı gelen bir politika işsizlik ve arkasında birsürü sorun getirmeye devam ediyor ülkeler ancak sanayiyle büyürler misal çin halk cumhuriyeti. halis aga ya yazık oldu ama bu şekilde bırakmazlar herhalde