Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD enflasyon verisinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım hızının hafifleyeceği beklentisiyle dolar beş ayın en büyük kayıplarını verdi. Doların neredeyse tüm para birimlerine karşı değer kaybetmesi, aynı zamanda bütün gelişmekte olan ülke ekonomilerine de olumlu yansıdı. Gelişmekte olan ülke para birimleri, dolardaki keskin düşüşün damgasını vurduğu bu haftayı pozitif tamamlamaya hazırlanıyor. Ancak aşırı gevşek para politikasının ve yirmi yılın en hızlı enflasyonunun baskısı altında kalan Türk Lirası, ‘kaybedenler kulübündeki' yerini koruyor.
Şili Pesosu öne çıktı
Dolar endeksi (DXY) haftalık yüzde 1'e ulaşan düşüşü ile 105 seviyesi civarına gerilemesinin ardından yatay seyrini koruyor. Gelişen ülke para birimlerinin 5-12 Ağustos tarihlerinde dolar karşısındaki performansında Şili Pesosu yüzde 3.64 kazançla ilk sırada yer aldı. Güney Afrika Randı'nın haftalık kazancı yüzde 3.12, Meksika Pesosu'nun yüzde 2.4, Rumen Leyi'nin ise yüzde 1.68'i buldu. 23 gelişen ülke arasında, aralarında Türkiye'nin bulunduğu 7 ülke para birimi dolar karşısında haftayı kayıpla kapattı. En çok kaybı yüzde 1 ile Arjantin Pesosu verirken, TL'nin haftalık kaybı ise yüzde 0.23 oldu.
Hassasiyeti artabilir
TL'nin, değer kazanmayan az sayıda para biriminden biri olduğuna işaret eden Tera Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan, içeride enflasyon beklentilerinde bozulma devam ederken, cari açık finansmanında özellikle sonbaharda turizm etkisi ortadan kalktıktan sonra yaşanabilecek zorlukların, TL'de baskıyı artırabileceğini söyledi. Erkan, “TL'nin son derece negatif reel faiz oranları da (eksi yüzde 65.50) bu konuda hassasiyet derecesini artırabilir” dedi.
Rusya, varlık fonu için TL almayı değerlendiriyor
Rusya Merkez Bankası ülkenin varlık fonunun Çin, Hindistan ve Türkiye'nin yanı sıra diğer bazı ülkelerin para birimlerine yatırım yapabileceğini açıkladı. Bankanın ‘2023-2025 Para Politikası' raporunda “Rusya Maliye Bakanlığı bütçe kuralı mekanizması oluşturmak ve varlık fonunu yenilemek için dost ülkelerin para birimlerine (yuan, rupi, TL ve diğerleri) yatırım konusunda çalışıyor” ifadelerine yer verdi.
(Mehtap Özcan Ertürk-Sözcü)
Döviz mevduatları 4,16 milyar dolar arttı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.