Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in geçmesi ve ardından Merkez Bankası Başkanlığına da Gaye Erkan'ın getirilmesiyle heterodoks politikalardan vazgeçilerek regülasyonlara hız verildi. Faiz neden enflasyon sonuç tezi bir kenara bırakılarak düşük faiz politikasından vazgeçildi. Sadeleşme süreci kapsamında politika faizi yüzde 15'e çıkarıldı, ticari ve ihtiyaç kredi faizlerinde menkul kıymet tutma zorunluluğu limitleri artırıldı ve aynı şekilde menkul kıymet tutma zorunluluğu için TL mevduat oranı sınırı da yüzde 60’tan yüzde 57’ye indirildi. Bunlara ilaveten bankaların bilançolarında tuttukları TL ağırlığı hedefi zorunlu karşılıklar için yüzde 60’tan 57’ye indirildi. Ekonomide sadeleşme sürecinin başlamasıyla birlikte bankacılık sistemine ilişkin düzenlemelerle birlikte ticari kredi kartları hariç ticari kredilerin 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış büyümesi 19 Şubat 2021 haftasından sonra 27 Haziran haftasında ilk kez yüzde 5,11 oranında küçüldü.
Kamu bankalarında ise 13 haftalık yıllıklandırılmış kur etkisinden arındırılmış ticari kredi büyümesi yüzde 33,4'e geriledi.
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, Merkez Bankası verilerine göre ihtiyaç kredi faizi 27 Haziran haftasında 244 baz puan artarak yüzde 43,96'ya çıkarken, taşıt kredi faizi 220 baz puan yükselişle yüzde 36,22'ye, konut kredi faizi de 47 baz puan yükselerek yüzde 24,45'e çıktı. Ticari kredi faizleri de 229 baz puanlık artışla yüzde 17,64'e yükseldi. 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri ise 353 baz puanlık düşüşle yüzde 38,45'e indi ve yüzde 40'ın altına geldi.
Tüketici kredi faizlerindeki artışa rağmen tüketici kredilerinde de frene basıldı. Cumhurbaşkanlığı ilk tur seçim öncesi tüketici kredilerinde büyüme yüzde 100,65 iken 27 Haziran haftasında yüzde 39,9'a kadar geriledi. Tüketici kredi büyümesi kamu bankalarında yüzde 29,12'ye özel bankalarda ise yüzde 47,7'ye geriledi.
Merkez'den yeni adım: Ticari ve ihtiyaç kredi faizi limitleri yükselecek!
Kredilerde sıkılaşma yönlü seyir devam edecek
Bireysel kredi faizlerinde sert sıçrama
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.