BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTicaret Başmüşavirliklerinden Türk firmalarına kritik uyarı----

Ticaret Başmüşavirliklerinden Türk firmalarına kritik uyarı

Ticaret Başmüşavirliklerinden Türk firmalarına kritik uyarı
22 Nisan 2020 - 16:38 www.finansgundem.com

Salgının ülke ekonomileri üzerinde yarattığı etkilerin hafifletilmesine ilişkin artarda tedbirler alınırken, Türkiye’nin ihracatında önemli rol oynayan Almanya, İspanya, İngiltere ve Çin'in Türk Ticaret Başmüşavirleri e-ticaretin önemine dikkat çekti.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Türkiye’nin Londra Ticaret Başmüşaviri Tarık Sönmez, Pekin Ticaret Başmüşaviri Hakan Kızartıcı, Berlin Ticaret Müşaviri Berrak Bilgen Beşergil ve Madrid Ticaret Müşaviri Ahmet Altuğ Leblebiciler, korona virüs salgınının hedef pazarlardaki seyrini Ege İhracatçılar Birliği tarafından hazırlanan video konferans ile değerlendirdi.

Pekin Ticaret Başmüşaviri Hakan Kızartıcı, Çin’in ekonominin çarklarını yavaş yavaş döndürmeye çalıştığını belirterek, “Eyaletler kendi inisiyatifleriyle ekonomiyi ayakta tutmaya çalıştı. Bazı eyaletler tüketicilerine harcama kuponları vermeye başladı. Çin’de de ekonomik büyüme beklentileri aşağı yönlü revize edildi. Çin’in büyümesi ilk çeyrekte -6,8 geldi. En büyük düşüş hizmetlerde oldu. İmalat sanayii yüzde 80 oranında tekrar üretime döndü. ABD ve Avrupa’dan gelen sipariş iptalleri nedeniyle ihracatında sıkıntı yaşanacağı çok net görülüyor. İlk üç aylık dış ticaret daralması da yüzde 8,4 oldu. İhracatında yüzde 12 civarında bir daralma söz konusu oldu. Çin dünyanın en önemli üretim merkezi. Sanayi ürünlerinde üretmediği bir ürün yok. İhracatın genel seyri Çin’in büyümesine etki edecek” dedi. Kiraz ihracatının bu sene Çin’e daha iyi anlatılabilecek bir sene olmasını umduğunu dile getiren Kızartıcı, sürecin sıkıntısız başlaması için temasların sürdürüldüğünü kaydetti. Çin’e hayvan ticaretinin yapılabilmesi için Türkiye’den gerekli izinlerin beklendiğini ifade eden Kızartıcı, inşaat sektörüyle ilgili kamu yatırımların başladığını anımsattı. Kızartıcı, tedarik zincirinin normale dönmediğini, kopan zincirin düzelmesinin yıllar alacağını kaydetti.

Japonya'dan Türkiye'ye 10 milyon dolarlık enerji yatırımı

DOLAŞIM SERTİFİKALARI GERİYE DOĞRU DÖNÜK DÜZENLENEBİLECEK

Madrid Ticaret Müşaviri Ahmet Altuğ Leblebiciler, İspanya’da dramatik anların yaşandığını ve OHAL’in 9 Mayıs’a kadar uzatılabileceğini ifade etti. Türkiye’den gelen yardımların memnuniyetle karşılandığını, İspanya’nın ilk olarak 14 martta 200 milyar Euroluk destek paketi açıkladığını anımsatan Leblebiciler, “Bizim için önemli olan İspanya’ya ihracatı bulunan firmalarımızın dolaşım sertifikalarının geriye doğru dönük düzenlenebilmesi” dedi. 2020 başında 1,6-1,7 büyümenin öngörüldüğünü ancak korona virüs sonrası İspanya’daki ekonomik aktivitelerin ilk çeyrekte yüzde 4,7, yılın tamamında ise yüzde 6,6 ile yüzde 13,6 arasında azalmanın beklendiğini ifade eden Leblebiciler, 2020 için işsizlik oranı beklentilerinin yüzde 18,3 ile 21,7 arasında, bütçe açığının ise yüzde 7 ile 11 arasında olmasının öngörüldüğünü kaydetti. Leblebiciler, şunları kaydetti:

“İşsizliğe ilişkin net veriler bulunmuyor, sadece mart ayı verilerine göre, 833 bin kişinin işten çıkarıldığı, 600 bin kişinin de geçici işten çıkartıldığı belirtildi. Toplam 1,4 milyon ediyor. İspanya’nın nüfusunun 46 milyon olduğu düşünülürse bu çok ciddi bir rakam. Aktüel rakamın da 4 milyon civarında olduğu söyleniyor. Kayıtlı 222 bin işverenin firmasını kapattığı belirtildi. İspanya’da korona virüsünün vurduğu sektörlerine başında bizim ihracat ana sektörlerimiz bulunuyor ne yazık ki. İhracat ve ithalatın iki haneli oranlar kadar azalacağı yönünde. Ciddi yara alacak sektörler ihracatımızın ana sektörleri, tekstil, otomotiv yedek parça, dayanıklı tüketim malları, inşaat malzemeleri, yük taşımacılığı gibi sektörler.”

