<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL'de değer kaybı nelere yol açıyor?----

TL'de değer kaybı nelere yol açıyor?

TL'de değer kaybı nelere yol açıyor?
06 Ağustos 2020 - 15:46 www.finansingundemi.com

Yurt içinde döviz piyasası bugün hareketli. Öğleden önce dolar, euro ve sterlin TL karşısında tarihi zirveleri yeniledi. Dolar/TL kuru yeniden 7,31'u aşarak rekor kırdı.

Türk Lirası yılbaşından bu yana ABD Doları karşısında yüzde 20 değer kaybetmiş durumda.

Kur neden yükseliyor?

Para piyasası uzmanları TL'deki değer kaybını ve Dolar/TL kurundaki yükselişi birkaç temel nedene bağlıyor.

Enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesine karşın Merkez Bankası'nın son bir yıl içerisinde politika faizini yüzde 24 seviyesinden yüzde 8,25'e kadar indirmesinin TL'nin cazibesini azalttığı ve yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin azaldığı belirtiliyor.

Enflasyonun yüksek seyretmesine karşın faiz indirimlerinin sürmesi sonucunda Türkiye negatif reel faiz veren bir ülke konumuna gelmiş durumda.

Bir diğer gerekçe ise Merkez Bankası'nın azalan döviz rezervlerinin Türkiye'nin TL'yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor.

TL'nin baskı altında olmasına yol açan bir diğer neden ise koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş olarak öne çıkıyor.

Reuters haber ajansı, para piyasası traderlarının yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası ve kamu bankalarının 2019'un başından bu yana TL'yi desteklemek için piyasaya yaklaşık 110 milyar dolar sattığını aktarıyor.

Bu yolla piyasadaki döviz likiditesinin artırılması ve TL'nin desteklenmesi amaçlanıyor.

Yaz sezonunda Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısında yaşanan düşüş, turizm gelirlerinin geçen yılların oldukça gerisinde kalmasına yol açmış durumda.

Son açıklanan Turizm ve Kültür Bakanlığı verilerine göre Haziran ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 96 düştü.

Korona virüs, etkisini ihracatta da hissettiriyor. Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa'da talebin salgınla paralel gerilemesi sonucu Türkiye'nin ihracatında da beklenen seviyeler yakalanamadı ve ihracattan elde edilen döviz geliri de azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Nisan ve Mayıs aylarında ihracat yüzde 40'ın üzerinde düştükten sonra Haziran'da yüzde 15 artmıştı.

Altın durdurulamıyor!

TL'de değer kaybı nelere yol açıyor?

Dış ticaret açığı veren ve enerjide dışa bağımlı olan bir ülke olan Türkiye için TL'nin değer kaybetmesi, ithalat maliyetlerini artırıyor.

Özellikle enerji ithalatı maliyetlerinin yükselmesi sonucu doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, genel üretim maliyetlerini artırıyor. Üretim maliyetlerindeki artış işe TL'deki değer kaybının enflasyonu yükseltmesine yol açıyor.

2018 yılında Türk Lirası, ABD Doları karşısında hızlı değer kaybı yaşamış ve ardından enflasyon yüzde 20'nin üzerine tırmanmıştı.

TL'deki değer kaybının bir diğer etkisi ise TL geliri olan ancak dövizle borçlanan özel sektörde hissediliyor.

Türk Lirası'nın değer kaybetmesi, hem şirketlerin döviz borçlarını geri ödemesini hem de borçların çevrilmesini zorlaştırıyor.

Merkez Bankası verilerine göre özel sektörün 12 ay içerisinde geri ödemesi gereken döviz borcu 162 milyar dolar seviyesinde.

TL sıkıntısını kredi ile çözecekler

Londra swap piyasasında TL faizleri neden yükseldi, neden düştü?

4 Ağustos Salı günü, Türk Lirası'nın değerini desteklemek adına uluslararası piyasalardaki TL likiditesi kısıldı.

Böylece Londra swap piyasasındaki TL faizleri yüzde yüzde 6,8'den yüzde 1050'ye kadar yükseldi.

Para piyasası uzmanları, Türkiye'nin swap piyasalarında TL likiditesini kısarak Türk Lirası'na karşı pozisyon almanın maliyetini yükselttiğini ve bu yolla TL'nin desteklendiğini belirtmişti.

Bu yolla Dolar/TL'nin psikolojik sınır olarak kabul edilen 7 seviyesini aşması Salı günü engellenmiş oldu.

Ancak swap piyasasında TL bulamayan yatırımcılar bu sefer ellerindeki hisse senedi ve tahvil gibi diğer TL cinsi varlıklarda satışa gitti. Borsa İstanbul 100 endekasi TL swap faizinin yüzde 1050'yi gördüğü günü, yüzde 5'lik kayıpla tamamladı.

Bu sabah ise swap piyasasında faizler yeniden normal seviyelere geriledi.

Dünya doların geleceğini tartışıyor

Sterlin Faiz kararı sonrası 5 ayın zirvesinde

BDDK yatırım bankalarına da TL muafiyetlerini genişletiyor

 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • abdulbaki07 Ağustos 2020 13:18

    ekonomiyi desteklemek için ikinci el evlere düşük faizli kredi veren bir idarenin ekonomi konusunda ciddi bir sorunu var demektir

  • Hasan Talip IŞIK06 Ağustos 2020 20:59

    Türkiye'de enflasyon %12, Politika faizi % 8.25 yani negatif faiz, bu sebeple yerlisi, yabancısı herkes Türk lirası varlıklardan kaçtı ve kaçmaya devam ediyor. Faizi Enflasyon seviyesinde bırakılmalıydı. Siz kendinizi Avrupa ülkesi mi sandınız. Şimdi ne olacak, OLAN VATANDAŞA, GARİBANA, EMEKLİYE OLACAK. Artan Enerji maliyetleri, genel üretim maliyetleri artacak, mecbur zam yapacaklar. Sonuçta enflasyon artacak. YENİDEN FAİZLERİ ARTIRACAKLAR. Altta kalanın canı çıksın.Akıllanmayacak bu millet.

  • Saban06 Ağustos 2020 16:58

    Patronlar tl den dovize gecmeyi birakin otelenen vergilerinizi vermeyip dolarda kendinizi korumaya calisiyorsunuz ama merkezden bu kadar develuasyon olursa sizde batarsiniz

  • Yorumcu06 Ağustos 2020 16:55

    Bu olan 10-15 gündür sürüyor ama siz ve yatırım için kullandığımız kurumlar bunu bize açıklama zehmetinde bulunmuyorlar. Herşey bittikten sonra haber oluyor ama haber değerini yitirmiş oluyor...

  • Pala06 Ağustos 2020 16:29

    Başkan hala Mercedes alıyor, saray yaptırıyor. Sırf mutahhit zengin olsun diye gereksiz yok yapılıyor, üzerinden geçen de geçmesen de dolar üstünden geçiş ücreti alınıyor. Bankalara yönetim kurulu üyesi olarak güreşçi atanıyor