Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’de son dönemde uygulanan sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları, vatandaşların tasarruf tercihlerini etkiliyor. Sıkı para politikası ve artan mevduat faizleri, durağan kalan döviz kuru ve dalgalı borsa, vatandaşın tercihini TL mevduata yönlendirdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, standart TL mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı 25 Ekim haftasında yüzde 55,78’e ulaşarak, 17 Ekim 2017’deki yüzde 56,13 seviyesinden bu yana ilk kez bu düzeye yükseldi. Yedi yılın en yüksek oranına ulaşan standart TL mevduat, buna karşılık Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) payı yüzde 7,63’e, döviz mevduatının payı ise yüzde 36,6’ya geriledi. Standart TL mevduat, 25 Ekim haftasında tarihinde ilk kez 10 trilyon lirayı aşmış oldu.
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında en önemli enstrümanlarından biri reel değerli TL. TL’ye güveni yeniden kazanmaya çalışan Merkez Bankası bir taraftan da kur korumalı mevduattan çıkış stratejisini sürdürüyor. Döviz kurlarında çok fazla yükselişe izin vermeyen Merkez Bankası bir dönem döviz satışı yaparken son dönemde ise döviz alımlarının miktarını azaltarak bu uygulamayı sürdürüyor.
Ayrıca, TL’nin yeniden ilgi çekmesi kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da olumlu bulunurken ekonominin yeniden dengelenmesinde itici gücün mevduat tabanında dövizden TL’ye geçiş yapan hanehalkının olduğunu ve bunun da Merkez Bankası’nın döviz biriktirmesine büyük katkı sağladığına işaret etti.
Stopaj artışından mevduat faizi geliri nasıl etkilenecek?
Mevduat ve fonlarda stopajlar artırıldı
Bankacılık sektörünün mevduatı 212 milyar lira arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.