Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD), tüm ülkelerde sınırlamaların daha çabuk şekilde kaldırılabilmesi, güvenin ve harcamaların artırılabilmesi için korona virüse karşı aşılamanın hızlandırılması gerektiğini bildirdi.
Global ekonomik görünümün, korona virüse karşı etkili aşıların geliştirilmesi, bazı ülkelerin ek mali destekler açıklamaları ve ekonomilerin korona virüsün bastırılmasına yönelik tedbirler ile iyi başa çıktıklarına dair işaretlerin yardımı ile, son aylarda kayda değer şekilde iyileştiğini belirten OECD, global üretimin 2021 ortasında pandemi öncesi seviyeye yükselmesi ile birlikte global GSYH büyüme oranının 2021'de yüzde 5,6 ve 2022'de yüzde 4 olmasının beklendiğini vurguladı.
Ancak OECD, iyileşen global görünüme rağmen, pek çok ülkede üretim ve gelirlerin 2022 yılı sonuna kadar pandemi öncesi seviyenin altında kalmaya devam etmelerinin beklendiğini de ifade etti.
OECD bugün yayınladığı "Ara Dönem Ekonomik Görünüm" raporunda, küresel büyüme için 2021 tahminin Aralık ayındaki rapora göre 1,4 puan ve 2022 beklentisini 0,3 puan yükseltti. G20 için 2021 büyüme beklentisini 1,5 puan artırarak yüzde 6,2'ye çıkaran OECD, 2022 yılı için büyüle tahminini de yüzde 3,7'den 4,1'e çıkardı.
Euro Bölgesi ekonomisi için 2021 ve 2022 büyüme tahminlerini sırasıyla 0,3 ve 05 puan yükselterek yüzde 3,9 ve 3,8 olarak duyuran OECD, ABD ekonomisinin ise 2021'de yüzde 6,5 ve 2022'de yüzde 4.0 büyüyeceğini öngördü.
ABD'de ciddi mali teşviklerin hızlı aşılama ile birlikte GSYH'yı bu yıl Aralık ayındaki tahmini 3,3 puan üzerinde büyütebileceğini öngören OECD, ancak ülkeler ve sektörler arasında ayrışmaya dair işaretlerin arttığını da dikkat çekti.
“Korona virüsü kontrol altına almak için ciddi tedbirler diğerleri etkin kamu sağlığı politikalarından, hızlı aşılamadan ve güçlü politika desteğinden fayda sağlarken, bazı ülkelerde ve sektörlerde büyümeyi kısa vadede geride utacak"
Global ekonomi için kayda değer risklerin devam ettiğini de belirten OECD, Aşılama konusunda tüm ülkelerde hızlı ilerlemenin sınırlamaların daha çabuk şekilde kaldırılmasına yardım edeceğini, güveni ve harcamaları güçlendireceğini vurguladı. OECD, aşılamada yavaş ilerleme ve mevcut aşılara dirençli yeni virüs mutasyonlarının gelişmesinin daha yavaş bir toparlanma, daha büyük işsizlik ve daha fazla işletmenin iflası ile sonuçlanacağına işaret etti.
Talepte yeniden artışa ve geçici arz aksaklıklarına bağlı olarak emtia piyasalarında maliyet baskılarının gelişmeye başladığına da işaret eden OECD, "Ancak çekirdek enflasyon ılımlı olmaya, dünya genelindeki atıl kapasite tarafından aşağıda tutulmaya devam ediyor" tespitinde bulundu.
Birincil politika önceliğinin, yaşamları korumak, gelirleri muhafaza etmek ve salgını kontrol altına alma tedbirlerinin negatif etkilerini sınırlamak olması gerektiğini belirten OECD, bu çerçevede dünya genelinde mümkün olan en kısa zamanda daha fazla aşının üretilmesi ve uygulanması için tüm gerekli kaynakların kullanılmalarının sağlanması gerektiğini vurguladı.
OECD, "Aşıların düşük gelirli ülkelere sağlanması için gerekli kaynaklar, daha güçlü ve daha hızlı global ekonomik toparlanmadan sağlanacak kazanımlara göre küçük olacaktır" dedi.
Mali politika desteğinin ekonominin durumuna ve aşılamanı hızına bağlı olması gerektiğini belirtirken, bunu yanı sıra yeni politika tedbirlerinin hızlı ve tam olarak uygulanmaları gerektiğini de ifade etti. Erken bir mali politika sıkılaştırmasından kaçınılması gerektiğini de vurguladı.
"Cari oldukça destekleyici para politikası duruşu devam ettirilmeli ve manşet enflasyonun geçici olarak hedefi aşmasına imkân verilmeli" değerlendirmesinde bulunan OECD, finansal istikrarın sağlanması gereken yerde makro ihtiyati politikaların kullanılmaları gerektiğini de belirtti.
Hane halkları ve şirketler için gelir desteğinin aşılama yüz yüze aktivitelere sınırlamaların ciddi şekilde gevşetilmesine imkân verene kadar devam ekmesi gerektiğini anlatan OECD, "Ancak, insanların desteklenmesinde ve şirketlere yardımda borç vermek yerine geri ödemesiz desteklere, sermaye koymaya odaklanılmalı" dedi.
"Fırsatları artırmak, ekonomik dinamizmi iyileştirmek ve güçlü, sürdürülebilir, kapsayıcı toparlanmayı desteklemek için yapısal reformlar güçlendirilmeli" tespitinde bulunan OECD, reformların sıralanması ve paketlenmelerini kolektif faydalarının güçlendirilmesi ve kısa vadeli talebin desteklenmesi için önemli olduğunu vurguladı.
OECD, pandemi ile başa çıkmak, güçlü ve kapsayıcı toparlanmayı sağlamak için atılan ulusal politika adımlarının kazanımlarını artırılması için uluslararası politika koordinasyonunun zaruri olduğunu da ifade etti.
OECD, Türkiye büyüme tahminini iyileştirdi
Japonya’da korona virüs testleri otomatlarda satılmaya başladı
PCR testinde Kovid-19'u mavi çizgi belirliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.