<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakTicari emlak sektörüne yön veren 6 trend----

Ticari emlak sektörüne yön veren 6 trend

Ticari emlak sektörüne yön veren 6 trend
17 Şubat 2022 - 13:52 www.finansingundemi.com

Pandemiyle birlikte uzaktan çalışma uygulamasına geçilmesi, tedarik zincirlerindeki sorunlarla maliyetlerin artması, dijitalleşme ve yükselen enflasyon emlak sektöründe de etkili olurken, 2022’de de etkiler sürecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandeminin ikinci yıl dönümü yaklaşırken, özellikle de ticari emlak sektöründe belirsizliklerin ortadan kalkabileceğine dair yeni sinyaller geliyor. Mevcut koşullar altında, korona virüsün Omikron varyantı, yükselen enflasyon ve borsalarda devam eden volatilite 2021 yılında hız kazanan ve önemli miktarda sermaye artışına tanıklık eden emlak sektörü için eşi benzeri görülmemiş fırsatlar sunuyor. Bu iklim belirsizliklerle dolu olsa da koşullar elverişli görünüyor. Forbes’un haberine göre geçmişe bakıldığında ticari gayrimenkullerin enflasyona karşı koruma sağladığı görülüyor. Aynı zamanda hisse odaklı yatırımcılar da portföylerini emlak varlıklarıyla çeşitlendirmek istiyor. Buna ek olarak para politikaları ekonomide büyümeyi destekliyor. İşte ticari emlak piyasasına yön verecek 6 trend.

1. Sermaye ve erişilebilir krediler bu yıl da büyümeyi destekleyecek

Emlak sektörüne hakim olanlar için birçok sinyal, ticari gayrimenkuller için yeni bir güçlü yıla işaret ediyor. Talep ve kredilerin erişilebilir olmasıyla, Preqin ticari gayrimenkul fonlarının, ekim ayının ortalarında 152,2 milyar dolar yatırım aldığını açıkladı. Bu yatırımlar ise büyüme fırsatlarında değerlendirilecek. Ticari emlak yatırımları, 2022’de pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkabilir.

2. İkincil pazarlar, önde gelen şehirlerden üstün performans gösterecek

En hızlı büyüme gösteren pazarlar genelde, istihdam imkanlarının yüksek olduğu ve bu nedenle talebin yüksek olduğu şehirler oluyor. Bu koşulları sağlamayan pazarlar ise bu koşulların bulunmadığı şehirlerde görülüyor. Ancak son yıllarda ilgi New York gibi büyük şehirlerden daha küçük şehirlere kaydı. Bu yıl da uzaktan çalışma uygulamalarının devam etmesiyle, daha küçük şehirler ya da banliyöler ilgi görmeye devam edecek.

3. Emlak sektöründe yükseliş dalgası devam edecek

2021 yılında çok aileli konutlar yüksek performans gösterdi ve yılın üçüncü çeyreğinde 179 milyar dolar yatırım yapıldı. Özellikle de müstakil konutlarda düşük arz ve fiyat rekabeti etkili oldu. Bu yıl yatırımcılar piyasada yüksek miktarda arzı izleyecek, buna rağmen yüksek performansın da devam etmesi bekleniyor. ABD’de hibrit çalışma modelinin yaygınlaşması özellikle de banliyö bölgelerinde talebin yüksek olacağına işaret ediyor. Maaş büyümesi de kiralarda artışı ve sektörde büyümeyi beraberinde getirebilir.

4. Ofisler değişecek ancak kapanmayacak

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasına rağmen, fiziki ofislerin sonu gelmedi. Ancak ofis alanlarında bir dönüşüm gerçekleşecek. 

Ofis piyasası son yılların en düşük talebini göryor olsa da, yatırımcılar bu yıl sektörde istikrarın tesis edildiğine ve kiraların arttığına tanıklık edebilir. Uzaktan çalışma uygulamasının, haftanın belirli günleri ofise gidilmesini gerektiren hibrit çalışma modeline evrilmesi ve çalışanların tercihleri işverenleri daha uygun maliyetli lokasyonlara yöneltiyor. Buna ek olarak işverenler çekici imkanlar sunan ve esneklik imkanı tanıyan alanları tercih ediyor.

5. Emlak teknolojisi (protek) şirketlerinin popülerliği artıyor

Yakın zamanda ticari gayrimenkul yöneticileriyle Deloitte Center for Financial Services tarafından yapılan bir anket çalışmasında, katılımcıların dörtte üçü şirketlerinin bu yıl emlak teknolojisi şirketleriyle işbirliği kurmayı ya da bu şirketlere yatırım yapmayı planladığını söyledi.

Emlak teknolojisine yönelik talep 2021 yılına damgasını vururken, emlak teknolojisi şirketleri rekor seviyede yatırım aldı. Crunchbase verilerine göre emlak teknolojisi (proptek) şirketleri 2021’de neredeyse 21 milyar dolar yatırım çekti.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu şirketler gömülü (embedded) finans, ev geliştirme yazılımları ve emlak yönetimi için dijital çözümler sundu. Bu teknolojilerin bu yıl da gelişmeye devam etmesi bekleniyor.

6. İnşaat maliyetlerinin artması, mevcut varlıkların faydasına olacak

Geçtiğimiz yıl boyunca istihdam kıtlıkları, tedarik zincirlerindeki sorunlar ve ekonomik büyüme enflasyonu son 30 yılın en yüksek seviyelerine taşıdı. Ticari gayrimenkul alanında etkiler büyük oranda yeni inşaatlarda hissedildi. İnşaat malzemelerinin fiyatları, proje maliyetlerinin de önemli ölçüde yükselmesine neden oldu. Bu enflasyonel baskılar inşaat maliyetlerini etkilemeye devam edecek. Bunun sonucunda da mevcut yapılar, talebin bu alana kaymasıyla fayda görecek.

FED’in agresif hamleleri resesyona mı neden olacak?

 

Commerzbank, 2022'de güçlü sonuçlar bekliyor

 

Bakan Dönmez elektrikte esnafa yapılacak indirim oranını açıkladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)