<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL’de olası değer kayıpları faiz indirimini geciktirir----

TL’de olası değer kayıpları faiz indirimini geciktirir

TL’de olası değer kayıpları faiz indirimini geciktirir
12 Ağustos 2021 - 17:00 www.finansingundemi.com

Merkez Bankası bugün beklendiği gibi faizlere dokunmadı. Kurumlar, faiz indirimi olasılıklarını ve karar metnini inceledi

Merkez Bankası bugün yapılan Ağustos ayı PPK toplantısında politika faizini yüzde 19’da sabit tuttu. Faiz indirimi beklenmeyen toplantı sonrası karar metninde verilen mesajlar ve faiz indirimi sinyallerini Gedik Yatırım, Akbank ve İş Yatırım raporlarında yorumladı.

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan analizde, “TCMB son çeyreğe kadar faiz indirimi düşünmediğinin sinyalini veriyor” denilirken, “TL'de ek değer kayıpları potansiyel Faiz indirimlerini geciktirebilir” diye de belirtildi.

Analizin tamamı şu şekilde:

TCMB politika faizi olan haftalık repo faizini beklentilere paralel %19,0'da sabit bırakırken, açıklamanın genel tonunu da değiştirmedi.

TCMB bugünkü PPK toplantısında politika faizini beklendiği gibi %19,0'da sabit bıraktı. Açıklama metnine özellikle iklim koşulları ve gıda enflasyonuna ilişkin eklenen yeni cümlelere karşın, genel tonun da öncekine çok benzer olduğunu söyleyebiliriz. Buna göre, TCMB Enflasyon Raporu'ndaki tahmin patikasında görülen son çeyrekteki belirgin düşüş sağlanana kadar mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ve politika faizinin enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulacağını söylemeye devam ediyor.

TCMB gıda enflasyonuna ilişkin artan risklere dikkat çekerken, son çeyrekte enflasyonda belirgin düşüş (ve faiz indirim süreci) için cari dengenin önemine vurgu yapmaya devam ediyor. TCMB geçen aydan farklı olarak, başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımalarından bahsederken, enflasyonda Temmuz'da yaşanan yükselişi de genel olarak gıda fiyatlarındaki yükselişe bağlıyor. Buna ek olarak, son dönemde artış gösteren bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için alınan makro ihtiyati tedbirlerin yeterliliğinin izlendiğini belirterek,  burada istenen düşüşün henüz elde edilemediğini ima ediyor. Bununla beraber, fiyat istikrarı hedefi için cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğiliminin önem arz ettiğini söylemeye devam ediyor. Buna göre, TCMB'nin önümüzdeki dönemde cari fazlaya bağlı olarak TL’nin performansında iyileşme ve bunun neticesinde de enflasyonda yılın son çeyreğinde belirgin bir düşüş beklediği sonucunu çıkarabiliriz.

TCMB son çeyrekte politika faizini indirme eğiliminde olabilir, ancak TL'de ek değer kayıpları potansiyel faiz indirimlerini geciktirebilir.

Özetle, TCMB politika faizini beklendiği gibi %19,0'da sabit bırakırken, enflasyon patikasına ilişkin projeksiyonlarına vurgu yapmaya devam ediyor. TCMB'nin enflasyonda belirgin düşüş sağlanana kadar mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği taahhüdü baz alındığında, politika faizinin Eylül'de de sabit bırakılacağı sonucu çıkarılabilir. Öte yandan, TCMB'nin enflasyonun yılın son çeyreğindeki (özellikle de Kasım'dan itibaren) belirgin düşüşle %14,1’e gerileyeceği yönündeki beklentisi dikkate alındığında da, son çeyrekte kademeli bir indirim süreci (örneğin 200-300 baz puanlık) başlatma eğiliminde olduğunu (FED beklenenden erken tahvil alımlarını azaltma sinyali verse bile) söyleyebiliriz. TL'de aşırı değer kaybı görülmediği bir senaryoda, biz TÜFE enflasyonunun Kasım ayına kadar %18,0-19,0 civarlarında kalmasını ve yılın son iki ayında da ancak %16,0-16,5 seviyelerine gerilemesini bekliyoruz. TL'de değer kayıplarının devam etmesi (örneğin, $/TL kurunun Eylül/Ekim aylarında 9,00-9,50 seviyelerine ulaşması) durumunda, bu tahmin üzerinde önemli oranda yukarı yönlü riskler de ortaya çıkabilir. Özetle, enflasyon patikasına ilişkin beklentilerimiz, TCMB'nin para politikasını şu anda öngördüğünden daha sıkı tutmak durumunda kalabileceğine işaret ediyor."

