Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın KKM'den kademeli çıkışa ilişkin yeni uygulama talimatında TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğunu kaldırmasıyla TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verilmesinin önü açıldı.Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre ekonomistler Merkez Bankası’nın agresif Faiz politikasının da desteğiyle TL mevduat faizlerinin yüzde 50’leri aşabileceğini söylerken, KKM faizlerinde bir miktar düşüş görülebileceği belirtiliyor.
KKM'de yeni uygulama
Merkez Bankası'nın politika faizinden düşük oranlar uygulanan KKM hesaplarında kur farkının banka tarafından ödenecek faiz veya kâr payından yüksek ancak politika faizi ile hesaplanan tutardan düşük olması durumunda aradaki farkın tamamı banka tarafından karşılanacak.
Kur farkının politika faizi ile hesaplanan tutardan yüksek olması durumunda ise söz konusu destek tutarının, politika faizi ile hesaplanan tutara kadar olan kısmı Banka tarafından ödenirken üzerindeki kısmı Merkez Bankası tarafından ödenecek.
"Bankaların elleri rahatladı"
KKM'ye ödenen asgari faizin kaldırılmasının bankaların ellerini rahatlattığını söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ünalmış "Bu bankaların geleneksel TL mevduata dönüş hedeflerini tutturmaları için de önemliydi. Bankalar artık tasarruf sahiplerini KKM'den caydırma esnekliğine sahipler. Diğer taraftan piyasa mekanizması dışında zorlama bir uygulamanın daha kalktığını görüyoruz. Bu da ayrıca pozitif bir gelişme olarak algılanmalı” dedi.
TL mevduata geçiş için atılması gereken bir adım ancak olası bir kur şoku yaşanması halinde TCMB’nin mudilere ödeyeceği kur farkı eskiye göre daha fazla olacağı için bir parça riski de içinde barındırıyor.
TL mevduat faizlerinde yükseliş sürüyor
Merkez Bankası tarafından açıklanan ağırlıklı ortalama TL mevduat faizi rakamlarına göre 15 Eylül haftasında bankalarca uygulanan 3 ay vadeli TL mevduat faizi oranı yüzde 41,87 olarak açıklanmıştı. Ancak ekonomistler Merkez Bankası’nın 21 Eylül’de aldığı 500 baz puanlık faiz artışı kararının ardından TL mevduat faizlerinin yeniden yükselişe geçtiğini söylüyor.
Geçtiğimiz hafta yüzde 35 civarında önerilen faizlerin bu hafta yüzde 40’lar düzeyinde önerilmeye başlandığı belirtiliyor. Ortalama TL mevduat faizleri ise yüzde 30 ila 40 arasında değişiklik gösteriyor. Ekonomistler atılan adımların ve politika faizinin de etkisiyle önümüzdeki süreçte TL mevduat faizlerinin yüzde 50’yi geçebileceğini söylüyor.
Bankacılıkta yeni dönem: TL mevduat yarışı başlıyor
TL mevduat faizlerinde ters köşe
Merkez Bankası'ndan TL mevduatları için yeni teşvik
Negatif faiz negatif faize devam kimse eksi getiriye parasını götürüp yatırmaz yüzde yüz üstü enflansyon olan en güvenilmez parasının zamanla pul olacak ülkeye yatırımcı falan gelmez
Yüzde elli faiz demek enflansyon karşısında eksi faiz getirisi demek matematik piyasada yaptıkları tamamen algı enflansyon yüzde yüzün üzerinde iken kimse enayi değil Tl yi dönem sonu yüzde elli eriterek bankaya bırakmaz faizin enflansyon üstüne çekilip reel faiz getirisi yüzde yüz üzerine çıkarılıp verilmesi şart gerisi hikaye
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.