Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu, kamuda toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihlerinin farklı olması sebebiyle işçiler arasında ücret dengesizlikleri olduğunu belirterek, yüzde 32,57'lik ücret artışının, başlangıç tarihi mart ayı olan sözleşmelere de 1 Ocak'tan itibaren uygulanmasını ve refah payı verilmesini talep etti.
Kabaloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kamudaki 700 binden fazla işçinin 2023-2024 dönemindeki mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'nün mayıs ayında imzalandığını anımsattı.
Sözleşmeyle en düşük kamu işçisi ücretinin 15 bin liraya çıkarıldığını, ücretlere birinci yılın ilk altı ayında refah payı dahil yüzde 45, ikinci altı ayında yüzde 15 artış yapıldığını belirten Kabaloğlu, şunları kaydetti:
"İmzalandığı dönemde önemli bir artışı içeren sözleşme, yüksek enflasyon, temel ürünlerde artan fiyatlar ve ekonomik zorluklar nedeniyle bugün etkisini yitirmiştir. Bu nedenle Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ne ek bir protokol yapma ihtiyacı doğmuştur. Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ ile vergide adaletin sağlanması ve kamu işçisine ek zammı içeren bir ek protokol verilmesi talebimizi yetkililere iletip, kamuoyuyla paylaştık."
"Sözleşmesi mart ayında başlayanlar 32,57'lik zammı alamıyor"
Kabaloğlu, kamu toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihleri ve buna bağlı olarak zam dönemlerinin mart-eylül ve ocak-temmuz ayları olmak üzere farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihlerinin farklı olması sebepleriyle kamudaki işçiler arasında ücret dengesizlikleri söz konusu. 2023 Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Çerçeve Protokolü'ne göre, kamu işyerlerinde çalışan tüm işçilerin taban ücretlerinde ayarlamalar yapıldı ve ücret eşitliği sağlandı. Ancak, yürürlük tarihindeki farklılıklar nedeniyle özellikle mart ayında zam alacak üyelerimizin ilk altı ay için yüzde 32,57 olan ocak ayı zammını almaları mümkün görünmüyor. Talebimiz, yürürlük tarihi 1 Mart olan sözleşmelere de yüzde 32,57'lik ücret artışının 1 Ocak'tan itibaren uygulanması, tüm kamu işçilerine refah payı verilerek bozulan iş barışının yeniden tesis edilmesidir."
KİT ve sulama birliği çalışanlarına kadro verilmesini, özel sektörde ücret artışlarının yapılmasını ve yüksek hakem kararlarının daha adil olmasını isteyen Kabaloğlu, "Bununla birlikte, TÜİK'in enflasyon verilerinin yaşanan gerçek enflasyonu yansıtması, işçi emeklisine refah payı verilmesi ve iş yerlerimizde iş barışının korumasına yönelik taleplerimizin de karşılanmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Tes-İş sendikası yolsuzluk skandalıyla sarsıldı
TÜRK-İŞ'ten vergide 'adalet' çağrısı
TÜRK-İŞ: Biz 18 bin lira demiştik
Bakan Işıkhan'dan TÜRK-İŞ’e asgari ücret ziyareti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.