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan analizde ise öne çıkan noktalar şu şekilde:

Küresel ekonomi toparlanma sürecinde özellikle aşılamada daha hızlı gelişme kaydeden ülkelerin performansı da daha güçlü. Bunumla birlikte uluslararası ölçekte tüketici ve üretici fiyatları yükselme eğiliminde. Ayrıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim gelişmeleri de gıda fiyatlarını küresel ölçekte olumsuz etkiliyor.

TCMB, küresel enflasyon görünümünün küresel finansal piyasalar üzerindeki etkilerini gözlemlemeye devam ediyor.

Yurtiçi ekonomik aktivite özellikle dış talebin olumlu seyriyle güçlü büyüme eğiliminde. Hizmetler ve turizm sektörlerindeki canlanma iktisadi faaliyetin daha dengeli bir kompozisyonla gelişmesini destekliyor. Kredi kompozisyonuna bakıldığında TCMB, ticari kredilerin ılımlı seyrini sürdürdüğünü, bireysel kredilerin ise ılımlı seyre dönmesi için alınan makro ihtiyati tedbirlerin yeterliliğinin izlendiğini belirtmektedir.

TCMB cari işlemler dengesi konusunda olumlu görüşünü korumakta ve yılın geri kalan tarafında cari işlemler dengesinin fazla vermesini beklediğini belirtmektedir. Ayrıca cari işlemler dengesindeki iyileşmenin fiyat istikrarı hedefine önemli katkı sağlayacağının altını çiziyor.

Enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturan faktörler devam ediyor.

TCMB,  özellikle fiyatı yüksek seyreden uluslararası gıda ve tarımsal emtialara ek olarak,  bazı ürünler için iklim koşullarına bağlı arz yönlü etkilerin ve ekonomik açılmanın, Temmuz ayında gıda fiyatlarını artırmasının, enflasyondaki yükselişte belirleyici olduğunu belirtiyor.

Bu gelişmelerle TCMB enflasyon raporunda belirttiği enflasyon projeksiyonunda öngörülen düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguluyor."

İş Yatırım tarafından hazırlanan faiz kararı ve PPK metni analizi şu şekilde:

Merkez Bankası cephesinde sürpriz yok

Para Politikası Kurulu Ağustos toplantısında piyasa beklentisine uygun bir şekilde politika faizinin %19 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Yapılan açıklamada Temmuz ayına göre önemli bir değişiklik yok. Erken faiz indirimi spekülasyonu ile açılan kısa pozisyonların kapatılması nedeniyle ilk piyasa tepkisinin olumlu olduğunu görüyoruz.

Detay sevenler için metinde iki yeni ifade bulunuyor:

i) Gıda fiyatlarındaki yükselişte ilkim koşullarının etkisi vurgulanıyor.

ii) Cari dengedeki iyileşmenin fiyat istikrarı için önemi öne çıkarılıyor.

Merkez Bankası Temmuz ayında “yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklık” ifadesini metne ekleyerek piyasaları enflasyondaki yükselişe hazırlamıştı. Merkez Bankası’nın kontrolünde olmayan "iklim koşullarının" vurgulanmasından Merkez Bankası’nın enflasyondaki yükselişe tepki vermeyeceğini anlıyoruz.

Temmuz ayında cari dengedeki iyileşmeyi vurgulayan Merkez Bankası Ağustos metninde cari dengedeki iyileşme ile fiyat istikrarı arasındaki ilişkiyi öne çıkarıyor. Merkez Bankası beklentileri yöneterek kur-enflasyon-faiz sarmalını kırmaya çalışıyor. Ancak cari denge tahmini bize göre çok iyimser. Kur ve enflasyonu etkileyen cari denge dışında bir sürü değişken var. Merkez Bankası’nın haklı çıkmasını umuyoruz.

Açıklanan metin enflasyonda baz etkisi kaynaklı belirgin düşüşün görüleceği yılın son iki ayına kadar mevcut parasal duruşun korunacağı görüşümüzü destekliyor.

Ağustos ayı Para Politikası Kurulu açıklaması sonrası tahminlerimizde bir değişikliğe gitmiyoruz. Merkez Bankası’nın tahmin patikasının üst bandında olan %16,0 enflasyon tahminimizi koruyoruz. Yılın son çeyreğinde uygulanacak 100bp faiz indirimiyle yılsonunda politika faizinin %18,0 olmasını bekliyoruz.

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Dolarda faiz kararı sonrası gerileme hızlandı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol12 Ağustos 2021 22:39

    200 puan arttırmalıydı

  • Bağımsız Düşünce12 Ağustos 2021 17:48

    Mesajımı bir yerlere vermiş oluyorum demişti ! Ama o mesaj yerine ulaşmamış anlaşılan ! Algı ile ekonomi yönetilmez !!! Esnafın hesabı günlük , İşçinin hesabı aylık , Şirketin hesabı yıllık , Devletin hesabı da 10 yıllık tır ! Bugün bir  hata  yaparsın 10 yıl sonra etkisini gösterir !!!