Rusya Merkez Bankası'ndan rekor döviz satışı

İspanya’nın turizmden gelir elde eden ülkeler arasında ikinci sırada olduğunu anlatan Leblebiciler, Türk firmalarının bu dönemi en az zararla atlatabilmesi için e-ticarete yönelmesinin önemine dikkat çekti. İspanya’da gümrüklerde sıkıntı yaşanmadığını anlatan Leblebiciler, ihracattın zorlaştırılmayacağını kolaylaştırılacağını kaydetti.

Kamu bankaları döviz satıyor

ALMANYA MAL TİCARETİNİ TEŞVİK EDİYOR

Berlin Ticaret Müşaviri Berrak Bilgen Beşergil ise korona virüs ile mücadelenin bir enstitü tarafından yapıldığını anlatarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Almanya’nın tedbirlerini bir anda gevşetmediğini belirten Beşergil, okullarında kademeli olarak açılacağını ifade etti. Almanya’nın ithalatında veya üretimindeki duruma ilişkin rakamların bilinmediğini son olarak ocak ayına ilişkin verilerin açıklandığını ifade eden Beşergil, ekonomide 2020 yılı için yüzde 4 ile 5 oranında küçülme beklendiğini belirtti. En büyük zararı küçük esnafın yaşadığını, tedarik zincirinin koptuğunu, sevkiyat yapılamaması nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini ancak ithalat yasağı bulunmadığını kaydeden Beşergil, Almanya’nın mal ticaretini teşvik ettiğini anlattı. Almanya’nın ekonomik tedbirlerine değinen Beşergil, dış ticaretin gelişmesi konusunda desteklerin devam ettiğini kaydetti.

Beşergil, “Tek kullanımlık tıbbi maske veya cerrahi eldivenler ülkemizden ithalatta sıfır gümrük vergi ile Almanya’ya girebilmektedir oysa rakip ülkelere baktığımızda bunlara yüzde 6,5, yüzde 4, yüzde 2 vergi oranları uygulanmaktadır. Örneğin, Çin, ülkemizin 32 katı, 213 katı şeklinde bu ürünleri ihraç etmektedir. Günümüz şartlarını çabuk değerlendirerek hem ihraç ettiğimiz ürünlerin korunması hem de yeni pazarlara açılıyım sağlanması erinde olacaktır” dedi. Fuarların eylül ayında başlamasına yönelik umutların olduğunu anlatan Beşergil de e-ticaretin önemine dikkat çekerek, Almanya’da arz ve talebin olduğunu ve bu zincirin iyi irdelenmesi gerektiğini ifade etti. Beşergil ayrıca Türk firmaların wep sitelerini İngilizce ve Almanca olarak güncellemesinin önemine dikkat çekti. 2020 yılında Almanya’nın normalleşmeye dönmesinin beklenmediğini ifade eden Beşergil, Maliye Bakanının açıklamalarına göre Almanya’nın ilk kez bu sene borçlanmaya gideceğini kaydetti. 

Trump'tan İran'a gözdağı

İNGİLTERE’DEN E-TİCARET VURGUSU

Londra Ticaret Başmüşaviri Tarık Sönmez, korona virüs salgının ekonomiye çok ciddi olumsuz etkilerinin olacağının değerlendirildiğini ifade etti. İngiltere Maliye Bakanını açıklamasına göre ekonomide ikinci çeyrekte 3’te bir oranının da daralmasının beklendiğini anlatan Sönmez. “İşsizliğin bu dönemde 2 milyonun üzerine çıkması bekleniyor, 3 katı artıştan bahsediliyor” dedi. Korona virüs ile mücadele kapsamında açıklanan ekonomik paketlere değinen Sönmez, ülke genelinde 1 milyona yakın küçük ve orta ölçekli firmaların kapanmasının öngörüldüğünü kaydetti. İngiltere’nin ekonomik olarak korona virüsten mart ayı ile etkilenmeye başladığına dikkat çeken Sönmez, İngiltere ile Türkiye arasında taşımacılıkta önlemler nedeniyle bir yavaşlama olduğunu ancak çok büyük bir sıkıntı yaşanmadığını ifade ederek, e-ticaretin önemine işaret etti. Sönmez, Türkiye’den İngiltere’ye gönderilen tıbbi malzemelerin hastanelerdeki stokların sıfırlandığı bir döneme denk gelmesi nedeniyle çok önemsendiğini ve memnuniyetle karşılandığını ifade etti. İngiltere ile Türkiye arasındaki uçuşun Türkiye’nin aldığı önlemler çerçevesinde yapılmadığını anımsatan Sönmez, sonbahar aylarında sektörel ticaret heyetlerinin görüşmelerinin gerçekleştirilebileceğini kaydetti.

Çin, banknotlara veda edecek mi?

Merkez Bankası 100 baz puan faiz indirimi yaptı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)