Tezkere kabul edildi
Birleştirilen Irak-Suriye tezkeresi Genel Kurul'da oylandı. Yapılan oylama sonrasında tezkere kabul edildi. 298 kabul oya karşı 98 red oyu geldi.
Birleştirilen Irak-Suriye tezkeresi Genel Kurul'da oylandı. Yapılan oylama sonrasında tezkere kabul edildi. 298 kabul oya karşı 98 red oyu geldi.
OYLAMA BAŞLADI
19.55
TBMM'de Irak ve Suriye tezkeresinde konuşmalar tamamlandı, oylamaya geçildi. Oylama için üç dakika süre verildi.
Birleştirilen Irak-Suriye tezkeresi Genel Kurul'da oylandı. Yapılan oylama sonrasında tezkere kabul edil. 98 red oyu geldi.
AK PARTİ ADINA EMRULLAH İŞLER KONUŞTU
19.00:
AK Parti adına konuşan Emrullah İşler, güvenli bölgenin şart olduğunu söyledi. İşler "IŞİD'in Süleyman Şah Karakolu bölgesindeki mevcudiyeti kaygılarımızı artırmaktadır. Türk anavatanının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman Şah karakolunu savunmak Türkiye'nin asli görevidir" dedi. İşler, "IŞİD cinayetlerine seyirci kalmak kutsal değerlere inananlar için de kabul edilemez bir durumdur. IŞİD ilk günden itibaren Türkmen kardeşlerimizi hedef almıştır. Türkmenler 10 asırdır yaşamakta oldukları bölgelerden kaçmak zorunda kalmışlardır. Bu saldırılar bugüne kadar Türkmen kardeşlerimiz arasında olmayan Şii-Sünni tartışması riskini de getirmektedir" diye konuştu.
İşler, Suriye'deki kaosun sorumlusunun Suriye rejimi olduğunu belirterek şunları söyledi: Ülkemiz başından beri vardığı nokta konusuna gerekli uyarıları yapıp adımları atmıştır. Suriye'deki sorunun yegane sorumlusu rejimdir. Gelişmeler karşısında topraklarımızI ve halkımızI korumak görevimizdir. Suriye rejimi, terör örgütleriyle işbirliği yapmaktan çekinmemiştir. Türk anavatının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman şah türbesini korumak, asli görevimizdir. IŞİD ve Suriye rejimiyle mücadelede güvenli alan şart.
Ülke olarak Irak'ın toprak bütünlüğünün dış siyasetimizin politikası olduğunu vurguladık defalarca. Terörü ortadan kaldırmak için onu ortaya çıkartan sebepleri ortadan kaldırmak gereklidir. Çözümün siyasi içerikli olması gereklidir. Ülkemiz, giderek bölge ülkelerinde kaynaklanan risk ve tehditleri daha fazla hisseden ülkedir. gerekli tedbirlerin sürdürülmesi ve çıkarlarımızı korumaya yönelik olan bu tezkerenin lehinde olduğumuz belirtirim.Bizim telkinlerimizi uymayan Irak ve Suriye'nin geldiği noktayı birlikte görüyoruz. Demokrasi ve insan haklarından yana olduğumuz hep söyledik.
Biz maceraperest olsaydık uçağımız düştüğünde hemen harekete geçerdik.
18.40:
LOĞOĞLU: GÜVENLİ BÖLGE KOMŞUYA SALDIRIDIR
CHP adına konuşan Faruk Loğoğlu, "Güvenli bölge uçuşa yasak bölge komşuya saldırı anlamına gelir" dedi.Loğoğlu, şunları ifade etti: Bu tezkere başı sonu olmayan, muğlak ve amacı olmayan bir tezkeredir. Hükümetin aklına gelen her şeyi içine koyduğu tutarsızlıktan yoksun bir torba tezkere hazırlanmış.
Hükümetin derdinin IŞİD olmadığı bellidir. Tezkerede bir defa IŞİD kelimesi kullanılırken Suriye rejimi kelimesi defalarca kullanılmıştır.
Süleyman Şah türbesine yönelik saldırının gerekçe olarak gösterilmesi tezkerede, saçmalıktır. Tezkere, askerlerimizi savaş sahalarına sürülecektir.
TSK, birilerininm uçusa yasaklı ve güvenli fantezilerinin aleti olmamalı. Oluşturulacak bu bölgeler Türkiye için bir tehdit oluşturacaktır.
Bu tezkere kabul edilirse Türkiye, bölgenin korsan devleti olur. CHP,IŞİD'le mücadeleye destek vermektedir. IŞİD'in Türkiye'deki can damarları kesilmelidir.
