Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili son tebliğin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a 10 maddelik bir çözüm paketi sundu. İhracatçılar, ihracat bedellerinin Türkiye'ye getirme süresinin 180 günden 360 güne çıkarılmasını ve söz konusu bedellerin de yüzde 80'inin bankaya satılma zorunluluğunun yüzde 40'a çekilmesini istiyor.
Resmi Gazete'de 4 Eylül'de yayımlanan tebliğ ile Türkiye'de yerleşik kişiler tarafından gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedellerin, ithalatçının ödemesi sonrası doğrudan ve gecikmeksizin ihracata aracılık eden bankaya transfer edilmesi veya getirilmesi karara bağlandı.
Tebliğin yayımlanmasının ardından TİM ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bu gelişmenin detayları hakkında ihracatçı firmalarıyla geçen hafta basına kapalı bilgilendirme toplantısı düzenledi.
TİM'den yapılan yazılı açıklamada, yaklaşık 1,000 firmanın katıldığı toplantıda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle'nin devlet tarafından atılacak adımlarda tüm paydaşlardan görüş alınarak konsensüse varılmasının önemine dikkat çektiği bildirildi.
Açıklamaya göre Gülle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'la yaptıkları görüşmede tebliğ ile ilgili 10 çözüm önerisi sunduklarını söyleyerek, "Öneriler arasında ihracat bedellerinin Türkiye'ye getirme süresinin 180 günden 360 güne çıkarılması, söz konusu bedellerin de yüzde 80'inin bankaya satılma zorunluluğunun yüzde 40'a çekilmesi var" dedi.
Gülle, ihracat bedellerinin yurda getirilmesinin 2008 yılına kadar zorunlu olduğunu, bu tarihe kadar 100,000 doları aşan bedellerin süresi içerisinde yurda getirilmemesi durumunda kambiyo mevzuatına göre ceza uygulanabildiğini hatırlatarak, "Bu zorunluluk 8 Şubat 2008'de Resmi Gazetede yayınlanan değişiklikle kaldırıldı. İhtiyaç duyulması halinde düzenleme yapma yetkisi ise Bakanlığa verilmişti" dedi.
Bakan Albayrak'a 10 çözüm önerisi sunuldu
Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini ve bu dönemden daha çok ihracat ile çıkılacağını belirten Gülle, Albayrak'a 10 adet çözüm önerisi sunduklarını belirterek, bu önerileri şöyle sıraladı:
* İhracatçıların daha uzun vade ile çalıştıkları müşterilerini kaybetmemeleri için 180 günlük süre 360 gün olarak değiştirilmeli.
* İhracat bedelinin bankaya satılması zorunlu olan yüzde 80'lik kısmı yüzde 40'a çekilmeli
* Kâr marjı düşük sektörlerde kambiyo zararı oluşma tehlikesi nedeniyle, ihracat bedellerinin dövize çevrilmesinde döviz kuru sabit tutulmalı
* Transit ticaret, özel fatura ile ihracat (bavul ticareti) ve mikro ihracat kapsamında yapılan ihracatın tebliğ kapsamına girip girmediği netleştirilmeli
* Serbest bölgelerin KKDF düzenlemesinde olduğu gibi döviz kredi işlerinde de 'yurt içi' olarak değerlendirilmeli
* Tebliğ hükümlerinin altı ay olan geçerlilik süresi uzatılmamalı
* Tescil tarihi, fiili çıkış tarihi, ihracat bedelinin yurda geliş tarihi gibi konularda oluşabilecek tereddütler ihracatçımız lehine giderilmeli
* Güvenilir bankacılık sistemi olmayan ülkelerle yapılan ihracat işlemlerinde, dövizin yurda getirilmesinde bizleri koruyan yöntemler ortaya konulmalı
* Döviz kurlarında rekabetçi ortam olmaması nedeniyle paranın başka bankaya transfer edilip satılabilmesine imkan tanınmalı
* Bu tebliğ hükümlerine uymayanlar hakkında ihracat rayiç bedelinin yüzde 5'i kadar idari para cezası yaptırımı makul bir düzeye indirilmeli.
Gülle, Bakan Albayrak'ın bu taleplerin tebliğle karşılanabileceğini ifade ettiğini söyleyerek, "Nitekim 6 Eylül tarihli bir yazılı talimat ile fiili ihracı tebliğ öncesinde yapılmış fakat tahsilatı tebliğden sonra yapılacak işlemler kapsam dışında tutuldu. Ayrıca, ihracatçının ithalat bedeli ve
kredi ödemelerinin de ihracat bedelinin alışı yapılmadan bankalarca mahsup edileceğine dair bir düzenleme yapıldı" diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.