<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL ve bankalar için tehlikeli üçleme!----

TL ve bankalar için tehlikeli üçleme!

TL ve bankalar için tehlikeli üçleme!
21 Eylül 2021 - 16:32 www.finansingundemi.com

Analist Noetzel, Türk bankaları ve Türk lirası için üç büyük riskin dolarizasyon, petrol fiyatları ve enflasyon olduğunu söyledi.

Bloomberg Intelligence Analisti Tomasz Noetzel'in paylaştığı bir raporda, dolarizasyon, petrol fiyatları ve enflasyonun Türk bankaları ve Türk Lirası için en önemli riskler olduğunu belirtirken, Türkiye kredi temerrüt risk priminin (CDS) 400 baz puanın üzerine yeniden çıkmasının belirsizliklerin bir hatırlatıcısı olduğunu ve hükümet müdahalesinin ülkeye gelen yatırımlara karşı en büyük tehdit olduğunu belirtti.

Zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişikliğin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika kredibilitesi göz önüne alındığında dolarizasyonu tersine çevirmek için yeterli olmayacağını belirten Noetzel, Döviz rezervlerinin minimal kullanımıyla kurun sabitlenebileceğini, TL’deki değer kaybı trendi ve dolarizasyonun tersine çevirilebileceğini vurguladı.

Türk Lirası'nda Mart ayından bu yana yaşanan yüzde 15’lik değer kaybının ve 70 doların üzerine tırmanan petrol fiyatlarının enflasyonu düşürmenin önündeki önemli engeller olduğunu belirten Noetzel, şöyle dedi: 

TCMB’nin çekirdek enflasyona odaklanmasıyla beraber erken bir parasal genişlemeye dair endişeler de artıyor.

Türk Lirası'yla ilgili beklentilerin Türk bankalarının hisse fiyatlarındaki ana belirleyici olacağını belirtirken, Mart ayında TCMB’nin bağımsızlığıyla ilgili endişelerin artmasından sonra Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi’nin dolar kuruyla korelasyonunun yükseldiğine de dikkat çekti ve şunları ekledi: 

Türk bankalarının 2021 ilk yarı sonuçlarına bakıldığında sektörün makroekonomik oynaklıklarla etkili bir şekilde mücadele edebildiği ve hisse fiyatları yıl başında yüzde 30 civarında düştükten sonra birinci çeyrek sonundan itibaren yüzde 15 yükseldi.

Gözler TCMB faiz kararında

Türk Lirası fiyatlamalarında perşembe günü yapılacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına dair beklentiler de etkili oluyor. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısında yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nın odağını manşet enflasyondan çekirdek enflasyona çevirdiğini belirtmişti.

Anketlerde ekonomistler perşembe günkü toplantıda faizin sabit bırakılacağı yönünde beklenti açıklıyor. Beklenenden erken gelecek bir faiz indiriminin ise Türk Lirası'nda kayıpları artırabileceği düşünülüyor.

Deutsche Bank, araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın söylem değişikliğinin yerel varlıklar için negatif olduğunu ve Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyon hedeflemesi yapacak bir lükse sahip olmadığını söylemişti.

Deutsche Bank Araştırma CEEMEA Müdürü Christian Wietoska ve Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, enflasyon seviyesi düşünüldüğünde Faiz indirimi için alan kalmadığını ama faiz artırımının da seçenekler arasında bulunmadığını belirtmişti.

Türk Lirası'nın cazibesi

Credit Agricole, Türk Lirası'nın cazip faiz oranları ve sınırlı oynaklık ile diğer gelişen ülke para birimlerinden ayrıştığını ve “cesareti olanlar” için ilgi çekici carry trade fırsatları sunduğunu belirtti.

Türk Lirasındaki yüzde 19 faiz oranının diğer yüksek faiz veren para birimleri Rus rublesi, Hint rupisi ve Meksika pesosuna kıyasla daha avantajlı olduğunu ve Türk Lirasının düşük oynaklığından dolayı carry trade/volatilite oranı düşünüldüğünde cazip olduğunu belirtti.

Türk Lirasının cesareti olanlar için ilgi çekici carry trade fırsatları sunduğunu belirten Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Sebastien Barbe, “Buradaki risk ise erkenden gelebilecek büyük bir faiz indirimi” dedi. Barbe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dördüncü çeyrekten itibaren kademeli bir faiz indirimine başlamasının temel senaryoları olduğunu söyledi.

Fed’in varlık alımı azaltımının Kasım ayından önce başlamayacağını düşündüklerini belirten analistler, birçok gelişen ülke merkez bankasının Fed’den önce para politikalarını sıkılaştırdıklarını belirtti.

Fed varlık alımında azaltmaya gider, faiz artırımına gitmez!

Olası faiz indirimi bankaları sevindirir mi

Faiz kararı öncesi sürpriz tweet

Faiz kararı borsa ve dövizi nasıl etkiler?

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)