Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası ile ihracat, bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102 artarak 7,5 milyar dolara, ithalat yüzde 24,7 artarak 8,6 milyar dolara yükseldi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ve talimatıyla başlatılan dış ticarette Türk lirası kullanımının artırılmasına yönelik çalışmalar olumlu sonuç vermeye devam ediyor.
Dış ticarette ocak-haziran döneminde gerçekleştirilen ihracat 77,4 milyar doları, ithalat 108,3 milyar doları aştı. Söz konusu dönemde ihracattaki artış oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2, ithalattaki artış oranı ise yüzde 8,7 olarak kayıtlara geçti. Söz konusu dönemde Türk lirası kullanımı ihracatta yüzde 102 artışla 3 milyar 688 milyon 73 bin dolardan 7 milyar 456 milyon 905 bin dolara yükseldi.
Aynı dönemde ihracatta kullanılan dolar tutarı yüzde 0,1 artışla 30,9 milyar dolara, avro tutarı ise 34 milyar 458 milyon dolardan yüzde 5,3 artarak yaklaşık 36 milyar 271 milyon dolara çıktı. İhracatta kullanım tutarı en çok artan para birimi Türk lirası olarak kayıtlara geçti.
Geçen yıl ocak-haziran dönemindeki toplam ihracat içinde Türk lirasının payı yüzde 5,1 iken bu yılın aynı döneminde oran yüzde 9,7'ye kadar yükseldi.
İthalatta kullanım yüzde 24,7 arttı
İthalatta Türk lirası kullanımı ise bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 artarak 8 milyar 561 milyon doları aştı. Söz konusu dönemde ithalatta avro kullanımı yaklaşık yüzde 1,9 azalırken dolar kullanımı yüzde 12,4 artış gösterdi.
Geçen yılın ocak-haziran döneminde toplam 99,7 milyar dolarlık ithalatın yüzde 6,9'una denk gelen kısmı Türk lirası ile gerçekleştirilirken, bu yılın aynı döneminde yüzde 7,9'una karşılık gelen ithalat Türk lirasıyla yapıldı.
Söz konusu dönemde toplam dış ticaret içinde Türk lirasının payı ise yüzde 6,2'den yüzde 8,6'ya yükseldi ve tutarı 16 milyar doları aştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.