<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTicaret Bakanı Pekcan: Fırsatçılara geçit verilmeyecek----

Ticaret Bakanı Pekcan: Fırsatçılara geçit verilmeyecek

Ticaret Bakanı Pekcan: Fırsatçılara geçit verilmeyecek
17 Nisan 2020 - 16:27 www.finansingundemi.com

Ticaret Bakanı Pekcan, hassas dönemlerde ortaya çıkan fırsatçılara geçit verilmeyeceğini belirterek, “Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler, girdi maliyetlerindeki artış gibi haklı bir sebebe dayanmadan fahiş fiyat artışı yapamayacak” dedi.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Yeni Koronavirüs (COVID-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu değerlendirdi.

Kanunla ile önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirten Pekcan, fahiş fiyat artışına karşı korunmak için Reklam Kurulu eliyle yürütülen mücadelenin yeni dönemde Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile yürütüleceğini ifade etti.

Hassa dönemlerde ortaya çıkan fırsatçılara geçit verilmeyeceğini ifade eden Pekcan, “Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler bundan böyle, girdi maliyetlerindeki artış gibi haklı bir sebebe dayanmadan fahiş fiyat artışı yapamayacak. Ayrıca serbest ticareti ve piyasa dengesini bozan veya tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetlerde bulunamayacak. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik incelemelerde bulunup, gerektiğinde idari para cezası uygulayacak” dedi.

500 BİN TL CEZA

Fahiş fiyat uygulayanlara karşı 500 bin TL’ye varan idari para cezası uygulanabileceğini belirten Pekcan, Kurulda kamu, sivil toplum ve özel sektör dengesinin gözetildiğini ifade etti.

Pekcan, Kurulda, Ticaret Bakanlığının yanı sıra Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının temsilcilerinin, sivil toplum ve özel sektörü temsilen ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, üretici ve tüketici örgütleri ile perakende sektöründen birer üye olacağını söyledi.

SERMAYE ŞİRKETLERİNİN KÂR PAYI DAĞITIMI SINIRLANDIRILDI

Kanunun ile sermaye şirketlerinin özkaynak yapılarını koruyucu önemler alındığını kaydeden Pekcan, “Sermaye şirketlerinin finansal yapılarını korumak ve ilave finansman ihtiyacının doğmaması için sermaye şirketlerinin kâr payı dağıtımı, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda 30 Eylül 2020 tarihine kadar yüzde 25 ile sınırlandırıldı” dedi.

Gıda ürünleri tedarikinde önemli bir rol oynayan lisanslı depo işletmelerine kolaylık sağlanmasını teminen, lisanslı depolardan 2020 yılı içinde lisans süresi dolacak olanların lisans geçerlilik sürelerini de herhangi bir işleme gerek olmaksızın bir yıl uzatıldığını anımsatan Pekcan, düzenlemeyle kaçak zannı ile el konulan tıbbi cihaz ve malzemeler, dezenfektan, maske, eldiven ve benzeri ürünlerin adli süreçleri beklenilmeksizin kamu kurumlarına tahsis edilmesinin önünün açıldığını ifade etti.

EL KONULAN MALLAR İLGİLİ KURUMLARA TAHSİS EDİLEBİLECEK

Kaçakçılıkla mücadele kapsamında el konulan etil alkolün, daha önce ilgili mevzuat gereğince doğrudan imha edildiğini, yeni yasa ile artık başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bu ürünü kullanarak dezenfektan üretebilecek kamu kurumlarına ücretsiz bir şekilde tahsis edilebileceğini ifade etti.

Düzenlemeyle bulaşıcı salgın hastalıkla mücadele ile doğrudan ilgili tıbbi cihaz ve malzemelerin de benzer şekilde hızlı biçimde ilgili kamu kurumlarına bedelsiz tahsis edileceğine işaret eten Bakan Pekcan, şunları kaydetti:

“Bir diğer düzenlememiz de Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı kredi borçlarının 2020 yılına ait borç taksit ödemesinin faizsiz olarak 2021 yılına ertelenmesidir. 2021 yılı dahil daha sonraki yıllarda ödenecek taksit tutarları da faizsiz olarak birer yıl ertelenmiştir.

Bu çerçevede üretimin sürdürülebilirliğinde çok önemli roller üstlenen tarım satış kooperatifleri birliklerinin, yeni korona virüs salgını nedeniyle ekonomik sıkıntıya düşmelerinin engellenmesi amaçlanmıştır. Kooperatifler Kanunu’na tabi kooperatiflerin genel kurul toplantılarını da 31 Temmuz 2020 tarihine kadar erteliyoruz. Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiği tarihi izleyen tarihten itibaren 3 ay içinde yapılabilecektir. Diğer taraftan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu uyarınca toplam 365 oda ve borsa temsilcilerinin katılımıyla her yıl Mayıs ayı içinde toplanan TOBB Genel Kurulunun 2020 yılı toplantısı, 2021 yılı Genel Kurulu ile birlikte yapılacaktır.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)