Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ikinci kez başkan olan Şakir Ercan Gül, Fon’un faaliyet alanlarını genişletmek ve daha etkin hale getirmek için yeni hedefler açıkladı.
Fon’un resmi yayını olan Çatı dergisinin son sayısında TMSF’deki ikinci döneminde atacağı adımlar hakkında bilgi veren Gül, hükümete tasarruf mevduatının yanı sıra ticari mevduatın da devlet garantisi altına alınması için istekde bulunduklarını açıkladı.
Hükümetin TMSF’nin bu isteğine ‘olur’ demesi halinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun adının ‘Türkiye Mevduatı Sigorta Fonu’ olarak değişeceğini açıklayan Gül, kurumun asıl kuruluş işlevi olan mevduat sigortacılığında önemli aşamalar kaydettiğini belirtti.
TMSF Başkanı Gül, Türkiye’de bankacılık sektörünün yaşadığı krizde devlet garantisine alınan ticari tasarruflara tekrar devlet güvencesi verilmesine ilişkin şu açıklamada bulundu:
Amaç KOBİ’leri korumak
“TMSF bugün 6 milyar dolar seviyelerini ulaşan birikimi ile bankacılık sektöründe çok önemli bir güvence haline gelmiştir. Önümüzdeki dönemde bu fonksiyonumuz artarak devam edecektir.
Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında ticari mevduatı da güvence kapsamına almamız gerekiyor. Ticari mevduatın da güvence kapsamına alınması gündemde. Bununla ilgili talebimizi hükümet yetkililerine ilettik. Yeni yasama döneminde yasal düzenleme yapılacağını sanıyorum.
Tabi bu güvence tıpkı bireysel mevduatta olduğu gibi limit dahilinde olacak. İlk etapta 50 bin liralık mevcut limit kapsamında ticari mevduat da güvence kapsamına alınacak. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamında ticari mevduat güvence kapsamındadır. Bizde sadece tasarruf mevduatı güvence altında. Bunu başarabilirsek kurumun tabelası da değişecek, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) olan tabelamızı ‘Türkiye Mevduatı Sigorta Fonu’ haline dönüştüreceğiz. Esas düşünce küçük tasarruf sahiplerini yani esnaflar ve diğer mikro işletmeleri güvence altına almaktır. TMSF’nin 50 liralık tasarruf mevduatı güvencesi toplam mevduat sahiplerinin yüzde 98’ini koruyor.”
Leasing ve faktoringi de istiyor
TMSF’nin fonlarını devlet kağıtlarında değerlendirdiğini belirten Gül, kurumun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) denetiminde olan leasing, faktoring ve varlık yönetim şirketlerinin denetim ve gözetimini de istediğini açıkladı.
Gül, “Kurumumuz deneyimli bir kadroyu bünyesinde bulundurmaktadır. Bu kadronun TMSF’nin görev alanına eklenecek yeni enstrümanlarla sorumluluk alanının genişletilmesi çalışmalarını yapacağız” dedi. Milliyet
misyonunu tamamlamış bir kurum. artık sakince geri çekilip tasfiye olarak tarihteki güzel yerini almak yerine kendine yeni görevler atayarak var olmaya çalışıyor. daha da büyütülmesi yerine personel sayısı hızla azaltılıp benzer kamu kurumlarından birinin içine entegre edilmeli. türkiye için doğrusu bu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.