Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Türk Hava Yolları’nın bu yıl, altısı 777-300ER ve yirmisi Yeni Nesil 737-800 olmak üzere, toplamda 26 uçağı filosuna dâhil etmesiyle Boeing, Seattle’daki fabrikasından Türkiye’ye rekor sayıda uçak teslim etmiş olacak.
Bu ay içerisinde teslim alınan 777-300ER, küresel taşıyıcının 25. teslimatı olurken, bu yılki 737-800 teslimatları sonrasında Türk Hava Yolları, Avrupa’daki ikinci en büyük 737 filosuna sahip havayolu şirketi olacak.
Türk Hava Yolları’nın Yatırım ve Teknoloji’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bolat teslimatla ilgili olarak; “Türk Hava Yolları, bugün dünyanın önde gelen havayolu şirketlerinden biri olmasının yanı sıra, tüm dünyayı saran uçuş ağı sayesinde yolcuları için en uzağı yakın kılmakta. Bu başarının en önemli etkenlerinden birini hiç şüphesiz, halen büyüyen, 310’u aşkın uçaklık filosuna yaptığı önemli yatırımlar oluşturuyor. Uzun ve kısa menzilli filolarımızın önemli bir kısmını oluşturan Boeing ailesinden, 2016 içerisinde teslim alacağımız 26 uçak, Türk Hava Yolları’nın sürekli büyümesine önemli bir katma değer sağlayacak. Bu yeni uçaklarımızdan kapsamlı uçuş ağımızda istifade etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.” şeklinde görüş beyan etti.
Yeni Nesil 737, geniş pazar payı, üstün verimliliği ve sınıfındaki düşük işletme maliyeti sayesinde yatırımcılar tarafından çokça tercih edilen tek koridorlu uçak özelliğini taşımakla birlikte, bugüne dek dünyanın önde gelen havayolu şirketleri tarafından da 7000’in üzerinde sipariş almış durumda.
Boeing Ticari Uçaklar Avrupa Satış Başkan Yardımcısı Monty Oliver, “Türk Hava Yolları’nın, Boeing’in ürün ve hizmetlerine duyduğu güven bizi son derece mutlu ediyor. Türk Hava Yolları ile oldukça güçlü bir ilişkimiz mevcut ve sahip oldukları tutkulu büyüme planlarını destekleme konusunda kilit rol oynamaktan ayrıca gurur duyuyoruz.” dedi.
Türk Hava Yolları ile Boeing arasındaki ilişki, 1945’te ilk DC-3/C-47 uçaklarının teslimatına dayanan köklü bir geçmişe sahip. Bayrak taşıyıcı havayolunun, jet çağına 1960’lı yılların sonunda DC-9, DC-10 ve Boeing 707 uçaklarını kullanmaya başlayarak geçiş yaptığı kayıtlı bulunuyor.
Yıllar içinde, Boeing 727, 757, MD-80 ile en modern 737 ve 777 uçaklarının, çeşitli Türk havayolu firmalarının filolarında önemli bir bölümü teşkil ettiği de ayrıca biliniyor.
Bunun yanı sıra, Türk Hava Yolları’nın alanında öncü iştiraklerinden Turkish Technic de, Boeing 737 uçakları için, bölge ve dünyadaki düzenleyici kuruluşlar tarafından sertifikalandırılmış, dünya çapında bir bakım merkezi olma özelliğini taşıyor.
Hisse performansına bakılırsa alınan uçaklar envantere değil de yatırımcıya giriyor gibi.
alsın kar payı yerine de yatırımcıya uçak parçalarından dağıtsın..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.