Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TCMB ve BDDK, Türk Lirası’nın (TL) değerini korumak için son dönemde ardı ardına kararlar alarak yeni düzenlemeleri hayata geçirirken, son olarak BDDK, önceki gün aldığı kararla bankaların yurtdışı şubeleri dahil TL yatırımlarını öz sermayelerinin binde 5’i ile sınırlandırmıştı. Bu önlemlere rağmen TL'yi açığa satan yabancı kurumların almış oldukları döviz karşılığı TL yükümlülüklerini yerine getiremedikleri ve EFT sisteminin kapanış saatinin uzamasına rağmen temerrüde düştükleri konuşuluyor.
Bankacılık kaynakları, Merkez Bankası'nın EFT sisteminin üç gündür normal kapanış saati olan 17.30'da bu bankaların açık pozisyonları nedeniyle kapanamadığını belirtiyor. İlgili düzenleyici kurumların bankaları pozisyon kapamaları konusunda uyardığı ve ek süre verilmesine rağmen bu bankaların yükümlülüklerini yerine getiremediği kaydediliyor.
BDDK'nın son aldığı kararda Türkiye ile Londra arasındaki Türk Lirası havuzunun ayrıldığını vurgulayan bankacılar, TL'yi açığa satan kurumların ihtiyacı olan karşılığı bulmayınca yükümlüklerini gerçekleştiremediğini söylüyor. Bilindiği gibi Merkez Bankası 22 Nisan’da bankaların döviz karşılığı TL swap limitlerini yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarmıştı, önceki gün de yüzde 40’a çıkardı.
BDDK'dan bankaların yurt dışındaki TL işlemlerine sınırlandırma
Daha önce 2019 Mart ayında olmuştu
BDDK ise önceki gün aldığı kararla bankaların yurtdışı şubeleri dahil TL yatırımlarını özsermayelerinin binde 5’i ile sınırlandırıldı. Benzer bir durum Mart 2019'da da yaşanmış ve ellerinde TL olmadan yüklü miktarda dolar alan yabancı bankalar, TL bulamadıkları için Türk bankalarına ödeme yapamamıştı. Temerrüde düşen bankalar Londra piyasasında yüzde 1.000'i aşan faizlerle TL bulmaya çalışmışlardı. Öte yandan düzenleyici kuruluşların işlemleri yapan yurt dışındaki bankalar ile ilgili hukuki süreç başlattığı ifade edildi. Düzenleyici otoritelerin yaptırım olarak bu kurumların TL ile işlem yapmasına izin vermeyebileceği gelen bilgiler arasında.
BDDK manüpilasyon ve yanıltıcı işlemlere karşı harekete geçti
bu tarz hareketler kısa vadede etkilidir. uzun vadede yatırımcıyı küstürürsünüz ve bir daha türkiyeye yatırıma gelmezler. sebebi bu ekonomik politikalardır. sıcak paraya muhtaç bir ekonomi yaratıldı bu yüzden sürekli yatırımcı gelmesi gerekli. adamlar gelmeyincede sonra demeyin dıj güçler falan filan.
Ne yapıp edin,dövizin ateşini söndürün,mal ve gıda fiyatları inanılmaz artabilir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.