Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bursa’da yaşayan işadamı Mücdat Mançu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) arasındaki hukuk mücadelesinde son gülen Mançu oldu. Batan Yurtbank’a ait Yurt Off-Shore’a 12 sene önce 205 bin lira yatıran Mançu, seneler süren hukuk mücadelesinin ardından parasını gecikme faiziyle birlikte 1.2 milyon lira olarak tahsil etti. Mançu’ya yargı kararı gereği Ekim ayında ödeme yapan ING Bank, daha sonra bu parayı TMSF’den istedi. Ödemenin iptali için yargı yoluna giden Fon, Yargıtay’ın kapısını çaldı. Ancak buradan gelen haberle şoke oldu. Yargıtay, TMSF’nin yaptığı karar düzeltme talebini reddederek bankaların ödemediği off-shore mevduatların sorumluluğunu Fon’a yükledi.
Fon yetkilileri kararın emsal niteliği taşıdığını belirterek, “Yargı kararıyla devletin sırtına en az 500 milyon liralık yük bindi” yorumunu yaptı. Yetkililerin verdiği bilgilere göre söz konusu karar sadece Egebank Off-Shore Ltd., Yurt Security Off-Shore Bank Ltd. ve Efektifbank Off-Shore Ltd. nezdinde bulunan off-shore hesaplarını kapsıyor. Kararla yaklaşık 17 bin mudiye ödeme yapılması bekleniyor. Yargı kararını öğlen saatlerinde kamuoyuna açıklayan TMSF’nin telefonları o saatten itibaren susmadı. Off-shore da hesabı bulunan ve uzun zamandır paralarını almak için yasal yollara başvuran mudiler Fon’un santraline hücum etti. ‘Kıyı bankacılığı’ ya da bilinen adıyla ‘Off-shore bankacılık’ mevduat sahiplerine yüksek risk karşılığında daha yüksek faiz getirisi sunuyor. Yüksek risk ise bu hesapların devlet güvencesi kapsamında olmamasından kaynaklanıyor.
YARGI NE DEMİŞTİ?
Mudiyi özendirdiler bile bile parasını off-shore’a yatırdılar!
Bursa 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin verdiği kararı 27 Eylül 2011 tarihinde onayan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin kararının ilgili gerekçesindeki şu ifadeler dikkat çekmişti:
“Davalı şahsı bankanın Bursa şubesi çalışanları özendirmiştir. Davacı yıllardır elde ettiği kazancını davalı bankaya yatırmaya gittiğinde banka yöneticisinin yönlendirmesi ve off-shore hesaplardaki paralara devletçe güvence verilmediği hususunda ikaz edilmemesi nedeniyle parasını bu hesaplara yatırmıştır. Yurtbank’ın yöneticilerinin anılan kıyı bankasının da yönetiminde görevlendirildiği, kıyı bankasının davalı bankadaki hesabına gönderilen paraları grup şirketlerine verdiği bu kredilerin geri dönmeyecek şekilde verildiği ortaya çıkmıştır. Uyuşmazlık konusu hesabın açılmasını teşvik eden Yurtbank A.Ş. 22 Aralık 1999 tarihinde TMSF’ye devir olmuştur. 2001’de Sümerbank ile birleştirilmiş yine TMSF eliyle Oyakbank’a ve sonraki sahibi ING Bank’a satılmıştır. Hisse devir sözleşmesinde bankanın devir tarihinden önceki dönemle ilgili bankanın maruz kalabileceği her türlü taleplerden doğacak tüm yükümlülüklerden ve sonuçlarından TMSF’nin sorumlu olacağı kararlaştırılmıştır. Sonuç olarak TMSF vekilinin temyiz itirazının reddine ve kararın düzeltilmiş haliyle onanmasına 27 Eylül 2011 tarihinde karar verilmiştir.”
TMSF: Toplum vicdanı bu kararı kabul etmez
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, off-shore’a bilerek para yatıran işadamına ödeme yapılmasını isteyen Yargıtay 11. Dairesi’nin kararını sert bir dille eleştirmişti. Gül, şunları söylemişti:
“Kararın hatalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu ülkeye vergisini ödemeyen, sigorta kapsamında olmayan off-shore paralarının topluma ödettirilmesini toplum vicdanı kabul etmez diye düşünüyorum. Hiçbir sigortası olmayan off-shore gibi kayıtdışı bir işleme sınırsız güvence sağlanıp bu paranın ödenmesi toplum vicdanını yaralayacağı gibi dolaylı yoldan mevduat güvence sistemini de tahrip edecektir. Off-shore paralarının kamunun kasasından çıkmasına toplum olarak karşı çıkmamız lazım, biz de kurum olarak elimizden gelen ne varsa yapacağız”
Gül, İstanbul’da katıldığı bir basın toplantısında yine aynı konu hakkında şu eleştirileri dile getirmişti: “Mudilerin talimatı olmadan banka yöneticileri kendileri inisitayif kullanarak mevduatları transfer ettiyse o zaman bunu ödüyoruz, zaten buna da bir eleştirimiz yok. Bizim itiraz ettiğimiz husus şu; yargıya intikal eden dosyanın sahibinin kendisinin talimatı var. Konu hakkında bilgisi var. Dolayısıyla bu sözleşmenin bu hükmünü yorumlarken yanlış yorumlandığını düşünüyorum. Off-shore çünkü hiçbir zaman devletin güvencesi içerisinde olmadı, en kötü zamanda dahi olmadı ve olmamalı da. ‘Nasıl olsa devlet büyüktür öder’ doğru bir mantık değil. Her şeyin bir temeli olması lazım, mantığı olması lazım. Devletin bu paraları ödemesi TMSF’yi sorgulatır hale getirir”
UFUK ŞANLI - VATAN
İmarbankta bulunan20000dolarin tarafıma odenmesi
Bu kararın safiyane hukuki mütalaalarla alındığına inanmak isterim.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.