Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İnsanların nefes verirken dışarıya saldığı çeşitli gazlar, vücudun içinde neler yaşandığına dair fikir verebiliyor.
İzopren adlı bileşiğin vücudun tam olarak neresinden geldiği kesin bir şekilde bilinmezken, bazı insanların nefesinde yer almıyor.
Çin'deki Zhejiang Üniversitesi'nden araştırmacıların liderliğindeki yeni bir çalışma, bu bileşiğin nefesteki seviyesinin akciğer kanseri belirteci olabileceğini öne sürüyor.
Nefesteki izopren oranının düşük olmasının akciğer kanserine işaret ettiğini söyleyen bilim insanları bunu belirlemek için bir yöntem geliştirdi.
Nefesteki biyobelirteçleri saptamak için uçucu kimyasalları ayırt eden ve maddeleri küçük miktarlarda bile tespit eden bir sisteme ihtiyaç var. Örneğin izopreni yakalamak için kimyasalın milyarda bir seviyesini tespit edebilen sensörler gerekiyor.
ACS Sensors adlı hakemli dergide 6 Kasım Çarşamba günü yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, saç telinden binlerce kat daha ince bir sensör geliştirdi.
Araştırmacılar; platin, indiyum ve nikel içeren nanopul sensörün nefesteki izopren seviyesini milyarda iki oranında (2 ppb) bile ölçebildiğini kaydetti.
Ayrıca izoprene, insan nefesindeki diğer bileşiklerden daha iyi tepki verdi.
Ekip daha sonra 5'i akciğer kanseri hastası 13 kişiyle bu sensörü test etti. Kanserli katılımcılardan alınan örneklerde 40 ppb'den daha düşük, sağlıklı olanlardaysa 60 ppb'den daha yüksek izopren seviyeleri saptandı.
Bilim insanları yeni teknolojinin akciğer kanserinin erken teşhisini sağlayarak pek çok hayat kurtarabileceğini düşünüyor.
Ancak sensörün başarısı hakkında net bir şey söylemek için henüz erken. Katılımcı sayısının az olmasının yanı sıra izopren ve akciğer kanseri arasındaki ilişkinin de doğrulanması gerekiyor. (Independent Türkçe)
TÜİK açıkladı! İl il Türkiye'nin kanser haritası!
Merdiven altında üretilen 'Dubai çikolatası' ile ilgili 'kanser' uyarısı!
Kanser hastalarına iyi haber: SGK o ilacın parasını ödeyecek!
Kanserin erken belirtileri: Sabah uyandığınızda bu işaretlere dikkat!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.