BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTMSF Gül'süz kalmayacak----

TMSF Gül'süz kalmayacak

TMSF Gül'süz kalmayacak
01 Mart 2012 - 17:18 www.finansgundem.com

TMSF Başkanı Gül'ün dün itibariyle görev süresi dolunca hükümet süreyi uzatan yasa teklifini TBMM gündemine getirdi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül’ün görev süresi dün doldu. Gül’ün görev süresinin dolduğu gün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve TMSF başkanlarının yeniden atanabilmesine yönelik yasa teklifi TBMM’ye geldi. Bu sefer yasa teklifi AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli yerine AKP Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in imzası ile Meclis’e sunuldu. Teklife göre başkan ve üyelerin görev süresi 5 yıl olacak, bir kez daha atanabilecekler. Süre 10 yılla sınırlandırılmış olacak. Gül’ün görev süresi dün doldu ancak yasa teklifi Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra tekrar atanabilmesinin yolu açılacak.
Bilgin 6 Nisan’a kadar görevde
Yeni verilen yasa teklifine göre TMSF ve BDDK Başkanı ve üyelerinin görev süresi, 6 yıldan 5 yıla düşürülecek. Kurul Başkanı ve üyeleri bir defalığına yeniden atanabilecek. Teklifle, kanunda yer alan “Bu şekilde atananlar, bir defalığına tekrar atanabilir” hükmü yürürlükten kaldırılıyor. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan Kurul ile Fon Kurulu başkan ve üyelerinin üyelikleri, görev sürelerinin sonuna kadar devam edecek. Yani yasa teklifi mart ortasında yasalaşsa bile BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in görev süresi zamanında yani 6 Nisan 2012 tarihinde sona erecek. Bilgin yasa teklifi yasalaştıktan sonra hükümet isterse tekrar atanabilecek. Ancak kulislerde Bilgin’in tekrar atanması ihtimali zayıf bulunuyor.
Üyelerin görev süresi devam edecek
Teklifte yer alan Kurul ile Fon Kurulu başkan ve üyelerinin üyeliklerinin görev sürelerinin sonuna kadar devam edeceği düzenlemesi aynı zamanda üyeleri de etkileyecek. Üyeler de böylece görev sürelerinin sonuna kadar görevlerine devam edecek. Yasa teklifine göre Kurul ile Fon Kurulu üyeliklerinde kalan süreyi tamamlamak üzere atanmış olanların üyelikte geçirdikleri bu süreler ile mevzuat uyarınca yapılan kura sonucu üyelikleri sona erenlerin, kura tarihine kadar üyelikte geçirdikleri süreler, görev süresi olarak dikkate alınmayacak.
Öte yandan Gül’ün yerine yeni başkan atanıncaya kadar İkinci Başkan Abdullah Demiröz bu görevi sürdürecek. Alınan bilgiye göre, başkan dahil 7 üyeden oluşan Fon Kurulu, yarın 5 üye ile toplanacak. Böylece Fon Kurulu, Demiröz’ün başkanlığında ilk toplantısını bugün yapacak. Başbakan Yardımcısı Babacan, özellikle TMSF başkanının atama geçmişine bakıldığında, bundan sonra tekrar atanıp atanamayacağıyla ilgili hukuki boşluk olduğunu, bazı hukukçuların “tekrar atanabilir”, bazılarının da “olmaz” dediğini belirterek, yapacakları düzenleme ile kurul üyeleri ve başkanlarının bundan sonra 6 yıllığına değil, 5 yıllığına atanacağını ve en fazla iki dönem görev yapacaklarını bildirmişti. Neşe Karanfil/ Radikal

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)