<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatTıp dünyasında bir ilk: Nefes nakli----

Tıp dünyasında bir ilk: Nefes nakli

Tıp dünyasında bir ilk: Nefes nakli
08 Nisan 2021 - 11:41 www.finansingundemi.com

Nefes almak için yıllarca mücadele ettikten ve uykusunda boğulacağından korktuktan sonra 56 yaşındaki ABD'li Sonia Sein, New York'taki Mount Sinai'de ilk trakea (nefes borusu) naklini geçirdi.

Eski sosyal hizmet görevlisinin nefes borusu, 2014 yılında kötü bir astım krizi sonrası ventilatöre gitmek zorunda kaldığında hasar gördü. Sein, sorunu çözmek umuduyla birden fazla ameliyat geçirdi, ancak bu solunum yolunun daha da fazla zarar görmesine neden oldu.

Yıllarca boynunda trakeostomi adı verilen cerrahi olarak oluşturulmuş bir delikten nefes aldı.

CNN Türk'teki habere göre; Mount Sinai Hastanesi'nde nakil ekibini yöneten cerrah Dr. Eric Genden'e göre tıp uzmanları, uzun süre nefes borusu naklinin göründüğünden çok daha karmaşık ve imkansız olacağını düşünüyordu.

AMELİYAT 18 SAAT SÜRDÜ

30 yıldır uzun segment trakeal nakilleri araştıran Genden verdiği bir demeçte, "Karaciğerleri ve hatta kalpleri yeniden yapılandırmak ve nakletmek için böbrek nakledebiliyor olmamız ancak trakeayı nakletmenin bir yolunun olmaması çok tuhaftı" diyor. En büyük engelin ise organın minik kan damarlarından oluşan karmaşık yapısı nedeniyle donör trakeasına nasıl kan ulaştırılacağını bulmak olduğunu söylüyor.

Ancak Genden'in araştırması, yemek borusu ve tiroid bezindeki daha büyük kan damarlarının (yaklaşık bir spagetti ipliği büyüklüğünde) donör trakeasına kan akışı sağlayabileceğini buldu.

Yaklaşık 18 saat süren ve 50 uzmanın yer aldığı ameliyat başarılı geçti. Sonia'nın durumuna ilişkin ise Genden "İnanılmaz derecede iyi, açıkçası, düşündüğümüzden daha iyi bir iş çıkardı" dedi.

Tıpta fark yaratacak buluş! DNA'yı havadan topladılar...

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)