Abdullah Tivnikli tartışılan krediyle ilgili ilk kez konuştu. Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli, “Kuveyt Türk’ten kredi alan Dicle Enerji Yatırım’da doğrudan bir ortaklığım yok. BDDK, kanun hükmünün dolaylı ortaklıkları kapsamayacağını ve bu şekilde uygulanacağını açıklıkla ortaya koymuş durumda. Kredinin yasakla bir ilgisi yok” diyor.
GÜNEYDOĞU’nun en büyük elektrik dağıtım şirketlerinden biri olan Dicle Elektrik Dağıtım geçtiğimiz yıl gerçekleşen ihale sonucunda Eksim Yatırım’a devredildi. Şirket özelleştirme bedeli olan 387 milyon doları dört bankadan aldığı krediyle ödedi. Kredi veren kurumlar arasında yer alan Kuveyt Türk’ü diğerlerinden ayıran bir özellikle vardı. Abdullah Tivnikli Kuveyt Türk’ün yönetim kurulu başkan yardımcısıydı. Dicle şirketinin de dolayı olarak yüzde 30 da ortağı konumundaydı. Temmuz ayında Wall Street Journal Türkiye, Bankacılık Kanunu’nun 50. maddesini hatırlatıp Tivnikli’nin Kuveyt Türk’teki üyeliği nedeniyle bu kredinin mevzuata aykırı olduğunu öne sürdü. Tartışma sürerken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da bir açıklama yaparak verilen kredinin mevzuata uygun olduğunu açıkladı.
50. madde 2001 krizinden önce
banka sahiplerinin grup şirketlerine kullandırdıkları krediler nedeniyle ekonomide yaşadıklarımızın bir daha tekrarlanmaması için alınan tedbirlerden biriydi. Ancak şimdi işin uzmanları aynı maddeye vurgu yaparak bir kredinin verilmesi doğru veya yanlış diyor. Bu tartışma süre dursun, ben Abdullah Tivnikli’ye 50. Maddeyi, tartışılan krediyi o krediyi neden Kuveyt Türk’ten alma ihtiyacı duyduklarını sordum.
DİCLE ENERJİ’DE ORTAK DEĞİLİM
30 yıldır bankacılık sektörünün içinde olduğunu belirten Tivnikli bankacılık düzenlemeleri ve uygulamalarını yakından izlediğini söylüyor. Eksim Yatırım Holding A.Ş.’nin onlarca yerli-yabancı banka,
finans kuruluşu ile yatırım ve kredi ilişkisi olduğunu dikkat çeken Tivnikli, “Dicle Enerji Yatırım A.Ş. ihtiyaç duyduğu gayri nakdi krediyi bir konsorsiyumdan, uluslararası bağımsız firmaların verdiği fizibilite raporlarına istinaden temin etmiştir. Sadece Kuveyt Türk’ten kaynak sağlanmamıştır. Dicle Enerji Yatırım A.Ş.’de ne benim ne de eş ve çocuklarımın doğrudan bir ortaklığı yok; keza Dicle Enerji’de yönetim kurulu veya denetim kurulu üyesi de değilim. Bu nedenle haberlere konu kredinin bankacılık kanununun 50. maddesindeki yasakla hiçbir ilgisi yok” diyor.
BAŞKA GRUPLAR DA KREDİ ALDI
Tivnikli’ye göre bankacılık hukuku konusunda otorite durumundaki hukukçular ile kanunun uygulayıcısı ve denetleyici konumundaki kamu otoritesi BDDK, kanun hükmünün dolaylı ortaklıkları kapsamayacağını ve bu şekilde uygulanacağını açıklıkla ortaya koymuş durumda. Tivnikli bu konuda şunları söylüyor:
“BDDK’nın 9 Aralık tarihli açıklamasında belirtildiği üzere, Bankacılık kanunu 50. Madde düzenlemesinin ve uygulamasının 1958 yılından beri aynı şekilde olduğu ve 1993 yılından bu yana da kesintisiz olarak şimdiki şekliyle uygulandığı biliniyor. Yani 2001 sonrası herhangi bir şekilde değiştirilmesi ve kişiye özel bir uygulama yapılması söz konusu değildir. Ayrıca halen Türkiye’nin önde gelen grup ve bankalarının kanunlara ve mevzuata uygun şekilde benzer nitelikte kredi ilişkilerinin bulunduğu değerlendiriliyor.”
Bankacılık Kanunu Madde 50:
Bankalar; Yönetim kurulu üyelerine, genel müdüre, genel müdür yardımcılarına ve kredi açmaya yetkili mensuplarına; bunların eş ve velâyet altındaki çocuklarına; tek başlarına ya da birlikte sermayesinin yüzde yirmibeş veya fazlasına sahip oldukları ortaklıklara, her ne şekilde olursa olsun nakdi ve gayrinakdi kredi veremez.