Sizi mehmetçiği bataklığa itmemeye çağırıyorum. Çocuklarınızın geleceğini düşünmeye itiyorum."
18.20:
MHP 'EVET' DİYECEK, ŞANDIR BU SORUYU SORDU
MHP adına kürsüye çıkan grup başkanvekili Mehmet Şandır, tezkereye desteğin partisinin milli hassasiyetlerinden kaynaklandığını belirterek şunları söyledi. "Milli hassasiyetlerimizinden kaynaklanır tezkerelere verdiğimiz destek. Ülkemizde bir saldırı ihtimali varsa buna karşı koymak bir savunma politikasıdır.Bu tezkere çözüm sürecinin bir çözülme süreci olduğu ve Ortadoğu'nun yanlış okunduğunun göstergesidir. Elinizi vicdanınıza koyun. Bölgede bu problemlerin yaşanabileceğini öngöremediniz. Bu tezkereyle bu öngörüsüzlüğü kabul etmeniz gerekir.Barzani ile kucaklaştınız. İmralı'da kapalı kapılar ardında görüşmeler yaptınız. Avrupalı dostlarınıza PKK ile destek vermediği için sitem ediyorsunuz.Suriye bir zalimin saldırılarıyla tahrip edildi maalesef. Sizi müslümanlar affetmeyecek. Müslümanalara yapılanları ne çabuk unuttunuz.Biz de Ortdaoğu ülkelerinin demokratikleşmesini istiyoruz. Ama dış mihrakların müdahalesi kaos getirir. Ortadoğu gerçeğini dikkate almadınız. Suriye'de yaşanan savaş, uluslararası bir soruna dönüşmüş olmanın yanısıra Türkiye için bir tehdit olmuştur.Yabancı silahlı kuvvetler derken neyi kastediyorsunuz? Ümit ederim ki bunun cevabı verilecektir. Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğü bize göre vazgeçilmezdir."
KÜRKÇÜ PROMPTER İSTEDİ
18.00:
HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, söz alarak kürsüye çıktı. Kürkçü’nün sesi kısık çıkınca TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Bir rahatsızlığınız varsa mikrofonun sesini açabiliriz" dedi. Bunun üzerine Kürkçü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni yasama yılı açılış konuşmasını prompter’den yapmasına gönderme yaparak, "Prompter istiyorum" dedi. Bunun üzerine Bahçekapılı gülerek, "Daha önce talep etseydiniz yerine getirirdik" yanıtı verdi. Kürkçü konuşmasında "Bu tezkereyle amaçlanan şey, bölgesel egemenlik ve kendini bölge devleti ilan etmek için yerel ve ulusal hassasiyetlerin arttığı bir dönemde fırsat yaratmak için yapılan bir askeri harekattır.Bu tezkereye dayanarak kükümet nereye isterse oraya asker gönderebilir. Türkiye'de barınacak asker hangi ülkenin gücü olarak Türkiye'de konuşlanacak. Türkiye'nin bütün halklarına sesleniyorum. Oğullarımızın kanları üzerinden yapılacak bir harekete destek vermeyiniz." dedi.
BAKAN KONUŞTU: TEZKERENİN AMACI...
17.24:
Usül tartışmasının ardından tezkerenin görüşülmesine geçiliyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz kürsüye çıktı. Tezkerenin gerekçelerini anlatıyor. Yılmaz, Türkiye'nin güney sınırındaki risk ve tehditlerin son dönemde arttığını söyledi. "Risk ve tehditlerin en çok etkilediği ülkelerin başında Türkiye gelmektedir" diyen Yılmaz, PKK ve IŞİD tehditlerine vurgu yaptı. Yılmaz, IŞİD'in Irak ordusundan çok sayıda silah ele geçirdiğini, bu silahları Suriye'ye götürdüğünü, gücünü artırdığını söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: Irak'taki gelişmeler, bölgedeki çatışma ve insani trajediye daha bütüncül ve kapsamlı bir strateji geliştirme ihtiyacını ortaya koymuştur. Uluslararası toplum, kararlı bir adım atmadığı sürece bölge daha geniş bir çatışmanın içine sürüklenecektir.Terör tüm milletimizin ortak sorunudur. Hedefimiz, tezkereye ihtiyaç duyulmayacak bir huzur ortamı. Irak’ta yaşanan olaylar, Suriye’de olduğu gibi sığınmacı hareketlerine neden oldu.Uluslararası toplum kararlı adım atmadığı süreci bölge çatışmanın içine sürüklenecektir. Türkiye, IŞİD’in mağdur ettiği herkese ayrım gözetmeksizin yardım etmektedir.
BU TEZKERENİN AMACI...
Bakan Yılmaz, "Bu tezkerenin amacı, mümkün mertebe, sınırlarımızda yaşanmakta olan çatışmaların ülkemize olan olumsuz etkilerini azaltmaktır. Savaş yüzünden her şeyini kaybetme noktasına gelen, canını bile zor kurtarma durumuna düşen insanlara kapılarımızı açtık. Ancak sadece kapılarımızı açıp canını kurtarmak için gelenlere kucak açmakla bu meselenin çözülemeyeceği de görülmektedir. Suriye’de halkın büyük bir kısmı baskı görürken, bu baskı görenler terör örgütüyle eklemlenirken, demokratik bir Türkiye’nin uluslararası toplumla beraber mazlum ve mağdur insanların yanında yer almaması Türkiye’ye yakışmaz. Sözlerime son verirken, bu tezkere için sayın Meclisimiz nihai kararı verecektir, Meclisimizden tezkeremize destek bekliyoruz çünkü bu destekle birlikte, inşallah, Türkiye bu bölgede demokrasi yanlısı olanların, insan haklarına saygılı olanların, uluslara saygılı olanların yanında yer alacaktır" dedi.
HAMZAÇEBİ: IŞİD 1 YERDE GEÇİYOR
17.08:
-CHP'li Akif Hamza Çebi, tezkereye karşı çıkarak "Bu bir savaş tezkeresidir" dedi. Hamzaçebi, "Tezkerede IŞİD sadece bir yerde geçiyor. Bir yerde bir kelimeyle PKK geçiyor, bir kelimeyle de IŞİD geçiyor. Sokağa çıkalım, bütün dünyayı dolaşalım, televizyonlara bakalım, her yerde IŞİD teröründen bahsediliyor. IŞİD’in kafa kesen, vahşi, insanlık dışı uygulamalarından herkes rahatsız, bütün kamuoyu rahatsız. Buna gerçekten "Dur." demek gerekiyor. Türkiye’nin uluslararası koalisyonda yer alarak IŞİD’in bu terörüne son vermesi lazım, bertaraf etmesi lazım" dedi. Hamzaçebi "Yabancı silahlı kuvvetler Türkiye’ye gelecek, konuşlanacak, gidecek. Türkiye’nin nerede duracağı belli değil. Türkiye’yi maceraya sürüklemeye, Mehmetçik’in kanı üzerinden bu ülkeyi felakete sürüklemeye hakkınız yoktur" diye konuştu.
TEZKERE OKUNDU, TARTIŞMA ÇIKTI
17.00:
-Meclis'te tezkerenin okunmasına geçildi. Tezkere okunduktan sonra HDP'den tezkerenin anayasaya aykırı olduğu tepkisi geldi. HDP milletvekili Adil Zozani'nin itirazı üzerine usül tartışması açıldı.
BAKANDAN AÇIKLAMA
-Milli Savunma İsmet Yılmaz, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" dedi.Bakan Yılmaz, kuliste bir gazetecinin "Tezkereden sonra hükümetin atacağı ilk adım ne olacak?" sorusuna, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" karşılığını verdi.
-Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor. CHP ve HDP'nin karşı olduklarını açıkladıkları tezkereye, AK Partililerin yanı sıra MHP'liler de destek veriyor.
Ayrıntılar geliyor
GEREKÇEDE NELER VAR?
Tezkere metninin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: "Türkiye’nin Güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğe dönük risk ve tehditler son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde ciddi biçimde artmıştır. Irak’ın Kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir, öte yandan Suriye ve Irak’ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlenmektedir. Nitekim bu nedenle, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2170 ve 2178 (2014 yılı) sayılı kararlarıyla Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını teyit etmiş, bu ülkelerdeki terör faaliyetlerini kınamış, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı BM üyesi tüm ülkelere 1373 (2001 yılı) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı ve uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunmuştur" denildi. Türkiye’nin ulusal güvenliğini koruma hakkı ve yükümlülüğünü hakkı olduğu belirtildi.
TEZKERE TAM METNİ
Tezkerenin tamamında yer alan ifadeler şöyle: "Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4.10.2014 tarihinden itibaren bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arzederim. Başbakan Ahmet Davutoğlu."
SÜLEYMAN ŞAH SAYGI KARAKOLU VURGUSU
Metinde gerekçe bölümünde ayrıca, uluslararası hukuk uyarınca Türk toprağı kabul edilen Süleyman Şah Saygı Karakolu’na dönük güvenlik riski de arttığı ifadesi yer aldı.